︎Dr. Κωνσταντίνος Ψωμαδέρης MD,DDS,PhD

Γναθοχειρουργός – Στοματικός Χειρουργός

Διευθυντής Στοματικής & Γναθοπροσωπικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν
Διδάκτωρ Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

doctor-any-time-logo-350x200
9.9 /10

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ

PikPng4
4,6 / 5

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ

Δευτέρα έως Παρασκευή

Ωράριο : 10:00 – 21:00

 214 4088010

︎Dr. Ψωμαδέρης Κωνσταντίνος  MD,DDS,PhD

Γναθοχειρουργός – Στοματικός Χειρουργός

Καρκίνος Στόματος Λευκοπλακία

Οι Προκαρκινικές Βλάβες Στόματος είναι η Λευκοπλακία ,η Ερυθροπλακία και η Ακτινική Χειλίτιδα. Ο ασθενής πρέπει να τις αντιμετωπίζει άμεσα και να επισκεφτεί τον Γναθοχειρουργό ο οποίος θα επιμεληθεί της διαδικασίας Αποκατάστασης σε αυτό το αρχικό στάδιο που είναι αντιμετωπίσιμη συνθήκη.

Καρκίνος Στόματος

Καρκίνος Στόματος: Τι Είναι

Ο στοματογναθικός καρκίνος, ή αλλιώς καρκίνος στόματος, είναι μια σοβαρή κακοήθης νόσος που συνήθως ξεκινά σαν έλκος ή διόγκωση στη στοματική κοιλότητα. Πρέπει να αντιμετωπιστεί εγκαίρως και αποτελεσματικά, προκειμένου να μην μεθίσταται στους τραχηλικούς αδένες.

Το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα στόματος είναι ένας από τους 10 συχνότερους καρκίνους και εμφανίζεται κατά κύριο λόγο σε άντρες μέσης ηλικίας. Έχει πολύπλοκη παθογένεια και περιλαμβάνει τη συσσώρευση πολλαπλών γενετικών, επιγενετικών και χρωμοσωμικών αλλοιώσεων σε γονίδια που ελέγχουν τον κυτταρικό κύκλο, την επιβίωση του κυττάρου και την αγγειογένεση.

Προκαρκινικές Βλάβες

Προκαρκινικές Βλάβες

Ο καρκίνος του στόματος πλέον αποτελεί μια από τις 10 πιο συνηθέστερες μορφές καρκίνου και προσβάλλει και νέους, ακόμη και κάτω των 30 ετών. Επιπλέον, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, ο καρκίνος του στόματος δεν κάνει διακρίσεις μεταξύ των φύλων, καθώς οι γυναίκες πλήττονται στον ίδιο βαθμό με τους άνδρες.
Η μείωση του μέσου όρου ηλικίας των ανθρώπων με καρκίνο του στόματος έχει θορυβήσει την επιστημονική κοινότητα, καθώς στο παρελθόν η νόσος εμφανίζονταν συνήθως σε άτομα άνω των 40 ετών.

Καθίσταται σαφές λοιπόν ότι η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του στόματος είναι απαραίτητη για τη γρήγορη θεραπεία, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς και της επιβίωσης με ποσοστό άνω του 90%

Λευκοπλακία

Λευκοπλακία

Καταρχάς προκαρκινική είναι μια βλάβη του στόματος, η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, τότε ο ασθενής έχει αυξημένο κίνδυνο να νοσήσει από καρκίνο του στόματος.

Η λευκοπλακία είναι μια από τις πιο συχνές καρκινικές παθήσεις καθώς προσβάλλει περίπου το 1% με 2% του πληθυσμού. Η τακτική κατανάλωση αλκοόλ, η παράλειψη των μέτρων και κανόνων υγιεινής του στόματος και κυρίως το κάπνισμα αποτελούν τους κυριότερους παράγοντες που οδηγούν στην εμφάνιση της λευκοπλακίας.

Ακτινική Χειλίτιδα

Ακτινική Χειλίτιδα

Η Ακτινική Υπερκεράτωση γνωστή και ως ηλιακή υπερκεράτωση, είναι μια λεπιδώδης ή καλυπτόμενη με κρούστες προκαρκινική βλάβη, η οποία συνήθως εμφανίζεται σε περιοχές του σώματος που εκτίθενται συχνά στον ήλιο, όπως στο φαλακρό της κεφαλής, πρόσωπο, αυτιά, χείλη, στις ραχιαίες επιφάνειες των χεριών και στα αντιβράχια, ώμους, λαιμό.

