Γναθοχειρουργός Dr. Ψωμαδέρης Κωνσταντίνος

︎Dr. Κωνσταντίνος Ψωμαδέρης MD,DDS,PhD

Γναθοχειρουργός – Στοματικός Χειρουργός

Διευθυντής Στοματικής & Γναθοπροσωπικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν
Διδάκτωρ Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

doctor-any-time-logo-350x200
9.9 /10

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ

PikPng4
4,6 / 5

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ

Δευτέρα έως Παρασκευή

Ωράριο : 10:00 – 21:00

 214 4088010

︎Dr. Ψωμαδέρης Κωνσταντίνος  MD,DDS,PhD

Γναθοχειρουργός – Στοματικός Χειρουργός

Εμφυτεύματα ή Γέφυρα

Εμφυτεύματα ή Γέφυρα;

Όταν προχωρούμε σε αντικατάσταση ενός μεμονωμένου ελλείποντος δοντιού έχουμε δύο επιλογές, είτε με ένα οδοντικό εμφύτευμα ή με μια γέφυρα 3 δοντιών. Πολλοί αναρωτιούνται τι να επιλέξουν, Εμφυτεύματα ή Γέφυρα; Και ποιο είναι το κόστος; Το Κόστος Εμφυτευμάτων Δοντιών είναι υψηλότερο, ενώ η γέφυρα δοντιών παραμένει η πιο συχνή επιλογή κυρίως λόγω χαμηλότερου κόστους θεραπείας. Όμως, όλο και περισσότεροι Γναθοχειρουργοί, Εμφυτευματολόγοι – Οδοντίατροι κλπ προτείνουν πλέον στους ασθενείς τους να εξετάσουν την επιλογή τοποθέτησης οδοντικών εμφυτευμάτων λόγω των πλεονεκτημάτων που προσφέρουν.

Οδοντικά Εμφυτεύματα ή Γέφυρα Δοντιών – Σύγκριση κόστους

Ανάλογα με το υλικό κατασκευής, το κόστος μιας γέφυρας 3 δοντιών κυμαίνεται μεταξύ 450€ και 900€, ενώ οι τιμές εμφυτευμάτων δοντιών κυμαίνονται από 600 έως 1200€. Οι τιμές ενδέχεται να διαφέρουν ανάλογα την περιοχή και τον ιατρό, αλλά ο γενικός κανόνας είναι ότι τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι περίπου 25-30% ακριβότερα από μια οδοντική γέφυρα.

Εμφυτεύματα ή Γέφυρα λοιπόν; Όταν χρειαστεί να προχωρήσουμε στην επιλογή της πιο οικονομικής λύσης μεταξύ των 2 προαναφερόμενων θεραπειών, η πρώτη αίσθηση είναι ότι η γέφυρα αποτελεί την πιο οικονομική επιλογή. Όμως, εξετάζοντας τις παραμέτρους που παρατίθενται παρακάτω, αποδεικνύεται ότι η πιο συμφέρουσα επιλογή από άποψη κόστους είναι τα εμφυτεύματα.

Όταν επιχειρήσουμε να συγκρίνουμε το Κόστος Εμφυτευμάτων με το κόστος μιας γέφυρας πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας τη διάρκεια ζωής τους προτού χρειαστεί να προχωρήσουμε σε επισκευή ή αντικατάσταση τους. Οι έρευνες τοποθετούν τη μέση ζωή ενός εμφυτεύματος στα 20 έτη. Είναι αξιοσημείωτο ότι ασθενείς με υγιές οστό γνάθου που φροντίζουν σωστά τα εμφυτεύματα τους τηρώντας τους κανόνες της στοματικής υγιεινής μπορούν να τα διατηρήσουν για ολόκληρη τη ζωή τους.

ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ

ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ ΔΟΝΤΙΩΝ – ΠΡΙΝ & ΜΕΤΑ

Ολική αποκατάσταση άνω και κάτω γνάθου με εμφυτεύματα και επιεμφυτευματική προσθετική

Ολική αποκατάσταση χαμόγελου με ακίνητη προσθετική επι εμφυτευμάτων

Ολικές Οδοντοστοιχίες

Αποκατάσταση κεντρικού τομέα άνω γνάθου με εμφύτευμα και επιεμφυτευματική στεφάνη

Ολικές Οδοντοστοιχίες

εμφυτεύματα η γέφυρα

Γέφυρες δοντιών και πιθανά προβλήματα

Οι γέφυρες μπορεί να κατασκευαστούν από διάφορα υλικά όπως μέταλλο, πορσελάνη, ζιρκόνιο ή συνδυασμό μετάλλου και πορσελάνης, ενώ ποικίλουν σε μέγεθος, ανάλογα με τον αριθμό των ελλείποντων δοντιών που συμπληρώνουν. Οι γέφυρες στηρίζονται στα φυσικά δόντια που υπάρχουν στο στόμα εκατέρωθεν των κενών, αφού πρώτα προετοιμαστούν με τρόχισμα προκειμένου να να “κουμπώσει” η γέφυρα επάνω τους. Αν προχωρήσετε στην επιλογή τοποθέτησης γέφυρας δοντιών ενδέχεται να αντιμετωπίσετε σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα ένα από τα παρακάτω προβλήματα:

Βλάβη των δοντιών που στηρίζουν τη γέφυρα

Αν ένα από τα παρακείμενα δόντια πάνω στα οποία στηρίζεται μια οδοντική γέφυρα παρουσιάσει πρόβλημα πχ. λόγω περιοδοντίτιδας, η γέφυρα θα χρειαστεί να αφαιρεθεί και αφού παρέλθει η διαδικασία της θεραπείας του δοντιού θα τοποθετηθεί  μία νέα γέφυρα.

