Γναθοχειρουργός Dr. Ψωμαδέρης Κωνσταντίνος

︎Dr. Κωνσταντίνος Ψωμαδέρης MD,DDS,PhD

Γναθοχειρουργός – Στοματικός Χειρουργός

Διευθυντής Στοματικής & Γναθοπροσωπικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν
Διδάκτωρ Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

doctor-any-time-logo-350x200
9.9 /10

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ

PikPng4
4,6 / 5

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ

Δευτέρα έως Παρασκευή

Ωράριο : 10:00 – 21:00

 214 4088010

︎Dr. Ψωμαδέρης Κωνσταντίνος  MD,DDS,PhD

Γναθοχειρουργός – Στοματικός Χειρουργός

Εμφυτεύματα Δοντιών

Εμφυτεύματα δοντιών. Ενώ μπορούν να διαρκέσουν μια ζωή για πολλούς ανθρώπους, σε ορισμένες περιπτώσεις (λιγότερο από 5% των εμφυτευμάτων) μπορεί να αποτύχουν. Σε γενικές γραμμές, η αποτυχία ενός οδοντικού εμφυτεύματος συνήθως συμβαίνει όταν κάτι παρεμβαίνει στην οστεοενσωμάτωση ή στη διαδικασία επούλωσης.

Ποιοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την τοποθέτηση εμφυτευμάτων δοντιών, την επιτυχία της οστεοενσωμάτωσής τους και τη διάρκεια ζωής τους; Σε ποιες περιπτώσεις αποτυγχάνει η τοποθέτησή τους; Τι έχουν να προσφέρουν σύγχρονες τεχνικές θεραπείας όπως η άμεση φόρτιση εμφυτευμάτων;

Παρακάτω παρατίθενται οι 7 σημαντικότεροι παράγοντες που επηρεάζουν την διάρκεια ζωής των εμφυτευμάτων δοντιών:

εμφυτεύματα δοντιών

Εμφυτεύματα δοντιών και διάρκεια ζωής – Η σημασία της εμπειρίας του γναθοχειρουργού

Είναι σημαντικό να προχωρήσετε σε τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων σε έναν έμπειρο γναθοχειρουργό. Ένας άπειρος χειρουργός μπορεί να συμβάλει στην αποτυχία των εμφυτευμάτων μέσω:

 • κατάρτισης πρόχειρου σχεδίου θεραπείας και προ – εγχειρητικού σχεδιασμού
 • ακατάλληλης τοποθέτησης του εμφυτεύματος
 • τραυματισμού των ιστών κατά την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων
 • τοποθέτησης στεφάνης πριν το εμφύτευμα σταθεροποιηθεί

Όμως, αν η χειρουργική επέμβαση τοποθέτησης εμφυτεύματος γίνεται από έναν άριστα εκπαιδευμένο και έμπειρο Γναθοχειρουργό, Εμφυτευματολόγο Χειρουργό και Προσθετολόγο Οδοντίατρο, το οδοντικό σας εμφύτευμα θα διαρκέσει περισσότερο. Αυτό ισχύει, επειδή οι Γναθοχειρουργοί γνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να τοποθετήσουν το εμφύτευμα με ακρίβεια στη πάσχουσα περιοχή, να αξιολογήσουν την πρόοδο της οστεοενσωμάτωσης και να προσδιορίσουν αν το οστό της γνάθου σας έχει δεχτεί πλήρως το εμφύτευμα.

Εμφυτεύματα Δοντιών Μάρκες

Εμφυτεύματα δοντιών και διάρκεια ζωής – Γιατί Η Nobel Biocare αποτελεί τη κορυφαία μάρκα εμφυτευμάτων δοντιών;

Η οδοντιατρική μας κλινική αποτελεί έχει λάβει τη διάκριση Nobel Biocare «Centre of Excellence» στην Ελλάδα για τη καινοτόμο All-on-4® τεχνική (σταθερή οδοντοστοιχία με 4 εμφυτεύματα) παρέχοντας εξατομικευμένη προσέγγιση στις ανάγκες κάθε ασθενούς.

Η διάκριση “Center of Excellence” διασφαλίζει ότι ο ιατρός που επιλέξατε διαθέτει την απαραίτητη χειρουργική εμπειρία και εκπαίδευση για να προσφέρει τη θεραπεία All-on-4®.

Το σχέδιο θεραπείας All-on-4® σας προσφέρει τη μοναδική σταθερή θεραπεία πλήρους οδοντικού τόξου με 25 χρόνια τεκμηριωμένης κλινικής επιτυχίας στην οποία έχουν υποβληθεί επιτυχώς πάνω από 250.000 ασθενείς!