Παρόλο που η συντριπτική πλειοψηφία των ακτινικών υπερκερατώσεων παραμένουν καλοήθεις, κάποιες μελέτες αναφέρουν ότι μέχρι το 10% μπορούν να εξελιχθούν σε ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα (SCC).

Η ακτινική χειλίτιδα είναι νόσος των χειλέων που οφείλεται στον ήλιο και αφορά συνήθως το κάτω χείλος. Αποτελεί τη πιο επιθετική μορφή της ακτινικής υπερκεράτωσης και μπορεί να εξελιχθεί σε ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα. Όσο περισσότερες υπερκερατώσεις έχει ένα άτομο, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα ότι μια ή περισσότερες υπερκερατώσεις μπορούν να μετατραπούν σε καρκίνο του δέρματος.

προκαρκινικές βλάβες στόματος

Ερυθροπλακία

Η ερυθροπλακία είναι ασυμπτωματική πολλές φορές νόσος που εμφανίζει αλλοιώσεις (ερυθρή πλάκα με σαφή όρια και λεία επιφάνεια ) στο εσωτερικό του στόματος και αν παραμείνει χωρίς θεραπεία για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να μεταπέσει σε κακοήθη κατάσταση μια και ανήκει στις προκαρκινικές καταστάσεις.

Αν και το αίτιο της ερυθροπλακίας παραμένει άγνωστο αναφέρεται ότι πιθανό ρόλο παίζουν η κατάχρηση καπνού και οινοπνευματωδών ποτών. Η ερυθροπλακία προσβάλλει συχνότερα τους άνδρες και μάλιστα άτομα από 60 έως 70 χρονών.

Ομαλός Λειχήνας

Ομαλός Λειχήνας

Ο ομαλός λειχήνας στόματος είναι μια φλεγμονώδης πάθηση που επηρεάζει το εσωτερικό του στόματος και συχνότερα εκδηλώνεται με “μπαλώματα” από δαντελωτές λευκές κηλίδες. Ενδέχεται να παρουσιαστεί πόνος στο σημείο της λοίμωξης, όπως και αλλοιώσεις στη γλώσσα και τα ούλα.

Πρόκειται για μια αυτοάνοση κατάσταση που συνήθως αποτελεί παρενέργεια κάποιας φαρμακευτικής αγωγής, σε αλλεργιογόνες ουσίες σε οδοντιατρικά υλικά, καθώς και στο στρες, σε κάποιο τραύμα ή σε κάποια ιογενή μόλυνση. Δεν είναι μεταδοτικός, αλλά δημιουργεί επώδυνες πληγές στο στόμα που δυσκολεύουν πολύ την κατανάλωση τροφίμων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο ομαλός λειχήνας είναι προπομπός του καρκίνου του στόματος, επομένως δεν πρέπει να αφήνεται αθεράπευτος.

Πρόκειται για μια πάθηση που επηρεάζει το 1-2% του πληθυσμού και εμφανίζεται κυρίως μετά τα 45 έτη, με προτίμηση στις γυναίκες. Η ασθένεια είναι χρόνια και πρακτικά ανίατη. Φυσικά, υπάρχουν ορισμένες θεραπείες που βοηθούν στη διαχείριση των συμπτωμάτων.

Καρκίνος Στόματος

Καρκίνος Στόματος

Αν και δεν έχει διευκρινιστεί πλήρως το ακριβές αίτιο πρόκλησης του καρκίνου του στόματος, υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που φαίνονται να είναι καθοριστικοί τόσο για την εμφάνιση όσο και για την εξέλιξή του καρκίνου του στόματος. Κάποιοι από τους πιο γνωστούς παράγοντες πρόκλησης αυτού του είδους καρκίνου είναι το κάπνισμα, το αλκοόλ και η λοίμωξη από HPV (κονδυλώματα στόματος). Παρόλα αυτά, οι περισσότερες ευθύνες για την εμφάνιση καρκίνου του στόματος αποδίδονται στο κάπνισμα. Ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου αυξάνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό, ειδικότερα εάν το κάπνισμα συνδυάζεται με αλκοόλ. Επιπλέον, έχει παρατηρηθεί ότι άτομα πάσχουν από χρόνιο αλκοολισμό παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν, ακόμη και αν δεν είναι καπνιστές. Όσον αφορά τον καρκίνο στα χείλη, έχει ενοχοποιηθεί η υπερέκθεση στον ήλιο χωρίς αντηλιακή προστασία. Τέλος, ασθενείς που παρουσιάζουν προκαρκινικές βλάβες όπως η λευκοπλακία και η ερυθροπλακία έχουν πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του στόματος.

Καρκίνος Στόματος

VIDEO