︎Dr. Κωνσταντίνος Ψωμαδέρης MD,DDS,PhD

Γναθοχειρουργός – Στοματικός Χειρουργός

Διευθυντής Στοματικής & Γναθοπροσωπικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν
Διδάκτωρ Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

doctor-any-time-logo-350x200
9.9 /10

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ

PikPng4
4,6 / 5

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ

Δευτέρα έως Παρασκευή

Ωράριο : 10:00 – 21:00

 214 4088010

︎Dr. Ψωμαδέρης Κωνσταντίνος  MD,DDS,PhD

Γναθοχειρουργός – Στοματικός Χειρουργός

Αρθρίτιδα Κροταφογναθικής Άρθρωσης

Οι Παθήσεις Κροταφογναθικής Διάρθρωσης είναι αυξανόμενες τα τελευταία χρόνια. Συνήθως αποτελούν απλές Παθήσεις και η θεραπεία τους διαρκεί ένα δίμηνο και μετά ο ασθενής κατά 99% είναι πλήρως θεραπευμένος.

Αρθρίτιδα Κροταφογναθικής Άρθρωσης

ΣΥΝΤΟΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Διάρκεια

30' λεπτά

Αναισθησία

Μέθη

Εξετάσεις

Πανοραμική Ακτινογραφία & Μαγνητική Τομογραφία

Τελικό Αποτέλεσμα

2 μήνες

Αρθρίτιδα Κροταφογναθικής Άρθρωσης

Η αρθρίτιδα κροταφογναθικής άρθρωσης είναι μια σχετικά συχνή κλινική πάθηση, η οποία εκδηλώνεται σε νέα συνήθως άτομα, ηλικιών από 20 έως 50 ετών. Τα βασικά συμπτώματα είναι ο πόνος στην κροταφογναθική άρθρωση κατά τη διάρκεια της μάσησης όπως και κατά το χασμουρητό. Η φλεγμονή της άρθρωσης αφορά όλα τα ανατομικά στοιχεία της, δηλαδή το δίσκο, το χόνδρο, τον υμένα και τον τένοντα του έξω πτερυγοειδούς μυός.

Αρθρίτιδα Κροταφογναθικής Άρθρωσης: Αίτια, Διάγνωση και Θεραπεία

Λόγω της πολυπλοκότητας της κατασκευής της συγκεκριμένης άρθρωσης, καθώς και εξαιτίας της ιδιομορφίας της να κινείται κάνοντας υπεξάρθρημα στο άνοιγμα, προκαλούνται και συχνές φλεγμονές. Η υπερκαταπόνηση στη μάσηση, το χασμουρητό, οι σκληρές τροφές, η συνεχής μάσηση τσίχλας, καθώς και ένας συνδυασμός αστάθμητων παραγόντων και κάποια σπάνια ρευματολογικά νοσήματα είναι οι συνήθεις αιτίες για την πρόκληση της πάθησης.

Όσον αφορά τη διάγνωση, αυτή πραγματοποιείται με τη λήψη του ιστορικού του ασθενούς, καθώς και συνήθως μαγνητική τομογραφία.

Η θεραπεία περιλαμβάνει απλές μεθόδους και πρακτικά τεκμηριωμένες. Ο ασθενής οφείλει να αποφύγει την μάσηση σκληρών τροφών για 10 με 20 ημέρες και να λάβει αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Με αυτούς τους τρόπους, στις περισσότερες περιπτώσεις τα συμπτώματα υποχωρούν μέσα σε 5 με 10 ημέρες. Σε σπάνιες περιπτώσεις που τα συμπτώματα δεν υποχωρούν, υπάρχει η δυνατότητα να πραγματοποιηθούν τοπικά φυσικοθεραπείες με υπέρηχο ή laser και, σε ακόμα σπανιότερες περιπτώσεις, να γίνει τοπικά ένεση Κορτιζόνης Celestone Chronodose. Η επεμβατική θεραπεία με εγχείρηση αφαίρεσης ενός ραγέντος κροταφογναθικού δίσκου από γναθοχειρουργό δεν είναι συνήθης πρακτική.

VIDEO