Γναθοχειρουργός Dr. Ψωμαδέρης Κωνσταντίνος

︎Dr. Κωνσταντίνος Ψωμαδέρης MD,DDS,PhD

Γναθοχειρουργός – Στοματικός Χειρουργός

Διευθυντής Στοματικής & Γναθοπροσωπικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν
Διδάκτωρ Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

doctor-any-time-logo-350x200
9.9 /10

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ

PikPng4
4,6 / 5

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ

Δευτέρα έως Παρασκευή

Ωράριο : 10:00 – 21:00

 214 4088010

︎Dr. Ψωμαδέρης Κωνσταντίνος  MD,DDS,PhD

Γναθοχειρουργός – Στοματικός Χειρουργός

Εμφυτεύματα Δοντιών – Γενικές Οδηγίες

Εμφυτεύματα δοντιών υψηλής ποιότητας και αντοχής. Άμεση τοποθέτηση εμφυτευμάτων από τον έμπειρο Γναθοχειρουργό Κωνσταντίνο Ψωμαδέρη, σε προσιτές τιμές.

Γενικές Οδηγίες για τα εμφυτεύματα δοντιών

Τι είναι τα Εμφυτεύματα Δοντιών;

Τα εμφυτεύματα δοντιών, ή αλλιώς οδοντικά εμφυτεύματα, είναι η ιδανική εναλλακτική λύση για τις τεχνητές οδοντοστοιχίες (μασέλες) ή και για τις γέφυρες δοντιών. Πιο συγκεκριμένα, οι γέφυρες δοντιών προκαλούν προβλήματα στη στοματική κοιλότητα και σε ορισμένες περιπτώσεις δεν εφαρμόζουν σωστά. Αντιθέτως, τα εμφυτεύματα δοντιών προσφέρουν άμεσες και οριστικές λύσεις στην περίπτωση που η έλλειψη φυσικών ριζών δοντιών δεν επιτρέπει την τοποθέτηση ακίνητων προσθετικών εργασιών.

Τα οδοντικά εμφυτεύματα ουσιαστικά αντικαθιστούν τα χαμένα δόντια ή τα δόντια που έχουν καταστραφεί και στη θέση τους εφαρμόζονται τεχνητά τα οποία τόσο εμφανισιακά όσο και λειτουργικά είναι όμοια με τα φυσικά. Ουσιαστικά, αντικαθιστούν τις φυσικές ρίζες των δοντιών με τεχνητές ρίζες οι οποίες είναι κατασκευασμένες από τιτάνιο. Αυτός είναι και ο λόγος που συνήθως αποκαλούνται βιδωτά ή φυτευμένα δόντια.

Πλεονεκτήματα & Μειονεκτήματα Των Εμφυτευμάτων

Τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν τα εμφυτεύματα δοντιών είναι πολλά και σίγουρα αξίζει να τα λάβετε υπόψη σας. Πιο συγκεκριμένα:

 • Αυξάνουν την αυτοεκτίμηση, καθώς η εμφάνιση του στόματός σας επανέρχεται στην αρχική της μορφή.
 • Είναι ίδια με τα φυσικά. Έτσι, κανένας δεν αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται για τεχνητά δόντια.
 • Βελτιώνουν τη συνολική αισθητική σας εμφάνιση.
 • Σε αντίθεση με τις οδοντοστοιχίες που συνήθως έχουν κακή εφαρμογή, τα οδοντικά εμφυτεύματα βελτιώνουν την ομιλία.
 • Συμβάλλουν στο να νιώθετε άνετα όταν μιλάτε, καθώς αποκτάτε την ασφάλεια ότι δεν φεύγουν από τη θέση τους.
 • Δεν προκαλούν βλάβη στα οστά καθώς δεν μετακινούνται, σε αντίθεση με τις γέφυρες που στηρίζονται σε ρίζες των δοντιών.
 • Αντικαθιστούν πλήρως τις ρίζες των δοντιών που λείπουν.
  8. Αντέχουν στον χρόνο, καθώς δεν φθείρονται όπως συμβαίνει με τα φυσικά δόντια.
 • Επειδή παραμένουν άφθαρτα σε αντίθεση με τα φυσικά δόντια, σας απαλλάσσουν από τις επισκέψεις στον οδοντίατρο, με αποτέλεσμα να αποκτάται μακροπρόθεσμα οικονομικά και ψυχολογικά οφέλη.
 • Δεν ταλαιπωρείστε με τη δυσάρεστη διαδικασία της αφαίρεσης των κινητών οδοντοστοιχιών.
 • Σε αντίθεση με τα φυσικά δόντια, δεν προκαλούν βλάβη στη γνάθο ούτε φθείρονται, λόγω της φύσεως του υλικού από το οποίο κατασκευάζονται.
 • Σε αντίθεση με τις γέφυρες, δεν τροχίζονται τα διπλανά δόντια που είναι γερά και άθικτα.

