︎Dr. Κωνσταντίνος Ψωμαδέρης MD,DDS,PhD

Γναθοχειρουργός – Στοματικός Χειρουργός

Διευθυντής Στοματικής & Γναθοπροσωπικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν
Διδάκτωρ Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

doctor-any-time-logo-350x200
9.9 /10

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ

PikPng4
4,6 / 5

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ

Δευτέρα έως Παρασκευή

Ωράριο : 10:00 – 21:00

 214 4088010

︎Dr. Ψωμαδέρης Κωνσταντίνος  MD,DDS,PhD

Γναθοχειρουργός – Στοματικός Χειρουργός

Κροταφογναθικό Σύνδρομο

Οι Παθήσεις Κροταφογναθικής Διάρθρωσης είναι αυξανόμενες τα τελευταία χρόνια. Συνήθως αποτελούν απλές Παθήσεις και η θεραπεία τους διαρκεί ένα δίμηνο και μετά ο ασθενής κατά 99% είναι πλήρως θεραπευμένος.

Κροταφογναθικό Σύνδρομο

ΣΥΝΤΟΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Διάρκεια

30' λεπτά

Αναισθησία

Μέθη

Εξετάσεις

Πανοραμική Ακτινογραφία & Μαγνητική Τομογραφία

Τελικό Αποτέλεσμα

2 μήνες

Κροταφογναθικό Σύνδρομο

Δυσλειτουργία Κροταφογναθικής Άρθρωσης

Σύνδρομο Costens

Δυσλειτουργία Κροταφογναθικής Άρθρωσης: Τι Είναι

Η κροταφογναθική διάρθρωση είναι μια μικρή άρθρωση η οποία βρίσκεται μπροστά από το αυτί, εκεί όπου ενώνονται η βάση του κρανίου και η κάτω γνάθος, και ο ρόλος της είναι να επιτρέπει στην κάτω γνάθο να λειτουργεί και να κινείται. Ωστόσο, οι δυσλειτουργίες της κροταφογναθικής διάρθρωσης δεν είναι ασυνήθιστες και τα συμπτώματα είναι ποικίλα.

Αίτια- Συμπτώματα:

Το κροταφογναθικό σύνδρομο (ΚΓΣ) έχει συγκεκριμένες αιτίες που παρουσιάζονται όπως και μια ποικιλία συμπτωμάτων. Πιο συγκεκριμένα, τα αίτια είναι:

1. Τραυματισμοί της γνάθου, της άρθρωση, των μυών: Όλα αυτά μπορούν να οδηγήσουν σε δυσλειτουργία της κροταφογναθικής άρθρωσης.
2. Βρουξισμός (σφίξιμο και τρίξιμο των δοντιών): Ο βρουξισμός είναι η τάση να σφίγγουμε ή να τρίζουμε τα δόντια μας, κι αποτελεί μια από τις συνηθέστερες αιτίες δυσλειτουργιών της κροταφογναθικής άρθρωσης.
3. Κακές συνήθειες: Το να δαγκώνουμε τα νύχια μας διαρκώς ή διάφορα αντικείμενα είναι μερικές από αυτές.
4. Επαγγελματικές συνήθειες: Για παράδειγμα, το να στηρίζει κάποιος για πολύ ώρα το τηλέφωνο ανάμεσα στο κεφάλι και τον ώμο.
5. Κακή σύγκλειση δοντιών: Στην περίπτωση που τα δόντια των δύο σιαγόνων εμφανίζουν πρόβλημα σύγκλεισης και δεν είναι σωστά ευθυγραμμισμένα, με αποτέλεσμα να μην πατάνε ομοιόμορφα κατά τη μάσηση, η πίεση που ασκείται κατανέμεται ανόμοια στις δύο πλευρές της σιαγόνας και ασκεί υπερβολική πίεση στην άρθρωση και στους μύες της μιας πλευράς του προσώπου.
6. Κακή στάση σώματος: Η κακή στάση σώματος σε συνδυασμό με την κλίση της κεφαλής προς τα εμπρός λόγω υπερβολικής χρήσης του υπολογιστής συμπεριλαμβάνονται στα αίτια.
7. Μάσημα τσίχλας για πολλές ώρες την ημέρα.
8. Άγχος και ψυχολογική πίεση: Το χρόνιο άγχος και άλλοι ψυχολογικοί παράγοντες είναι σε πολλές περιπτώσεις γενεριουργές αιρίες του κροταφογναθικού συνδρόμου, λόγω διαρκούς σύσπασης των μυών του προσώπου είτε λόγω βρουξισμού.
9. Οστεοαρθρίτιδα και ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Η δυσλειτουργία της κροταφογναθικής άρθρωσης εμφανίζει συμπτώματα όπως ο πονοκέφαλος, η μειωμένη ικανότητα ανοίγματος ή κλεισίματος του στόματος, ο πόνος και η ευαισθησία στη γνάθο, οι πόνοι στα αυτιά, ο αμβλύς και δυνατός πόνος στο πρόσωπο, η δυσκολία και δυσφορία κατά τη μάσηση, ο πόνος και η πίεση πίσω από τα μάτια, καθώς και ο ήχος όταν το στόμα ανοίγει ή κλείνει.

Δυσλειτουργία Κροταφογναθικής Άρθρωσης: Πιθανές Θεραπείες

Υπάρχει μια μεγάλη γκάμα θεραπειών που μπορεί να λάβει ο ασθενής για να θεραπευτεί από αυτήν την πάθηση. Ενδεχομένως να χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή ή ακόμα και χειρουργική επέμβαση, αναλόγως τον βαθμό της δυσλειτουργίας και άλλους παράγοντες. Άλλες λύσεις είναι η εξισορρόπηση σύγκλεισης, η κατασκευή και χρήση οδοντικού νάρθηκα σύγκλεισης και η αρθροκέντιση.

Όταν η μη επεμβατική θεραπεία δεν λύνει εντελώς το πρόβλημα και αποτυγχάνει σε έναν βαθμό, ο ασθενής ενδέχεται να χρειαστεί να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, όπως είναι η αρθροσκόπηση ή η ανοιχτή επέμβαση που πραγματοποιείται μπροστά από το αυτί.

Σε κάθε περίπτωση, είναι πιθανό να χρειαστούν εξειδικευμένες εξετάσεις πρωτού καταλήξουμε σε μια θεραπεία που ταιριάζει στον ασθενή.

VIDEO