Κατά την τοποθέτηση εμφυτευμάτων, ακολουθούνται πίστα συγκεκριμένα πρωτόκολλα σε κάθε διαδικασία, σε όλα τα στάδια, για ένα άρτιο και πλήρως λειτουργικό, αισθητικό και μόνιμο αποτέλεσμα. Μπορείτε επίσης να είστε σίγουροι ότι τα εμφυτεύματα Nobel Biocare είναι αυθεντικά και καλύπτονται από εγγύηση εφ’ όρου ζωής (lifetime Guarantee).

Εμφυτεύματα δοντιών και διάρκεια ζωής – Ανεπαρκής φροντίδα και συντήρηση

Η στοματική υγιεινή είναι εξίσου σημαντική για τα εμφυτεύματα όσο και για τα δόντια σας. Η συσσώρευση πλάκας μπορεί να οδηγήσει σε ασθένεια των ούλων, η οποία μπορεί να βλάψει τόσο τα ούλα όσο και το οστό της γνάθου.

Όταν η συσσώρευση πλάκας επηρεάζει την περιοχή γύρω από ένα εμφύτευμα, ονομάζεται περιεμφυτευματική νόσος. Τα πρώιμα στάδια της περιεμφυτευματικής νόσου είναι αναστρέψιμα. Ωστόσο, εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να εξελιχθεί σε μια κατάσταση που ονομάζεται περιεμφυτευματίτιδα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αποτυχία του εμφυτεύματος.

Εξαιτίας αυτού, είναι σημαντικό να εφαρμόζετε καλή στοματική υγιεινή όταν έχετε εμφύτευμα. Αυτό περιλαμβάνει:

 • βούρτσισμα τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα
 • οδοντικό νήμα καθημερινά
 • τον περιορισμό της πρόσληψης ζαχαρούχων τροφών
 • επίσκεψη στον οδοντίατρό σας για έλεγχο κάθε 6 μήνες

Ανεπαρκές οστό

Τα εμφυτεύματα πρέπει να παραμένουν σταθερά αγκυρωμένα στο οστό της γνάθου. Εξαιτίας αυτού, είναι πιθανό ένα εμφύτευμα να αποτύχει εάν δεν υπάρχει αρκετή οστική πυκνότητα για να διατηρηθεί αποτελεσματικά στη θέση του.

Πριν από την τοποθέτηση του εμφυτεύματος, πραγματοποιείται ενδελεχής εξέταση του στοματογναθικού συστήματος. Αυτή μπορεί να περιλαμβάνει ακτινογραφίες και τρισδιάστατη απεικόνιση για να βοηθήσει στον προσδιορισμό της ποιότητας του οστού της πιθανής θέσης εμφυτεύματος.

Εάν δεν υπάρχει επαρκές οστό, ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να επιλέξουν να υποβληθούν σε μια διαδικασία όπως η οστική ανάπλαση ή η ανόρθωση ιγμορείου πριν από τη τοποθέτηση του εμφυτεύματος.

Η απώλεια οστού με την πάροδο του χρόνου μπορεί επίσης να αποσταθεροποιήσει ένα εμφύτευμα. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε πράγματα όπως:

 • Περιεμφυτευματίτιδα
 • Οστεοπόρωση
 • άλλες ιατρικές καταστάσεις που επηρεάζουν την υγεία των οστών

Κάπνισμα

Έχει διαπιστωθεί ότι τα οδοντικά εμφυτεύματα έχουν χαμηλότερο ποσοστό επιτυχίας σε άτομα που καπνίζουν. Έρευνες αναφέρουν ότι τα συνολικά ποσοστά αποτυχίας των εμφυτευμάτων είναι 11% στους καπνιστές, σε σύγκριση με 5% για τους μη καπνιστές.

Το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει αποτυχία των εμφυτευμάτων επειδή μπορεί να επηρεάσει τη ροή του αίματος στην πληγείσα περιοχή, επηρεάζοντας αρνητικά την οστεοενσωμάτωση και τη διαδικασία επούλωσης. Το κάπνισμα αποτελεί επίσης παράγοντα κινδύνου για τη νόσο των ούλων.