 

Λαμβάνοντας υπόψη σας τα παραπάνω, γίνεται εμφανές ότι τα εμφυτεύματα δεν παρουσιάζουν κανένα απολύτως μειονέκτημα. Αντιθέτως, είναι η πιο ενδεδειγμένη και αμεσότερη λύση και εγγυάται μόνιμο αποτέλεσμα. Τα εμφυτεύματα δοντιών υπερτερούν έναντι οποιασδήποτε άλλης προσθετικής εργασίας που προτείνεται για την απώλεια ή την καταστροφή των δοντιών.

Εμφυτεύματα Δοντιών και Λέιζερ

Είναι Όλοι Υποψήφιοι για Εμφυτεύματα;

Το θετικό σχετικά με τα εμφυτεύματα είναι ότι πάνω από το 95% των ασθενών είναι υποψήφιοι για την ασφαλή τοποθέτηση εμφυτευμάτων δοντιών. Στην κλινική μας, προτού προχωρήσουμε εξετάζουμε πάντα εάν πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις:

1. Έχετε χάσει ένα ή και περισσότερα δόντια.
2. Έχετε υγιείς στοματικούς ιστούς.
3. Έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη των οστών των γνάθων σας.
4. Επιθυμείτε να βελτιώσετε την ικανότητα μάσησης, την αισθητική του προσώπου σας και την ομιλία σας.
5. Δεν έχετε προβλήματα υγείας τα οποία επηρεάζουν την επούλωση των οστών.
6. Δεν είστε σε θέση/ δεν επιθυμείτε να φοράτε γέφυρες ή μασέλες.
7. Υπάρχει επαρκές οστό για την τοποθέτηση οδοντικού εμφυτεύματος ή μπορεί να αναπλαστεί με οστικά μοσχεύματα.

Όπως προαναφέρθηκε, στο μεγαλύτερο ποσοστό των περιπτώσεων είναι δυνατή η τοποθέτηση εμφυτευμάτων δοντιών από τον εξειδικευμένο και έμπειρο Γναθοχειρουργό Κωνσταντίνο Ψωμαδέρη.

Σχεδιασμός Της Θεραπείας Για Την Τοποθέτηση Εμφυτευμάτων

Η εύρεση του κατάλληλου και εξειδικευμένου Γναθοχειρουργού είναι η βασικότερη προϋπόθεση στην απόκτηση ενός άριστου αποτελέσματος στην τοποθέτηση εμφυτευματων δοντιών. Συγχρόνως, είναι και ενδεχομένως και το δυσκολότερο κομμάτι, καθώς απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και ορισμένες βασικές γνώσεις γύρω. Η εμπειρία του ιατρού δεν συνδέεται με τη χρήση υψηλής ποιότητας εμφυτευμάτων, καθώς ένας οδοντίατρος με πιο περιορισμένη εμπειρία ενδέχεται να χρησιμοποιήσει ποιοτικά εμφυτεύματα χωρίς ωστόσο να παράγει το ιδανικό τελικό αποτέλεσμα. Αντιθέτως, ένας Γναθοχειρουργός με πολυετή εμπειρία ο οποίος χρησιμοποιεί εξειδικευμένες και σύγχρονες τεχνικές και επιλέγει υψηλής ποιότητας υλικά σας εξασφαλίζει ένα μόνιμο χαμόγελο προσφέροντάς σας παράλληλα μια οριστική λύση.