Πολλές φορές μάλιστα, η ίδια η γέφυρα μπορεί να αποτελέσει την αιτία αυτών των προβλημάτων. Για να στηριχτεί η γέφυρα, θα πρέπει να τροχιστούν υγιή παρακείμενα δόντια ώστε να δημιουργηθεί χώρος για να τοποθετηθεί η κεραμική στεφάνη. Αυτά τα δόντια, καθώς αφαιρείται το προστατευτικό σμάλτο τους, γίνονται πιο επιρρεπή σε τερηδόνα. Το γεγονός αυτό αυξάνει την πιθανότητα να χρειαστεί μελλοντικά κάποιο σφράγισμα, ακόμα και απονεύρωση.

Ένας άλλος κίνδυνος που διατρέχουν τα δόντια που στηρίζουν τη γέφυρα είναι η αυξημένη πίεση που ασκείται επάνω τους από τη μάσηση, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η πιθανότητα ενός σπασίματος, το οποίο θα οδηγήσει με τη σειρά του σε απονεύρωση, ακόμα και σε εξαγωγή του δοντιού.

Δυσκολία στοματικής υγιεινής

Οι γέφυρες δοντιών έχουν υψηλές απαιτήσεις στοματικής υγιεινής και απαιτούν ειδικό καθαρισμό με βουρτσάκια μεσοδοντίων. Η πλήρης απομάκρυνση της οδοντικής πλάκας είναι δύσκολο να επιτευχθεί από τους ασθενείς, με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο κίνδυνος εμφάνισης τερηδόνας και περιοδοντίτιδας. Τα εμφυτεύματα χρειάζονται επίσης καλή στοματική υγιεινή, αλλά καθαρίζονται όπως και ένα φυσικό δόντι χωρίς κάποιου είδους ιδιαίτερη μεταχείριση.

Απώλεια οστού

Μετά από μια εξαγωγή δοντιού, λόγω της έλλειψης πίεσης στο χώρο του κενού φατνίου, προκαλείται συχνά απορρόφηση του οστού και απώλεια οστικής μάζας από τη γνάθο. Μακροχρόνια αυτό μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σταθερότητας στα παρακείμενα δόντια που στηρίζουν την προσθετική αποκατάσταση, εν προκειμένω μια γέφυρα. Αν οποιοδήποτε από τα διπλανά δόντια χαλαρώσει και αρχίσει να κινείται, η γέφυρα σύντομα θα χάσει τη σταθερότητα και κατ’ επέκταση τη χρησιμότητα της.

Επισκευή/Αντικατάσταση γέφυρας

Η μέση διάρκεια ζωής μιας οδοντικής γέφυρας προτού χρειασθεί πλήρη αντικατάσταση είναι κατά μέσο όρο 10 χρόνια, δηλαδή το μισό από το μέσο χρόνο ζωής ενός οδοντικού εμφυτεύματος, ο οποίος είναι περί τα 20 έτη. Επομένως σε βάθος εικοσαετίας θα πρέπει να συγκρίνουμε το Κόστος Εμφυτευμάτων με το κόστος 2 γεφυρών. Επιπλέον, θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και το κόστος των πιθανών θεραπειών που θα χρειαστούν τα δόντια στήριξης μιας γέφυρας λόγω προβλημάτων που έχουν προκληθεί από τη τελευταία.

Συνοψίζοντας

Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψιν όλους τους παράγοντες που διαμορφώνουν το τελικό Κόστος Εμφυτευμάτων δοντιών, ο ασθενής θα πληρώσει λιγότερα χρήματα αν επιλέξει τη τοποθέτηση μιας γέφυρας δοντιών, αλλά διατρέχει αυξημένο κίνδυνο να χάσει και κάποιο από τα διπλανά δόντια λόγω του τροχισμού και της οστικής απώλειας. Επομένως η απάντηση στο ερώτημα Εμφυτεύματα ή Γέφυρα είναι τα Εμφυτεύματα! Σε βάθος χρόνου, το κόστος που θα επωμιστεί ο ασθενής αν επιλέξει μια γέφυρα για την αντικατάσταση του ελλείποντος δοντιού θα είναι μεγαλύτερο από ένα οδοντικό εμφύτευμα.

εμφυτεύματα ή γέφυρα

Ιδανικός υποψήφιος για οδοντικά εμφυτεύματα

Εφόσον ο ασθενής δεν ανήκει σε κάποια από τις ομάδες πληθυσμού που αντενδείκνυται η χρήση εμφυτευμάτων (χρόνιες ασθένειες όπως διαβήτης, αιμοφιλία ή παθήσεις του ανοσοποιητικού), τα Εμφυτεύματα Δοντιών είναι η Πιο Αξιόπιστη Και Ασφαλής Μέθοδος για την Αποκατάσταση Χαμένων Δοντιών τόσο από πλευράς λειτουργικότητας, αποτελεσματικότητας και αισθητικής, αλλά και όσον αφορά το συνολικό κόστος θεραπείας σε σύγκριση με μια γέφυρα δοντιών. Τα εμφυτεύματα δοντιών υπερτερούν έναντι οποιασδήποτε άλλης προσθετικής εργασίας που προτείνεται για την απώλεια ή την καταστροφή των δοντιών, ενώ η εμπειρία και η πλήρης κατάρτιση της ιατρικής ομάδας μας εγγυώνται ένα διαρκές, λαμπερό και πλήρως λειτουργικό χαμόγελο.