︎Dr. Κωνσταντίνος Ψωμαδέρης MD,DDS,PhD

Γναθοχειρουργός – Στοματικός Χειρουργός

Διευθυντής Στοματικής & Γναθοπροσωπικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν
Διδάκτωρ Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

doctor-any-time-logo-350x200
9.9 /10

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ

PikPng4
4,6 / 5

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ

Δευτέρα έως Παρασκευή

Ωράριο : 10:00 – 21:00

 214 4088010

︎Dr. Ψωμαδέρης Κωνσταντίνος  MD,DDS,PhD

Γναθοχειρουργός – Στοματικός Χειρουργός

Βρυγμός Δοντιών Τρίξιμο

Οι Παθήσεις Κροταφογναθικής Διάρθρωσης είναι αυξανόμενες τα τελευταία χρόνια. Συνήθως αποτελούν απλές Παθήσεις και η θεραπεία τους διαρκεί ένα δίμηνο και μετά ο ασθενής κατά 99% είναι πλήρως θεραπευμένος.

Βρυγμός Δοντιών Τρίξιμο

ΣΥΝΤΟΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Διάρκεια

30' λεπτά

Αναισθησία

Μέθη

Εξετάσεις

Πανοραμική Ακτινογραφία & Μαγνητική Τομογραφία

Τελικό Αποτέλεσμα

2 μήνες

Βρυγμός Δοντιών (Τρίξιμο)

Τι Είναι ο Βρυγμός Δοντιών

Βρυγμός είναι η συνήθεια του τριξίματος ή σφιξίματος των δοντιών, η ασυναίσθητη και σπασμωδική κίνηση της κάτω γνάθου και των μυών που την ελέγχουν, κάνοντας κινήσεις εκτός των φυσιολογικών της μάσησης. Ο βρυγμός προκαλεί σοβαρές φθορές, αποτριβές και κατάγματα δοντιών, ενώ ένας στους δέκα ενήλικες αντιμετωπίζει προβλήματα που προκαλούνται από το βρυγμό δοντιών. Ο βρυγμός προκαλεί σοβαρό πόνο και δυσκολίες στο ύπνο και είναι ακόμα πιο κοινός στα παιδιά.

Βρυγμός Δοντιών: Συμπτώματα

Τα συμπτώματα είναι ποικίλα και βοηθούν το άτομο να αναγνωρίσει το ότι τρίζει ασυναίσθητα τα δόντια του. Ο πόνος του σαγονιού, η θαμπή κεφαλαλγία, η διακοπή ύπνου, ο αυξημένος πόνος ή ευαισθησία των δοντιών και ο πόνος που μοιάζει με πόνο στο αυτί αλλά δεν σχετίζεται με αυτό είναι μερικά από αυτά. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν τη ζημιά από το μάσημα στο εσωτερικό του μάγουλου, τους κουρασμένους ή σφιχτούς μύες της γνάθου, την κλειδωμένη σιαγόνα που δεν ανοίγει ή κλείνει εντελώς, το φθαρμένο σμάλτο δοντιών, εκθέτοντας βαθύτερα στρώματα του δοντιού, καθώς και το τρίξιμο ή σφίξιμο το οποίο έχει μεγάλη ένταση και ξυπνάει το σύντροφο από τον ύπνο. Αισθητικά, τα δόντια χάνουν το νεανικό αρχικό σχήμα τους και φαίνονται ταλαιπωρημένα.

Ενώ ο μέσος άνθρωπος ακουμπάει τα δόντια τους μεταξύ τους περίπου 12 λεπτά την ημέρα, οι άνθρωποι με βρυγμό φτάνουν τουλάχιστον τον διπλάσιο χρόνο, με αποτέλεσμα η ηλικία των δοντιών να είναι μεγαλύτερη από την ηλικία του ασθενούς. Σε προχωρημένες περιπτώσεις, το πρόσωπο του ασθενούς μοιάζει πιο “γερασμένο”.


Βρυγμός Δοντιών: Αίτια και Διάγνωση

Ο βρυγμός δοντιών χωρίζεται σε δύο κατηγορίες: στον ημερήσιο βρυγμό, που πραγματοποιείται όταν ο ασθενής είναι ξύπνιος, και το νυχτερινό βρυγμό, που συμβαίνει κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Τα βασικά αίτια είναι:

1. Ο τύπος προσωπικότητας: επιθετική και ανταγωνιστική συμπεριφορά ή η υπερκινητικότητα αυξάνουν τις πιθανότητες για εμφάνιση της πάθησης.
2. Τα μέλη της οικογένειας με βρουξισμό: Ο βρυγμός ύπνου συχνά εμφανίζεται σε οικογένειες, καθώς ενδέχεται περισσότερα από ένα μέλη της ίδιας οικογένειας να παρουσιάζουν την πάθηση.
3. Το άγχος.
4. Η λήψη φαρμάκων και άλλων ουσιών: Ο βρυγμός δοντιών μπορεί να εμφανίζεται ως μια ασυνήθιστη παρενέργεια ορισμένων ψυχιατρικών φαρμάκων, όπως είναι κάποια αντικαταθλιπιτκά και αμφφεταμίνες. Ακόμη, το κάπνισμα και η κατανάλωση καφεΐνης ή αλκόολ ή η χρήση ψυχαγωγικών φαρμάκων μπορούν να προκαλέσουν βρουξισμό.
5. Η ηλικία: στις μικρές ηλικίες, η πάθηση είναι αρκετά συνήθης και συχνά σταματάει με την ενηλικίωση.
6. Άλλες διαταραχές: Ορισμένες ψυχικές και ιατρικές διαταραχές προκαλούν βρυγμό. Ορισμένες από αυτές είναι η νόσος του Πάρκινσον, η άνοια, η επιληψία, διαταραχές που σχετίζονται με τον ύπνο, καθώς και η διαταραχή έλλειψης προσοχής/υπερκινητικότητας.

