Γναθοχειρουργός Dr. Ψωμαδέρης Κωνσταντίνος

︎Dr. Κωνσταντίνος Ψωμαδέρης MD,DDS,PhD

Γναθοχειρουργός – Στοματικός Χειρουργός

Διευθυντής Στοματικής & Γναθοπροσωπικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν
Διδάκτωρ Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

doctor-any-time-logo-350x200
9.9 /10

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ

PikPng4
4,6 / 5

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ

Δευτέρα έως Παρασκευή

Ωράριο : 10:00 – 21:00

 214 4088010

︎Dr. Ψωμαδέρης Κωνσταντίνος  MD,DDS,PhD

Γναθοχειρουργός – Στοματικός Χειρουργός

εξαγωγή δοντιού
Πότε συνίσταται η εξαγωγή δοντιού;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να χρειαστεί να προχωρήσετε σε εξαγωγή δοντιού. Για παράδειγμα, εάν έχετε:

Ένα σπασμένο δόντι που δεν μπορεί να επισκευαστεί, λόγω του ότι έχει υποστεί εκτεταμένο κάταγμα, ή ένα απόστημα (μια πυώδης συλλογή) στα ούλα σας ή γύρω από τα δόντια σας.

Νόσος των ούλων (περιοδοντική νόσος). Είναι η πιο συχνή αιτία για εξαγωγές δοντιών σε άτομα άνω των 40 ετών. Λόγω απώλειας του οστού το δόντι εμφανίζει μεγάλη κινητικότητα.

Ένα κατεστραμμένο από προχωρημένη τερηδόνα δόντι, διότι έχει δημιουργήσει εκτεταμένη απώλεια οδοντικής ουσίας και η αποκατάστασή του με μια στεφάνη κρίνεται αδύνατη ή επισφαλής.

Ορθοδοντική θεραπεία: όταν η γνάθος υφίσταται συνωστισμό (υπεράριθμα δόντια), η αφαίρεση συγκεκριμένων δοντιών κρίνεται απαραίτητη, ώστε να δημιουργηθεί χώρος για να ευθυγραμμιστούν τα υπόλοιπα δόντια.

Έγκλειστοι φρονιμίτες. Όταν αυτοί έχουν ανατείλει και η θέση τους δεν είναι ευθυγραμμισμένη με τα υπόλοιπα δόντια, καθώς έχουν κάποια κλίση προς τα έξω ή προς τα μέσα, μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμό στους μαλακούς ιστούς της στοματικής κοιλότητας.

Προβλήματα ανατολής (εμφάνισης) δοντιών: σε παιδική ηλικία μπορεί να είναι απαραίτητη η εξαγωγή δοντιού, αν αυτό εμποδίζει κάποιο άλλο μόνιμο δόντι να ανατείλει σωστά και δεν δύναται να μετακινηθεί με συντηρητικές μεθόδους θεραπείας.

Τοποθέτηση πλήρους οδοντοστοιχίας: όταν έχουν απομείνει λίγα δόντια στον οδοντικό φραγμό, τα οποία δεν μπορούν να υποστηρίξουν τη κατασκευή μιας μερικής οδοντοστοιχίας, είναι απαραίτητη η εξαγωγή τους, ώστε να κατασκευαστεί μια ολική τεχνητή οδοντοστοιχία.

Αποτυχία ενδοδοντικής θεραπείας: όταν το δόντι δεν ανταποκρίνεται κατά την προσπάθεια διενέργειας ενδοδοντικής θεραπείας (απονεύρωσης), η εξαγωγή του δοντιού αποτελεί μονόδρομο. Αντίστοιχα, η λύση της αποκατάστασης της ολικής νωδότητας με Οδοντικά Εμφυτεύματα είναι η πλέον αξιόπιστη και με άριστες προδιαγραφές για ένα μακρόχρονο αποτέλεσμα.