Τρίξιμο των δοντιών

Εάν τρίζετε τα δόντια σας (βρουξισμός) ή έχετε οποιοδήποτε τραύμα από τη σύγκλειση, αυτό μπορεί να προκαλέσει κάταγμα του εμφυτεύματος, χαλάρωση ή κάταγμα της βίδας ή κάταγμα της πορσελάνης της στεφάνης. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις τριβής – ή το τραύμα – μπορεί να προκαλέσουν μικροσκοπικές κινήσεις του εμφυτεύματος, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν τη διαδικασία οστεοενσωμάτωσης.

Άλλα προβλήματα υγείας

Διάφορες ιατρικές καταστάσεις έχουν συσχετιστεί με αποτυχία οδοντικών εμφυτευμάτων, όπως:

 

 • Διαβήτης
 • Οστεοπόρωση
 • εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα
 • αιμορραγικές διαταραχές
 • καρδιαγγειακές διαταραχές όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, αθηροσκλήρωση και συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια
Η ανύψωση ιγμορείου είναι μια χειρουργική διαδικασία κατά την οποία ο γναθοχειρουργός ανυψώνει την μεμβράνη και τοποθετεί υλικό οστικού μοσχεύματος ώστε να επιτευχθεί αύξηση του οστού κατά μήκος και κατόπιν, να είναι εφικτή η τοποθέτηση εμφυτεύματος, στην άνω γνάθο.

Τι συμβαίνει εάν ένα εμφύτευμα αποτύχει;

Είναι σημαντικό να επισκεφθείτε τον οδοντίατρο, τον περιοδοντολόγο ή το γναθοχειρουργό σας εάν έχετε συμπτώματα που υποδηλώνουν αποτυχία του εμφυτεύματος. Ορισμένα πιθανά σημάδια αποτυχίας εμφυτεύματος που πρέπει να προσέξετε περιλαμβάνουν:

 • ένα εμφύτευμα που μετακινείται (κινητικότητα εμφυτεύματος)
 • πόνος, ιδίως όταν δαγκώνετε ή μασάτε

Σημάδια περιεμφυτευματίτιδας, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα συμπτώματα γύρω από το εμφύτευμα:

 • ερυθρότητα
 • πρήξιμο
 • αιμορραγία
 • υποχώρηση των ούλων
 • πύον

Αντιμετώπιση ενός αποτυχημένου εμφυτεύματος

Ένα αποτυχημένο εμφύτευμα μπορεί να αφαιρεθεί με τοπική αναισθησία. Μερικές φορές ένα εμφύτευμα μπορεί να αντικατασταθεί. Ορισμένες έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι η αντικατάσταση μεμονωμένων οδοντικών εμφυτευμάτων στην ίδια θέση έχει συνολικό ποσοστό επιτυχίας 71%.

Σε περιπτώσεις όπου έχει σημειωθεί απώλεια οστού γύρω από το εμφύτευμα, μπορεί να χρειαστεί ένα οστικό μόσχευμα για να βοηθήσει στην αναγέννηση του οστικού ιστού πριν τοποθετηθεί ένα νέο εμφύτευμα. Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να περάσουν αρκετοί μήνες μέχρι να λάβετε το νέο σας εμφύτευμα.

Εάν επιλέξετε να μην αντικαταστήσετε ή δεν μπορείτε να αντικαταστήσετε ένα αποτυχημένο εμφύτευμα, υπάρχουν και άλλες πιθανές θεραπευτικές επιλογές. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν οδοντικές γέφυρες ή κινητές ολικές ή μερικές οδοντοστοιχίες.

Η περιεμφυτευματίτιδα μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς την αφαίρεση ενός εμφυτεύματος, εάν δεν έχει σημειωθεί σημαντική απώλεια οστού. Αυτό περιλαμβάνει ενδελεχή καθαρισμό και απολύμανση του εμφυτεύματος και της γύρω περιοχής, καθώς και μια σειρά αντιβιοτικών.

Εν κατακλείδι

Τα οδοντικά εμφυτεύματα έχουν σχεδιαστεί για να είναι μόνιμα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα εμφυτεύματα αλληλεπιδρούν με το οστό της γνάθου, ενώνονται με το περιβάλλον οστό μέσω της οστεοενσωμάτωσης.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα οδοντικά εμφυτεύματα μπορεί να αποτύχουν. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες.

Ένα αποτυχημένο εμφύτευμα μπορεί μερικές φορές να αντικατασταθεί, αλλά υπάρχουν και άλλες διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές, αν χρειαστεί. Επισκεφθείτε τον οδοντίατρο, τον γναθοχειρουργό ή τον περιοδοντολόγο σας εάν έχετε ενδείξεις αποτυχίας εμφυτεύματος.