︎Dr. Κωνσταντίνος Ψωμαδέρης MD,DDS,PhD

Γναθοχειρουργός – Στοματικός Χειρουργός

Διευθυντής Στοματικής & Γναθοπροσωπικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν
Διδάκτωρ Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

doctor-any-time-logo-350x200
9.9 /10

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ

PikPng4
4,6 / 5

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ

Δευτέρα έως Παρασκευή

Ωράριο : 10:00 – 21:00

 214 4088010

︎Dr. Ψωμαδέρης Κωνσταντίνος  MD,DDS,PhD

Γναθοχειρουργός – Στοματικός Χειρουργός

Κάταγμα Ζυγωματικού

Ο Γναθοχειρουργός Dr Ψωμαδέρης έχει εμπειρία σε εκατοντάδες περιστατικά κατάγματος Ζυγωματικού και αυτό που παίζει το πιο σημαντικό ρόλο είναι η εμπειρία του Γιατρού, η άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος και η χρήση όλων των σύγχρονων και κατάλληλων μεθόδων που απαιτεί η κάθε περίπτωση.

Κάταγμα Ζυγωματικού

ΣΥΝΤΟΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Διάρκεια

1-3 ώρες

Αναισθησία

Γενική αναισθησία

Εξετάσεις

Αξονική Τομογραφία Σπλαχνικού Κρανίου

Τελικό Αποτέλεσμα

1 μήνας

ΚΑΤΑΓΜΑ ΖΥΓΩΜΑΤΙΚΟΥ

Κάταγμα Ζυγωματικού: Τι είναι

Το κάταγμα ζυγωματικού είναι ουσιαστικά ένα σπάσιμο του οποίου η εντόπιση, η γραμμή ή οι γραμμές και η πιθανή εμπλοκή γειτονικών δομών θα εκτιμηθούν κατά την κλινική εξέταση και τον ακτινολογικό έλεγχο. Το ζυγωματικό είναι το κάτω και έξω τμήμα του οστικού περιγράμματος που υποστηρίζει το μάτι.


Κάταγμα Ζυγωματικού: Αντιμετώπιση και Θεραπεία

Η αντιμετώπιση και η θεραπεία του κατάγματος ζυγωματικού εξαρτώνται από την βαρύτητά του. Όταν παρατηρείται διαταραχή της θέσης ή της κινητικότητας του ματιού, μούδιασμα του δέρματος κάτω από το μάτι, το άνω χείλος, τα πλάγια στης μύτης ή των άνω δοντιών, δυσμορφία του προσώπου ή παρεμπόδιση στο άνοιγμα της κάτω γνάθου, τότε συνήθως ενδείκνυνται το χειρουργείο. Η επέμβαση πραγματοποιείται με γενική αναισθησία και κατά τη διάρκειά της, γίνεται επαναφορά του σπασμένου οστού στην αρχική του θέση και τα κατάγματα ακινητοποιούνται στις γραμμές τους με μικρές βιοσυμβατές πλάκες και βίδες, προκειμένου να υπάρχει σταθερότητα της ανάταξης και άμεση μετεγχειρητική αποκατάσταση του ασθενούς.

Οι τομές προσπέλασης γίνονται αναλόγως με την εντόπιση των γραμμών του κατάγματος ζυγωματικού, εντός του βλεννογόνου του στόματος, εντός του επιφυκότα, και σπανιότερα εντός του δέρματος του φρυδιού. Τα κατάγματα του ζυγωματικού τόξου, στις περισσότερες περιπτώσεις, χρειάζονται ανάταξη με προσπέλαση από τομή εντός των μαλλιού του κροτάφου, χωρίς να γίνει οστεοσύνθεση. Αν το έδαφος του οφθαλμικού κόγχου είναι σπασμένο, τότε είναι απαραίτητο να γίνει ξεχωριστή αποκατάστασή του.

Μετά το χειρουργείο ο ασθενείς έχει απορροφήσιμα ράμματα στο στόμα ή τον επιπεφυκότα του κάτω βλεφάρου, ενώ έχει μη απορροφήσιμα στο δέρμα. Τα δεύτερα αφαιρούνται την 7η με 10η ημέρα μετεγχειρητικά. Τις δύο πρώτες ημέρες μετά το χειρουργείο ενδέχεται να αναπτυχθεί οίδημα και εκχυμώσεις γύρω από το μάτι, τα οποία όμως υποχωρούν μέσα σε 2 με 3 ημέρες. Ο ασθενής πρέπει να λάβει αντιβίωση για να μην παρουσιάσει λοίμαξη, καθώς και αποιδηματική και αναλγητική αγωγή, οφθαλμικές σταγόνες και να κάνει τακτικές στοματοπλύσεις με τη χρήση αντισηπτικού στοματικού διαλύματος. Την επόμενη ημέρα μετά το χειρουργείο συνήθως πραγματοποιείται ακτινογραφία για να ελεγχθεί το κάταγμα ζυγωματικού.

Οι επιπλοκές ενδέχεται να είναι η λοίμωξη, η διάσπαση του τραύματος, καθώς και το περικογχικό αιμάτωμα. Τα προεγχειρητικά συμπτώματα περιλαμβάνουν μούδιασμα στο δέρμα του άνω χείλους, στο μάγουλο και τα πλάγια της μύτης. Ακόμα, ενδέχεται να εμφανιστεί διπλωπία. Όλα τα προεγχειρητικά συμπτώματα βελτιώνονται μετά το χειρουργείο.

Το χειρουργείο συνήθως δεν υπερβαίνει τις 2 ώρες. Οι τομές προσπέλασης πραγματοποιούνται αναλόγως την εντόπιση των γραμμών του κατάγματος και καμία από αυτές δεν είναι ορατή και δεν αφήνει σημάδια. Υπο φυσιολογικές συνθήκες, η διάρκεια της νοσηλείας δεν υπερβαίνει τις 2 ημέρες. Ο ασθενής, καθ’ όλη τη διάρκεια της νοσηλείας, λαμβάνει ενδοφλέβια παυσίπονα και μετά την έξοδό του από την κλινική λαμβάνει παυσίπονα για 3-4 ημέρες, προκειμένου να μειωθεί ο ήδη μικρός πόνος.

Ο ασθενής μπορεί να φάει και να μιλήσει κανονικά, ενώ τις πρώτες μετεγχειρητικές ημέρες της νοσηλείας οι δραστηριότητες είναι μειωμένες. Μετά την έξοδο χρειάζεται να περάσει μια περίοδος ανάρρωσης, ενώ το κάταγμα πωρώνεται σε περίπου 6 εβδομάδες. Κατά το διάστημα αυτό, καλό είναι να αποφεύγονται δραστηριότητες που ενδέχεται να τραυματίσουν την περιοχή.

VIDEO