Προετοιμασία για την εξαγωγή δοντιών

Ο γναθοχειρουργός θα λάβει το πλήρες οδοντιατρικό και ιατρικό σας ιστορικό, για να διαπιστώσει την ύπαρξη αντενδείξεων που μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα κατά τη διαδικασία της εξαγωγής ή κατά τη διάρκεια της αποθεραπείας. Είναι σημαντικό να ενημερώσετε για τυχόν ιατρικές παθήσεις, αλλεργίες ή πρόσφατες χειρουργικές
επεμβάσεις, καθώς και για τυχόν φάρμακα που λαμβάνετε. Επιπλέον, κρίνεται συνήθως απαραίτητο να βγει και μια ακτινογραφία, προκειμένου να αξιολογηθεί καλύτερα η ρίζα ή το δόντι καθώς και οι ανατομικές δομές γύρω του.

Η διαδικασία εξαγωγής δοντιών

Μόλις καθίσετε άνετα στη καρέκλα, ο γναθοχειρουργός θα σας χορηγήσει ένα τοπικό αναισθητικό για να μουδιάσει το δόντι, τα ούλα και η γνάθος γύρω του. Στο ιατρείο μας φροντίζουμε να είστε όσο πιο ήρεμοι και χαλαροί γίνεται κατά την διάρκεια της εξαγωγής του δοντιού, ώστε να διαρκέσει περισσότερο η αναισθησία και παράλληλα να
διευκολυνθούν οι χειρισμοί του γναθοχειρουργού. Η διαδικασία μπορεί να είναι μια απλή εξαγωγή δοντιών ή χειρουργική εξαγωγή δοντιών.

Απλή εξαγωγή δοντιού

Μια απλή εξαγωγή δοντιού πραγματοποιείται όταν η μύλη του δοντιού είναι σε καλή κατάσταση, ώστε το δόντι να μπορεί να αφαιρεθεί χωρίς να σπάσει, και η ρίζα/ρίζες είναι σχετικά ίσιες και μπορούν να απελευθερωθούν εύκολα από το οστό της γνάθου. Ο οδοντίατρος πιάνει το δόντι σταθερά με εξειδικευμένα εργαλεία και το κινεί εμπρός και
πίσω στην υποδοχή του (φατνίο) προκειμένου να χαλαρώσει. Πιέζοντας το δόντι προς τις πλευρές του φατνίου το οστό της γνάθου συμπιέζεται ελαφρά, ο χώρος του φατνίου διευρύνεται και χαλαρώνει το δόντι.

Χειρουργική εξαγωγή δοντιού

Η χειρουργική εξαγωγή δοντιού απαιτείται για δόντια με εκτεταμένες βλάβες που δεν διαθέτουν αρκετή οδοντική ουσία στη μύλη για να παρέχουν μια καλή λαβή για τα εργαλεία εξαγωγής. Επίσης, απαιτείται για δόντια με καμπύλες ρίζες που γαντζώνονται στη γνάθο, καθώς και για έγκλειστα ή ημιέγκλειστα δόντια που δεν έχουν ανατείλει πλήρως πάνω από την γραμμή των ούλων.

Ποια είναι η χειρουργική διαδικασία;

Μετά τη χορήγηση τοπικής αναισθησίας ο γναθοχειρούργος κάνει μια τομή στα ούλα και τα μετακινεί για να αποκαλύψει το οστό και το δόντι. Ενδέχεται επίσης να αφαιρεθεί και μια μικρή ποσότητα οστού ώστε να αποκαλυφθεί και να χαλαρώσει το δόντι. Υπάρχουν περιπτώσεις που το δόντι θα πρέπει να κοπεί ή να σπάσει σε μικρότερα τμήματα για να διευκολυνθεί η εξαγωγή του.