Εμφυτεύματα Δοντιών – Γενικές Οδηγίες. Οι εξειδικευμένοι ιατροί της κλινικής μας είναι υπεύθυνοι για τον προσεκτικό σχεδιασμό της θεραπείας με οδοντικά εμφυτεύματα. Πιο συγκεκριμένα:

 • Ο Γναθοχειρουργός ειδικεύεται σε θέματα της γνάθου, του προσώπου και του στόματος. Πρόκειται για έναν ειδικό χειρουργό εμφυτευματολόγο ο οποίος σπούδασε και μελέτησε μακροπρόθεσμα το αντικείμενό του, χωρίς να βασιστεί απλώς και μόνο σε γενικές γνώσεις και σεμινάρια.
 • Ο Προσθετολόγος είναι ο αρμόδιος για τον σχεδιασμός και την προσαρμογή των τεχνητών δοντιών, όπως είναι οι γέφυρες και οι οδοντοστοιχίες, πάνω στα οδοντικά εμφυτεύματα.

 

Επομένως, κατά τη διάρκεια της επιλογής του Γναθοχειρουργού οφείλετε να βεβαιωθείτε ότι υπάρχει η απαραίτητη εμπειρία και φυσικά η κατάλληλη τεχνογνωσία, καθώς πρόκειται για την υγεία σας και την ασφάλειά σας. Ο Γναθοχειρουργός διαφέρει από τον οδοντίατρο ως προς το ότι έχει ο πρώτος έχει κάνει μια επιπλέον ειδικότητα μετά την ειδίκευση στην οδοντιατρική και εξειδικεύεται πλήρως στις παθήσεις της γνάθου. Έτσι, κρίνεται απαραίτητο να επιλέξετε τον κατάλληλο Γναθοχειρουργό που κατέχει εξειδικευμένη γνώση και κατάρτιση και με την πολυετή του εμπειρία είναι ικανός να σας λύσει οριστικά και αποτελεσματικά το πρόβλημα.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σας στον Γναθοχειρουργό, είναι πολύ σημαντικό να ρωτήσετε, αρχικά, ποια εμπειρία έχει πάνω στο αντικείμενο και ποια ακριβώς θεραπεία προτείνει. Επίσης, ζητήστε να μάθετε τα στάδια της θεραπείας όπως και το συνολικό της κόστος συμπεριλαμβανομένων όλων των σταδίων.

Μάθετε ποιες εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν, ποια είναι η συμμετοχή του στη διαδικασία, καθώς και εάν θα σας παραπέμψει ξεχωριστά σε κάποιον εμφυτευματολόγο, όπου σε πολλές περιπτώσεις κάποιοι οδοντίατροι έχουν κι εκείνοι επιπλέον οικονομικό όφελος παίρνοντας κάποια προμήθεια. Αυτό, φυσικά, αυξάνει το συνολικό κόστος για εσάς και μειώνει το ρόλο του στην όλη διαδικασία. Τέλος, είναι πολύ σημαντικό να ρωτήσετε εάν το εμφύτευμα συνοδεύεται από πιστοποιητικό με εγγύηση εφ’ όρου ζωής, καθώς αυτό είναι το βασικό κριτήριο και στοιχείο που οφείλετε να έχετε στα χέρια σας προκειμένου να αποκτήσετε πρόσβαση σε μια οριστική και μόνιμη λύση. Στην κλινική μας, ο απώτερος και βασικότερος στόχος μας είναι η δική σας ασφάλεια ώστε να επιστρέψετε άμεσα στις καθημερινές σας δραστηριότητες και εργασίες.

Εμφυτεύματα δοντιών - Γενικές Οδηγίες

Πώς Γίνεται Η Τοποθέτηση Ενός Εμφυτεύματος;

Υπάρχουν συγκεκριμένα στάδια τα οποία ακολουθούνται συνήθως στις τοποθετήσεις εμφυτευμάτων δοντιών. Ανάμεσα σε αυτά τα στάδια, υπάρχει πάντα ένα χρονικό διάστημα που περνάει προκειμένου να υπάρξει επούλωση ώστε να παραμείνει ασφαλής ο ασθενής καθόλη τη διάρκεια. Τα στάδια αυτά είναι τα εξής;

