︎Dr. Κωνσταντίνος Ψωμαδέρης MD,DDS,PhD

Γναθοχειρουργός – Στοματικός Χειρουργός

Διευθυντής Στοματικής & Γναθοπροσωπικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν
Διδάκτωρ Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

doctor-any-time-logo-350x200
9.9 /10

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ

PikPng4
4,6 / 5

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ

Δευτέρα έως Παρασκευή

Ωράριο : 10:00 – 21:00

 214 4088010

︎Dr. Ψωμαδέρης Κωνσταντίνος  MD,DDS,PhD

Γναθοχειρουργός – Στοματικός Χειρουργός

Αρθροκέντηση – Αρθροσκόπηση

Η Αρθροκέντηση και η Αρθροσκόπηση συνήθως δεν απαιτούν νοσηλεία. Απαιτεί την εξειδικευμένη γνώση και την εμπειρία του Γναθοχειρουργού και τις πιο Σύγχρονες Μεθόδους, αναίμακτες και αποτελεσματικές.

Αρθροκέντηση - Αρθροσκόπηση

ΣΥΝΤΟΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Διάρκεια

30' λεπτά

Αναισθησία

Μέθη

Εξετάσεις

Πανοραμική Ακτινογραφία & Μαγνητική Τομογραφία

Τελικό Αποτέλεσμα

2 μήνες

ΕΠΕΜΒΑΣΗ Αρθροκέντησης – Αρθροσκόπησης

Αρθροκέντηση – Αρθροσκόπηση

 

Το σύνδρομο κροταφογναθικής διάρθρωσης αποτελεί μια ομάδα παθήσεων με επίκεντρο την κροταφογναθική διάρθρωση και τους μύες που την πλαισιώνουν, με κοινά όμως σημεία και συμπτώματα. Το κύριο και σταθερό σύμπτωμα είναι ο πόνος στα πλάγια του προσώπου, ιδιαίτερα μπροστά από το αυτί, αλλά με επέκταση προς το κεφάλι, την κάτω γνάθο και τον αυχένα. Συνήθως, είναι σταθερός όλη την ημέρα αλλά γίνεται εντονότερος τις πρωινές ώρες ή κατά τη μάσηση. Η αρθροκέντηση και η αρθροσκόπηση ανήκουν στις ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους και έχουν ένδειξη όταν η συντηρητική θεραπεία δεν αποδίδει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, δίνοντας λύσεις στις περισσότερες περιπτώσεις.

Τι είναι η Αρθροκέντηση;

Η Αρθροκέντηση αποτελεί κλειστή παρεμβατική διαδικασία κατά την οποία πραγματοποιείται έκπλυση (καθαρισμός) της πάσχουσας κροταφογναθικής διάρθρωσης με κάποιο αποστειρωμένο διάλυμα (φυσιολογικό ορό ή με γλυκόζη), με την χρήση μίας ή συνηθέστερα δύο βελόνων. Άμεσοι στόχοι της παρέμβασης είναι η ενδοαρθρική συλλογή και απομάκρυνση φλεγμονωδών στοιχείων, η λύση μικρών συμφύσεων, η λίπανση της άρθρωσης, ενώ απώτερος στόχος είναι η διευκόλυνση της επαναφοράς του πρόσθια παρεκτοπισμένου διάρθριου δίσκου (μηνίσκου) στην φυσιολογική του θέση, γεγονός που θα αποκαταστήσει την φυσιολογική λειτουργία της άρθρωσης. Κατά κανόνα μετά από την διέκπλυση της άρθρωσης ακολουθεί ενδοαρθρική έγχυση αντιφλεγμονωδών παραγόντων (στεροειδών ή/και υαλουρονικού οξέος). Η παρέμβαση συνιστάται να γίνεται με ήπια καταστολή ή με γενική αναισθησία, αλλά μπορεί να πραγματοποιηθεί και υπό τοπική αναισθησία.

Τι είναι η αρθροσκόπηση;

Η Αρθροσκόπηση αποτελεί διαδικασία ενδοσκόπησης της κροταφογναθικής διάρθρωσης. Διενεργείται με την είσοδο ειδικού λεπτού ενδοσκοπίου (βιντεοκάμερα διαμέτρου 5 χιλιοστά) εντός του αρθρικού διαστήματος, διαμέσου πολύ μικρής τομής εμπρός από το αυτί. Είναι διαδικασία καταρχήν διαγνωστική, βασιζόμενη στην αμεσοσκόπηση (Μικρολαρυγγοσκόπηση ) του εσωτερικού της άρθρωσης, όπου ελέγχονται πιθανά ευρήματα εσωτερικής αποδιοργάνωσης της άρθρωσης, εκφυλιστικές αλλοιώσεις στις αρθρικές επιφάνειες, οστεόφυτα κλπ. Ωστόσο, δια μέσου μικρού αυλού του ενδοσκοπίου μπορούν να πραγματοποιηθούν και θεραπευτικές παρεμβάσεις, όπως πλύση της άρθρωσης ή και είσοδος μικρολαβίδων για ενδοαρθρικές μικρές παρεμβάσεις, αναλόγως των δυνατοτήτων του ενδοσκοπίου. Στην περίπτωση αυτή, ενδέχεται να γίνει και δεύτερη μικρή τομή για την είσοδο δεύτερου αυλού. Γίνεται με γενική αναισθησία όταν όλες οι άλλες μέθοδοι δεν καταφέρουν να αντιμετωπίσουν τον πόνο στην άρθρωση της γνάθου και τον περιορισμό της διάνοιξης του στόματος.