Τι συμβαίνει αφού εξαχθεί το δόντι;

Μετά την εξαγωγή δοντιού, ο χώρος του φατνίου πρέπει να ελεγχθεί προσεκτικά ώστε να μην μείνουν θραύσματα του δοντιού, ή του οστού, ή κάποιο τμήμα της ρίζας. Η επιφάνεια του οστού εξομαλύνεται και τα ούλα επανατοποθετούνται στη θέση τους και σταθεροποιούνται με ράμματα. Τα ράμματα χρειάζεται να αφαιρεθούν από τον γιατρό λίγες ημέρες μετά την εξαγωγή, εκτός αν έχουν χρησιμοποιηθεί αυτοαπορροφούμενα ράμματα.

Πολλαπλές Εξαγωγές δοντιών

Πολλαπλές εξαγωγές δοντιών γίνονται συνήθως σε ασθενείς που έχουν εκτεταμένη και σοβαρή περιοδοντική νόσο. Σε αυτή τη περίπτωση η απώλεια οστού είναι τόσο εκτεταμένη ώστε τα δόντια χάνουν τη στήριξη τους και χαλαρώνουν. Εκτός από την αυξημένη κινητικότητα των δοντιών, η μόλυνση των ούλων και των περιοδοντικών ιστών ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο τη γενική υγεία του ασθενούς. Άλλος ένας λόγος για πολλαπλές εξαγωγές
δοντιών είναι η προετοιμασία για την τοποθέτηση εμφυτευμάτων, ολικής οδοντοστοιχίας ή επένθετης ολικής οδοντοστοιχίας επί εμφυτευμάτων.

Συμβουλές για να βεβαιωθείτε ότι η περιοχή εξαγωγής δοντιού θεραπεύεται σωστά 

Μην ξεπλύνετε το στόμα σας για τουλάχιστον 24 ώρες μετά την αφαίρεση των δοντιών. Αυτό μπορεί να διαταράξει οποιονδήποτε σχηματισμό θρόμβου αίματος και μπορεί να αρχίσετε ξανά αιμορραγία.

Μετά την εξαγωγή μην πιείτε ή μη φάτε τίποτε για 2 ώρες. Την πρώτη βδομάδα αποφύγετε τις σκληρές τροφές που μπορεί να τραυματίσουν την πληγή, τις πολύ ζεστές τροφές που μπορεί να διαλύσουν το θρόμβο αίματος, και τις τροφές που θρυμματίζονται (παξιμάδια, φρυγανιές).

Μην πίνετε αλκοόλ για τουλάχιστον 24 ώρες και μην καπνίζετε για όσο το δυνατόν περισσότερο, αλλά τουλάχιστον για το υπόλοιπο της ημέρας.

Βουρτσίστε τα δόντια σας αλλά κρατήστε την οδοντόβουρτσα μακριά από την επούλωση της πληγής, αρχικά, βουρτσίζοντας πιο κοντά σε αυτήν κάθε μέρα. Θα μπορούσατε να δοκιμάσετε να μαλακώσετε την οδοντόβουρτσα σας σε ζεστό νερό πριν βουρτσίζετε.

Πιθανά να χρειαστεί και η λήψη αντιβίωσης για να μειωθεί ο κίνδυνος μολύνσεων. Ποτέ μην λάβετε αντιβιοτικά, αν δεν σας τα έχει συστήσει ο ιατρός σας.

Συνοψίζοντας…

H χειρουργική εξαγωγή δοντιού από έμπειρο γναθοπροσωπικό στοματικό χειρουργό εξασφαλίζει τον απαιτούμενο χώρο στη γνάθο για την ομαλή θέση και ανάπτυξη των ορθοδοντικά μετακινούμενων δοντιών. Εάν δεν είστε σίγουροι για κάτι, μη διστάσετε να ρωτήσετε! Το να είστε πλήρως ενημερωμένοι θα σας βοηθήσει να νιώσετε πιο άνετα και θα σας επιτρέψει να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για να προχωρήσει η διαδικασία.