Στάδιο 1ο: Χειρουργική Επέμβαση

Τα στάδια που περιλαμβάνει η κλασσική διαδικασία τοποθέτησης εμφυτευμάτων δοντιών είναι η αφαίρεση, αρχικά, των δοντιών που έχουν καταστραφεί, όποτε αυτά υπάρχουν. Στη συνέχεια προχωράμε στα οστικά μοσχεύματα που χρησιμοποιούνται για τη προετοιμασία του οστού των γνάθων σας. Έπειτα ακολουθεί η τοποθέτηση του οδοντικού εμφυτεύματος καθώς και η διαμόρφωση των μαλακών ιστών της περιοχής, δηλαδή η αύξηση ή η βελτίωση. Ακολούθως, ο Γναθοχειρουργός και η εξειδικευμένοι ιατρικοί συνεργάτες του προχωρούν στην τοποθέτηση ειδικού προσθετικού εξαρτήματος πάνω στο νέο εμφύτευμα, όπου εκεί θα σταθεροποιηθεί και το τεχνητό δόντι. Τέλος, αυτό το στάδιο ολοκληρώνεται με την προσθετική εργασία, που είναι η κατασκευή και τοποθέτηση του τεχνητού δοντιού.

Το στάδιο αυτό ενδέχεται να διαρκέσει από μερικές ημέρες έως και μήνες προκειμένου να ολοκληρωθεί. Αυτό διαφέρει αναλόγως την περίπτωση και τις ανάγκες του κάθε ασθενούς. Επιπροσθέτως, είναι σημαντικό να γνωρίζεται ότι σε ορισμένες περιπτώσεις κάποια βήματα ενδέχεται να συγχχωνευτούν, κι αυτό αξιολογείται με βάση τα υλικά που χρησιμοποιούνται και τη συνολική διαδικασία που έχει γίνει. Ένα σημαντικό κομμάτι του χρονικού διαστήματος που διαρκεί η χειρουργική επέμβαση αφιερώνεται τόσο την ανάπτυξη νέου οστού στη γνάθο όσο και στην ολική θεραπεία μετά την επέμβαση.

Σε αυτό το στάδιο, ο τρόπος που γίνεται η χειρουργική επέμβαση είναι ο ακόλουθος. Ο Γναθοχειρουργός κάνει μια μικρή τομή στα ούλα προκειμένου να αποκαλυφθεί το οστό, ενώ με ειδικό εξοπλισμό προετοιμάζεται ένα ειδικό φρεάτιο στο οστό της περιοχής. Έπειτα τοποθετείται μέσα στο οστό των γνάθων το οδοντικό εμφύτευμα, το οποίο έχει το ρόλο της ρίζα του δοντιού. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι σε αυτό το στάδιο θα υπάρχει ένα κενό εκεί όπου το φυσικό σας δόντι λείπει και για αισθητικούς λόγους, στις περιπτώσεις που απαιτείται τοποθετείται ένας τύπος μερικής και προσωρινής οδοντοστοιχίας, η οποία μπορεί να αφαιρεθεί προκειμένου να καθαριστεί ή κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Στάδιο 2ο: Τοποθέτηση Προσθετικού Κολοβώματος

Με την ολοκλήρωση της οστεοενσωμάτωσης, αναλόγως την περίπτωση, ενδέχεται να χρειαστεί μια επιπλέον χειρουργική επέμβαση ώστε να τοποθετηθεί προσθετικό κολόβωμα πάνω στο οποίο θα προστεθεί η θήκη (στεφάνη). Πρόκειται για μια μικρή χειρουργική επέμβαση η οποία γίνεται με τοπική αναισθησία. Σε αυτό το στάδιο, τα βήματα που χρειάζονται προκειμένου να τοποθετηθεί το κολόβωμα είναι, αρχικά, η μικρή τομή στα ούλα που θα κάνει ο Γναθοχειρουργός προκειμένου να αποκαλυφθεί το οδοντικό εμφύτευμα. Στη συνέχεια, ακολουθεί η σύνδεση του κολοβώματος επούλωσης με το εμφύτευμα, ενώ ακολούθως τα ούλα της περιοχής αρχίζουν να διαμορφώνονται και να επουλώνονται γύρω από το κολόβωμα επούλωσης.

Τέλος, υπάρχουν περιπτώσεις που η τοποθέτηση του κολοβώματος γίνεται συγχρόνως με τη χειρουργική τοποθέτηση του εμφυτεύματος, το οποίο σημαίνει ότι δεν χρειάζεται το επιπλέον χειρουργικό στάδιο. Υπάρχει ένα διάστημα περίπου δύο εβδομάδων μετά την τοποθέτηση του κολοβώματος επούλωσης, κατά τις οποίες τα ούλα επουλώνονται ώστε στη συνέχεια να συνδεθεί το προσθετικό κολόβωμα με το τεχνητό δόντι.