 Ποια είναι η κατάσταση της άρθρωσης μετά την Αρθροκέντηση;

Αρχικά ενδέχεται να παρουσιαστεί μικρό οίδημα μπροστά από το αυτί, το οποίο υποχωρεί συνήθως εντός της ίδιας ή της επόμενης ημέρας. Για κάποιες ημέρες μπορεί επίσης να παρατηρηθεί κάποιου βαθμού δυσκολία στην διάνοιξη του στόματος ή κάποια αίσθηση διαφοροποίησης στην σύγκλειση των δοντιών. Σε παθολογικές καταστάσεις που εμμένουν, ενδέχεται να κριθεί απαραίτητη η επανάληψη της επέμβασης, ενώ σε περιπτώσεις ολικής καταστροφής της άρθρωσης μπορεί να προχωρήσουμε σε ανοικτή χειρουργική παρέμβαση της άρθρωσης ή και ολική αρθροπλαστική.

Μετά από την επέμβαση Αρθροκέντησης – Αρθροσκόπησης θα αισθάνομαι πόνο;

Συνήθως, μετά την επέμβαση υπάρχει μια αίσθηση ενόχλησης γύρω από την άρθρωση σας, ίσως και λίγο βαθύτερα, που είναι απόλυτα ελεγχόμενη με τα κοινά παυσίπονα. Η διάρκειά της συνήθως δεν ξεπερνά τις 2-3 ημέρες.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Συνήθως δεν χρειάζεται νοσηλεία, εξαρτάται, όμως, από την βαρύτητα της αρθρίτιδας με βάση το ιστορικό σας. Σε σοβαρές αρθρίτιδες ίσως για ένα-δύο βράδια.

Για περίπου δύο εβδομάδες μετά την επέμβαση, η δίαιτά σας θα πρέπει να είναι μαλακή για την σταδιακή αποθεραπεία και αποκατάσταση της λειτουργίας της άρθρωσης.

Μετά την επέμβαση προτείνεται να ακολουθήσετε κάποιο πρόγραμμα φυσιοθεραπείας στην άρθρωσή σας.

Η επανάληψη της αρθροκέντησης εξαρτάται από την βαρύτητα της αρθρίτιδας με βάση το ιστορικό, τα απεικονιστικά ευρήματα αλλά κυρίως από τον βαθμό και την διάρκεια ανταπόκρισης στην παρέμβαση. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να επαναληφθεί υπό τοπική αναισθησία μετά την πάροδο περίπου 6 μηνών μια νέα έγχυση αντιφλεγμονωδών παραγόντων στην άρθρωση, χωρίς όμως νέα έκπλυση της. Σε χρόνιες εκφυλιστικές αρθρίτιδες ίσως και συντομότερα. Σε προχωρημένες εκφυλιστικές βλάβες μπορεί να απαιτηθεί χειρουργική θεραπεία ή και ολική αρθροπλαστική. Συνήθως, οι περιπτώσεις που χρήζουν χειρουργικής αντιμετώπισης είναι εκείνες κατά τις οποίες έχει υπάρξει σοβαρή δομική βλάβη των οστών της άρθρωσης και του διάρθριου δίσκου. Επίσης, η ύπαρξη σοβαρών προβλημάτων σύγκλεισης των δοντιών, τα οποία μπορεί να οφείλονται στη θέση ή το μέγεθος της γνάθου, είναι πολύ πιθανό να μπορούν να διορθωθούν μόνο με χειρουργική προσαρμογή του οστού. Σε κάθε περίπτωση, και λόγω της σοβαρότητας μιας τέτοιας επέμβασης, ο ειδικός γναθοχειρουργός θα πρέπει να προτείνει τη λύση της χειρουργικής αποκατάστασης των δυσλειτουργιών κροταφικής διάρθρωσης μόνον όταν αυτή είναι η μόνη λύση.

 

Πολλοί παράγοντες συμβάλλουν στην εκδήλωση του συνδρόμου της κροταφογναθικής άρθρωσης με κύριους το στρες, το σφίξιμο των δοντιών, την κακή οδοντική σύγκλειση, την ασύμμετρη μάσηση, τη ρευματοειδής αρθρίτιδα κ.α. Για την αντιμετώπιση χρησιμοποιούνται διάφορες μέθοδοι ανάλογα την περίπτωση όπως φαρμακευτική αγωγή, νάρθηκες σύγκλεισης, laser, αρθροσκόπηση και αρθροκέντηση. Η εξειδικευμένη γνώση, η εμπειρία και η ειλικρινής προσέγγιση του Στοματικού και Γναθοπροσωπικού Χειρουργού dr Κωνσταντίνου Ψωμαδέρη των εξειδικευμένων ιατρών – συνεργατών του ιατρείου μας, εξασφαλίζουν την πλήρη κατανόηση των αναγκών και επιθυμιών σας, την παράθεση της καλύτερης δυνατής λύσης και την επίτευξη ενός φυσικού και αρμονικού αποτελέσματος.

VIDEO