Όσον αφορά τη διάγνωση, ο οδοντίατρος ελέγχει, αρχικά, το εάν οι μύες του σαγονιού είναι σφιγμένοι και αν υπάρχουν σπασμένα ή ελλείποντα δόντια. Επίσης, άλλες βλάβες στα δόντια, στο υποκείμενο οστό ή στο εσωτερικό των μαγούλων μπορεί να υποδεικνύουν ότι υπάρχει βρυγμός δοντιών.

Ο ίδιος ο ασθενής μπορεί να αντιληφθεί μέσα από την καθημερινότητά του ότι τρίζει ή σφίγγει τα δόντια του. Για παράδειγμα, ενδέχεται κάποιος συγγενής ή ο σύντροφος του ασθενούς να ακούει δυνατούς ήχους από το στόμα του ασθενούς, ή ο ίδιος ο ασθενής να εμφανίζει ευαισθησία στις γνάθους, πονοκεφάλους που επιμένουν και ευαίσθητα δόντια. Ακόμη, ο βρυγμός δοντιών μπορεί να προκαλέσει καταστροφή των οδοντιατρικών εργασιών, όπως τα σφραγίσματα, οι θήκες και οι γέφυρες. Τέλος, μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική αποτριβή των δοντιών, ενώ σε σοβαρές περιπτώσεις παρατηρούνται κατάγματα και κινητικότητα στα δόντια.

Βρυγμός Δοντιών: Θεραπευτική Διαδικασία

Παρ’ ότι ο βρυγμός δοντιών είναι μια σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής του ασθενούς, μέχρι τώρα δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη θεραπεία που να είναι αποτελεσματική θεραπεία που να καλύπτει όλες τις περιπτώσεις. Αυτό συμβαίνει γιατί τα αίτια είναι πολλά και ποικίλλουν. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλές προσεγγίσεις που αποδεικνύονται αποτελεσματικές. Η επιτυχής αντιμετώπιση τους βρυγμού βασίζεται περισσότερο στον περιορισμό της εξάλειψης των αιτιών που τον προκαλούν.

Η οδοντιατρική προσέγγιση περιλαμβάνει το πρώτο ραντεβού, στο οποίο γίνεται συζήτηση με τον ασθενή και καταγραφή του ιστορικού του. Στη συνέχεια, πραγματοποιείται εξέταση του στοματογναθικού συστήματος του ασθενούς, η διάγνωση των αιτιών καθώς και η επιλογή της καλύτερης θεραπείας για την περιπτωση του ασθενούς.

Οι μέθοδοι θεραπείας είναι οι εξής:

1. Νάρθηκας βρυγμού πρόσθιας καθοδήγησης: Αυτό είναι το αρχικό στάδιο για το επαναπρογραμματισμό των μυών του στοματογναθικού συστήματος και για την εξάλειψη της αποτριβής των δοντιών το βράδυ. Πρόκειται για ένα μικρό ναρθηκάκι το οποίο εφαρμόζει στα μπροστινά 4 δόντια και αποτρέπει όλα τα δόντια να ακουμπούν μεταξύ τους.
2. Ειδικοί νάρθηκες νυχτερινού βρυγμού: Πρόκειται για το προχωρημένο στάδιο. Οι ειδικοί νάρθηκες αυτοί έχουν σχεδιαστεί προκειμένου να κρατούν τα δόντια χωρισμένα και να αποφευχθεί η ζημιά που προκαλείται από σφίξιμο και τρίξιμο. Μπορούν να κατασκευαστούν από σκληρά ακρυλικά ή μαλακά υλικά που να ταιριάζουν πάνω ή κάτω στα δόντια. Και πάλι, τα δόντια δεν έρχονται σε επαφή μεταξύ τους.
3. Διόρθωση σύγκλεισης: Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, όταν η φθορά των δοντιών οδηγεί σε ευαισθησία ή ανικανότητα σωστής μάσησης,, εκτός από τους νάρθηκες σύγκλεισης, μπορεί να αναδιαμορφωθεί τα φθαρμένα δόντια με ακίνητη προσθετική όπως Επένθετα, Στεφάνες, Ολοκεραμικές όψεις ώστε να αποκατασταθεί η ζημιά.

Ακόμη, η διαχείριση του άγχους, η αλλαγή συμπεριφοράς, η παρακολούθηση του βρυγμού καθώς και τα φάρμακα μπορούν να εξομαλύνουν κατά πολύ την κατάσταση και ο βρυγμός δοντιών να σταματήσει σταδιακά.

VIDEO