Στάδιο 3ο: Επιλογή Νέων Δοντιών

Η λήψη αποτυπωμάτων από το στόμα γίνεται μετά την ολοκληρωτική επούλωση των ούλων και τα αποτυπώματα αυτά χρησιμοποιούνται ώστε να κατασκευαστεί η θήκη (το τεχνητό δόντι). Ωστόσο, προκειμένου να τοποθετηθεί η θήκη, το οστό της γνάθου σας χρειάζεται να είναι πολύ ισχυρό. Ακολούθως, σε συνεργασία με τον Γναθοχειρουργό, επιλέγετε τα τεχνητά δόντια τα οποία θα χρησιμοποιηθούν. Αυτά μπορεί να είναι είτε κινητά – αφαιρούμενα, είτε σταθερά – ακίνητα, είτε και τα δύο.

Κινητά – αφαιρούμενα: Αυτού του είδους η προσθετική εργασία μοιάζει με τη συνηθισμένη αφαιρούμενη οδοντοστοιχία, η οποία μπορεί να είναι μερική ή ολική. Αφαιρείται με εύκολο και απλό τρόπο από εσάς προκειμένου να καθαριστεί ή να επισκευαστεί.
Σταθερά – ακίνητα: Αυτού του είδους η προσθετική εργασία προβλέπει το μόνιμο και σταθερό βίδωμα του τεχνητού δοντιού πάνω στο προσθετικό κολόβωμα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αφαιρεθεί αργότερα από εσάς προκειμένου να καθαριστεί ή κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Τυπικές Παρενέργειες & Επιπλοκές Μετά Την Τοποθέτηση Εμφυτευμάτων

Αρχικά, θα πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι οι επιπλοκές μετά την τοποθέτηση εμφυτευμάτων δοντιών είναι μηδαμινές. Ωστόσο, οι τυπικές παρενέργειες που σχετίζονται με τη στοματική χειρουργική, είτε πρόκειται για ένα στάδιο επέμβασης είτε για περισσότερα, είναι συνήθως το πρήξιμο του ούλου και του προσώπου, ο πόνος στο σημείο που έχει γίνει η εμφύτευση, οι μώλωπες στο δέρμα και τα ούλα καθώς και σε ορισμένες περιπτώσεις η μικρή αιμορραγία. Ο πόνος αντιμετωπίζεται συνήθως με φαρμακευτική αγωγή που περιλαμβάνει παυσίπονα, ενώ κρίνεται απαραίτητο να επικοινωνήσετε με τον Γναθοχειρουργό στην περίπτωση που κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα επιδεινωνεται. Τέλος, κατά τη διάρκεια της θεραπευτικής χρονικής περιόδου, ενδέχεται να χρειαστεί να καταναλώνετε μαλακές τροφές.

Υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες αποτυχίας στην τοποθέτηση των εμφυτευμάτων δοντιών, ενώ στο μεγαλύτερο ποσοστό τους τα εμφυτεύματα είναι μόνιμα και προσφέρουν οριστική λύση στον ασθενή. Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Εταιρεία Εμφυτευματολογίας καθώς και με τεκμηριωμένη επιστημονική έρευνα που ξεπερνά τα 50 χρόνια, τα ποσοστά επιτυχίας της τοποθέτησης εμφυτευμάτων δοντιών πλησιάζουν το 98% στην κάτω γνάθο και 95% στην άνω. 

Ο λεπτομερής σχεδιασμός της χειρουργικής επέμβασης, η προσθετική αποκατάσταση, η φροντίδα της στοματικής σας υγείας, το κάπνισμα και ο ελλιπής καθαρισμός είναι μερικοί παράγοντες που συμβάλλουν τόσο στην αποτυχία των εμφυτευμάτων δοντιών, όσο και στην εμφάνιση επιπλοκών.

Και πάλι, ο εξειδικευμένος και έμπειρος Γναθοχειρουργός διεξάγει την επέμβαση και κατευθύνει τον ασθενή με τέτοιο τρόπο ώστε να επέλθει ένα οριστικό και μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα. Δείτε την ποιότητα της ζωής σας να βελτιώνεται με τον ασφαλέστερο τρόπο. Εμπιστευτείτε μας.

VIDEO