︎Dr. Κωνσταντίνος Ψωμαδέρης MD,DDS,PhD

Γναθοχειρουργός – Στοματικός Χειρουργός

Διευθυντής Στοματικής & Γναθοπροσωπικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν
Διδάκτωρ Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

doctor-any-time-logo-350x200
9.9 /10

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ

PikPng4
4,6 / 5

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ

Δευτέρα έως Παρασκευή

Ωράριο : 10:00 – 21:00

 214 4088010

︎Dr. Ψωμαδέρης Κωνσταντίνος  MD,DDS,PhD

Γναθοχειρουργός – Στοματικός Χειρουργός

Κάταγμα Κόγχου

Ο Γναθοχειρουργός Dr Ψωμαδέρης έχει εμπειρία σε εκατοντάδες περιστατικά κατάγματος Κόγχου και αυτό που παίζει το πιο σημαντικό ρόλο είναι η εμπειρία του Γιατρού, η άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος και η χρήση όλων των σύγχρονων και κατάλληλων μεθόδων που απαιτεί η κάθε περίπτωση.

Κάταγμα Κόγχου

ΣΥΝΤΟΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Διάρκεια

1-3 ώρες

Αναισθησία

Γενική αναισθησία

Εξετάσεις

Αξονική Τομογραφία Σπλαχνικού Κρανίου

Τελικό Αποτέλεσμα

1 μήνας

ΚΑΤΑΓΜΑ ΚΟΓΧΟΥ

Κάταγμα Κόγχου: Τι Είναι

Ο οφθαλμικός κόγχος είναι η οστέινη κοιλότητα που προστατεύει τον οφθαλμό, της οποίας κοιλότητας το χείλος αποτελείται από συμπαγή οστά. Το έδαφός της και το έσω τοίχωμά της αποτελείται από ιδιαίτερα λεπτά οστά. Το κάταγμα κόγχου ενδέχεται να περιβάλλει το χείλος, το έδαφος ή και των συνδυασμό των δύο αυτών.

Κάταγμα Κόγχου: Τύποι

1. Κάταγμα χείλους κόγχου

Το Κάταγμα Κόγχου ή κάταγμα χείλους κόγχου προκαλείται από άμεσο τραύμα στο πρόσωπο, συνήθως μετά από αυτοκινητιστικό ατύχημα. Συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις συνυπάρχουν και εκτεταμένες βλάβες σε άλλα οστά του προσώπου λόγω της κρούσης. Αλλά ακόμη κι αν η βλάβη περιορίζεται στην περιοχή του οφθαλμού, μπορεί να υπάρχουν τραύματα στον ίδιο τον οφθαλμό ή στο οπτικό νεύρο.

2. Έμμεσο κάταγμα κόγχου

Σε αυτήν την περίπτωση το χείλος του κόγχου παραμένει άθικτο, αλλά το πολύ λεπτό έδαφος ή το έσω τοίχωμα του κόγχου παθαίνει το κάταγμα. Σε αυτόν τον τύπο κατάγματος μπορεί να παγιδευτούν οι οφθαλμικοί μύες και οι παρακείμενοι ιστοί, κι έτσι να περιοριστεί σημαντικά η κινητικότητα του οφθαλμού και να προκληθεί διπλωπία.

3. Άμεσο κάταγμα εδάφους κόγχου

Ένα χτύπημα στο χείλος του οφθαλμικού κόγχου μπορεί να ωθήσει τα οστά προς τα πίσω, κι έτσι να προκληθεί κάμψη των οστών του εδάφους προς τα κάτω όπως και θραύση. Αυτό είναι ένα σχετικά συχνό φαινόμενο σε ηλικιωμένους, εάν πέσουν και χτυπήσουν σε κάποια σκληρή επιφάνεια με το μάγουλο.


Κάταγμα Κόγχου: Συμπτώματα

Τα συμπτώματα του κατάγματος κόγχου ποικίλουν αναλόγως τη σοβαρότητα του κατάγματος και τον τύπο του. Ενδέχεται να εμφανιστεί κάτι από τα εξής:

1. Δυσκολία στο να κοιτάξει ο ασθενής κάτω, πάνω, δεξιά ή αριστερά
2. Αιμάτωμα στο λευκό τμήμα του οφθαλμού
3. Έντονος πόνος στο μάγουλο όταν ανοίγει ο ασθενής το στόμα του
4. Μούδιασμα στην τραυματισμένη περιοχή
5. Μελανιές και εκχύμωση γύρω από τον οφθαλμό
6. Επιπέδωση του μάγουλου
7. Διπλωπία, θάμβος ή μείωση όρασης
8. Αιμάτωμα στο λευκό τμήμα του οφθαλμού
9. Ενόφθαλμος

Κάταγμα Κόγχου: Διάγνωση

Ο ιατρός, προκειμένου να ελέγξει το κατά πόσο υπάρχει κάταγμα κόγχου, εξετάζει τους οφθαλμούς καθώς και την γύρω περιοχή. Κοιτάει την κινητικότητα των οφθαλμών και αν υπάρχουν θέματα με την όραση, όπως και διπλωπία. Ενδεχομένως να χρειαστεί να μετρήσει το εάν τα μάτια βρίσκονται σωστά τοποθετημένα στον οφθαλμικό κόγχο. Αν από την εξέταση προκύψει το συμπέρασμα ότι ενδέχεται να υπάρχει κάταγμα κόγχου, ο ιατρός το επιβεβαιώνει με μια αξονική τομογραφία της περιοχής.


Κάταγμα Κόγχου: Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση του κατάγματος κόγχου εξαρτάται τόσο από τον εντοπισμό του όσο κι από τη σοβαρότητά του. Τα μικρά έμμεσα κατάγματα που δεν επηρεάζουν την κινητικότητα του οφθαλμού μπορεί να αντιμετωπιστούν με ψυχρά επιθέματα, αντιβίωση και αποσυμφορητικά. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας ο ασθενής πρέπει να αποφεύγει να φτερνίζεται και να φυσάει τη μύτη του, να μην ταξιδέψει με αεροπλάνο και να μην κάνει καταδύσεις.

Ο ιατρός εκτιμάει την πιθανότητα για επέμβαση εντός δύο εβδομάδων από την ημέρα τραυματισμού. Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι για να προβεί ο ασθενής σε χειρουργείο είναι η ενοχλητική διπλωπία, η ναυτία, ο ενόφθαλμος και ο έντονος πόνος κατά τις οφθαλμικές κινήσεις.

Για την ανακατασκευή των τοιχωμάτων του κόγχου μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα παρακάτω εμφυτεύματα:

1. Αυτόλογοι ιστοί
2. Αλλοπλαστικά υλικά
3. Αλλογενής σκληρή μήνιγγα

Όλοι οι τύποι εμφυτευμάτων έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Η τελική επιλογή εξαρτάται από τον χειρουργό και τον ασθενή. Η επέμβαση γίνετια με γενική αναισθησία. Αναλόγως με τον τραυματισμό, ο ασθενής ενδέχεται να πάει σπίτι του αυθημερόν ή να παραμείνει στο νοσοκομείο για παρακολούθηση. Οι περισσότεροι ασθενείς έχουν οίδημα και αιμάτωμα για αρκετές ημέρες με΄τα το χειρουργείο και η όραση ενδέχεται να είναι θαμπή. Συνήθως συνταγογραφούνται ψυχρά επιθέματα, αντιφλεγμονώδη φάρμακα και αντιβίωση.

 

 

VIDEO