︎Dr. Κωνσταντίνος Ψωμαδέρης MD,DDS,PhD

Γναθοχειρουργός – Στοματικός Χειρουργός

Διευθυντής Στοματικής & Γναθοπροσωπικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν
Διδάκτωρ Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

doctor-any-time-logo-350x200
9.9 /10

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ

PikPng4
4,6 / 5

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ

Δευτέρα έως Παρασκευή

Ωράριο : 10:00 – 21:00

 214 4088010

︎Dr. Ψωμαδέρης Κωνσταντίνος  MD,DDS,PhD

Γναθοχειρουργός – Στοματικός Χειρουργός

Ακροριζεκτομή

Η ακροριζεκτομή είναι μια εντελώς ανώδυνη διαδικασία για τον ασθενή, με μόλις 5% πιθανότητα για ένα μικρό πρήξιμο και συνήθως οι ασθενείς επιστρέφουν στις εργασίες τους την ίδια ημέρα.

ακρορριζεκτομή

ΣΥΝΤΟΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Διάρκεια

30' λεπτά

Αναισθησία

Τοπική αναισθησία ή Μέθη

Εξετάσεις

Αξονική Τομογραφία Γνάθου & Πανοραμική Ακτινογραφία

Τελικό Αποτέλεσμα

30' λεπτά

ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΑΚΡΟΡΙΖΕΚΤΟΜΗΣ

Τι είναι η ακρορριζεκτομή;

Κατά τη διαδικασία της ακρορριζεκτομής, ο γναθοχειρούργος ανασηκώνει τα ούλα προκειμένου να αποκαλυφθεί το δόντι το οποίο εμφανίζει τη φλεγμονή. Τότε αφαιρεί το μολυσμένο ιστό και ένα πολύ μικρό κομμάτι από την άκρη της ρίζας του δοντιού.

Έπειτα ο γναθοχειρούργος τοποθετεί στην άκρη της ρίζας μια ποσότητα ειδικού υλικού προκειμένου αυτή να κλείσει. Το συγκεκριμένο υλικό σφραγίζει ερμητικά το άκρο της ρίζας για να αποφευχθεί η επιμόλυνση του ριζικού σωλήνα και δίνει ερεθίσματα στα κύτταρα του οργανισμού, ώστε να δημιουργηθεί ξανά το κατεστραμμένο οστό.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το συγκεκριμένο υλικό είναι βιοσυμβατό και εκτεταμένες έρευνες έχουν αποδείξει ότι ενσωματώνεται απόλυτα με το δόντι, το οστό και τα ούλα. Το όνομά του είναι MTA (Mineral Trioxide Aggregate και χρησιμοποιείται στην Οδοντιατρική πάνω από 20 χρόνια με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Τέλος, μόλις τοποθετηθεί το MTA, τοποθετούνται μερικά ράμματα στα ούλα, τα οποία βοηθούν στην επούλωση των ιστών. Το οστό γύρω από την άκρη της ρίζας επουλώνεται πλήρως με την πάροδο λίγων μηνών.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Η ακρορριζεκτομή μπορεί σώσει  το δόντι του ασθενούς σε διάφορες περιπτώσεις.

Εάν τα συμπτώματα επιμένουν και το πρόβλημα δεν είναι ορατό στην ακτινογραφία, τότε ενδέχεται να υπάρχει ένα αρκετά μικρό κάταγμα, το οποίο δεν είχε εντοπιστεί κατά τη διάρκεια της μη χειρουργικής ενδοδοντικής θεραπείας (απονεύρωση). Σε αυτήν την περίπτωση ο ασθενής θα χρειαστεί να υποβληθεί σε ακρορριζεκτομή, κατά την οποία ο γναθοχειρούργος θα εξετάσει τη ρίζα του δοντιού και θα εντοπίσει το πρόβλημα, προκειμένου να προχωρήσει στη θεραπεία του.

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου το δόντι ενός ασθενούς πάσχει από ενασβεστίωση, δηλαδή το ασβέστιο που συσσωρεύεται στο δόντι, καθιστά το ριζικό κανάλι πολύ στενό. Σε αυτήν την περίπτωση, η στένωση δεν βοηθάει τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό των δοντιών κατά την απονεύρωση, με αποτέλεσμα ο γναθοχειρούργος να μην φτάσει ως το τέλος της ρίζας, ώστε αυτή να καθαριστεί και να εμφραχθεί σωστά. Επομένως, εάν το δόντι σας πάσχει από ενασβεστίωση, ο γναθοχειρούργος σας μπορεί να κάνει μία χειρουργική επέμβαση ακρορριζεκτομής για να σφραγίσει και να καθαρίσει το υπόλοιπο ριζικό κανάλι.

Τις περισσότερες φορές, ένα δόντι που έχει υποβληθεί σε απονεύρωση δεν χρειάζεται ξανά ενδοδοντική θεραπεία. Όμως, υπάρχουν περιπτώσεις όπου το δόντι δεν επουλώνεται και μπορεί να αρχίσει να πονάει ξανά μετά από μήνες ακόμα και χρόνια έπειτα από μια πετυχημένη θεραπεία. Τότε η ακρορριζεκτομή ενδείκνυται ώστε να σώσει ο ασθενής το δόντι του.

Η ακρορριζεκτομή ή αλλιώς εκτομή της άκρης της ρίζας του δοντιού είναι η πιο συνηθισμένη χειρουργική διαδικασία, στην οποία πρέπει να προχωρήσει ο γναθοχειρούργος σας, όταν η λοίμωξη ή η φλεγμονή επιμένουν μετά από μια απονεύρωση.

Πριν την έναρξη της διαδικασίας χορηγείται στον ασθενή τοπικό αναισθητικό, κάτι το οποίο την καθιστά εντελώς ανώδυνη. Υπάρχει πιθανότητα κάτω του 5% να νιώσετε ένα πολύ μικρό πρήξιμο τις επόμενες μέρες, καθώς επουλώνεται η τομή. Αυτή η ενόχληση είναι απολύτως φυσιολογική και αναμενόμενη για κάθε χειρουργική διαδικασία.

Επιπλέον, ο γναθοχειρούργος θα σας δώσει συγκεκριμένες οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσετε μετά την ακρορριζεκτομή. Συνήθως οι περισσότεροι ασθενείς επιστρέφουν κανονικά στις καθημερινές τους δραστηριότητες και την εργασία τους την ίδια μέρα.

VIDEO