Γναθοχειρουργός Dr. Ψωμαδέρης Κωνσταντίνος

︎Dr. Κωνσταντίνος Ψωμαδέρης MD,DDS,PhD

Γναθοχειρουργός – Στοματικός Χειρουργός

Διευθυντής Στοματικής & Γναθοπροσωπικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν
Διδάκτωρ Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

doctor-any-time-logo-350x200
9.9 /10

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ

PikPng4
4,6 / 5

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ

Δευτέρα έως Παρασκευή

Ωράριο : 10:00 – 21:00

 214 4088010

︎Dr. Ψωμαδέρης Κωνσταντίνος  MD,DDS,PhD

Γναθοχειρουργός – Στοματικός Χειρουργός

Φρονιμίτης & Πόνος

Ως γνωστόν, φρονιμίτες και πόνος πάνε μαζί, καθώς οι φρονιμίτες θεωρούνται μια πονεμένη ιστορία. Μάλιστα, συχνά έχουν προκαλέσει σύνθετα προβλήματα, καθιστώντας απαραίτητο τον ορθό και έγκαιρο “χειρισμό” τους. Ωστόσο, χρειάζεται επίσης να γνωρίζουμε ποιος είναι αυτός ο χειρισμός και σε ποια σημεία χρειάζεται να δοθεί η δέουσα προσοχή.

Στο κομμάτι του πόνου από φρονιμίτη, η εξειδίκευση ενός έμπειρου Γναθοχειρουργού μπορεί να αποδειχθεί η «σωτηρία» του ασθενούς. Ο λόγος; Εξασφαλίζει την αποφυγή του πόνου από φρονιμίτη καθώς και άλλων σημαντικών επιπλοκών.

 

Φρονιμίτης & Πόνος: Τι είναι οι φρονιμίτες;

Αρχικά, οι τρίτοι γομφίοι είναι τα τελευταίο δόντια που αναπτύσσονται στο στόμα των ανθρώπων μεταξύ 17 και 23 ετών, περίπου στο τέλος της εφηβείας και την αρχή της περιόδου ενηλικίωσης. Για τον λόγο αυτό, έχουν ονομαστεί και φρονιμίτες ή αλλιώς, σωφρονιστήρες.

Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι φορές που δεν βρίσκουν χώρο για να βγουν στο στόμα. Ως αποτέλεσμα, παραμένουν έγκλειστοι ή ημιέγκλειστοι.

 

Φρονιμίτης & Πόνος: Γιατί πονάμε;

Γενικά, η περιοχή που εμφανίζεται ο φρονιμίτης είναι δύσκολο να καθαριστεί σωστά. Ως αποτέλεσμα, αναπτύσσονται εύκολα βακτήρια. Επομένως, όταν ο φρονιμίτης είναι ημιέγκλειστος και επικοινωνεί με το στοματικό περιβάλλον, συνήθως αναπτύσσονται μολύνσεις, όπως είναι η περιστεφανίτιδα. Αυτές οι μολύνσεις εκδηλώνονται ως εξής:

 • Πόνο
 • Πρήξιμο
 • Ερυθρότητα
 • Κακοσμία
 • Περιορισμό στο άνοιγμα του στόματος

 

Επομένως, για μια μεγάλη μερίδα ασθενών, φρονιμίτης και πόνος πάνε πακέτο. Τα συγκεκριμένα συμπτώματα ενδέχεται να παραμείνουν τοπικά και να αφορούν μόνο την περιοχή του φρονιμίτη. Ωστόσο, είναι πιθανό τα συμπτώματα να επεκταθούν, δημιουργώντας σοβαρότερα προβλήματα στο στόμα.

 

Φρονιμίτης & Πόνος: Ποια άλλα προβλήματα δημιουργούνται εξαιτίας ενός έγκλειστου ή ημιέγκλειστου φρονιμίτη;

 • Αρχικά, σύμφωνα με την άποψη πολλών ειδικών, η παρουσία έγκλειστου φρονιμίτη ενδέχεται να αποτελεί έναν από τους παράγοντες που προκαλούν πίεση στα μπροστινά δόντια. Ως αποτέλεσμα, τα αποτελέσματα της ορθοδοντικής θεραπείας χάνονται.
 • Η περιοχή που βρίσκεται ένας ημιέγκλειστος φρονιμίτης είναι δύσκολο έως και αδύνατο να καθαριστεί σωστά. Το αποτέλεσμα είναι ότι πολύ γρήγορα, ο φρονιμίτης αποκτά τερηδόνα και άλλα σοβαρά περιοδοντικά θέματα, τα οποία επεκτείνονται και στον διπλανό τραπεζίτη.
 • Πολύ συχνά, ο έγκλειστος φρονιμίτης πιέζει και απορροφά τη ρίζα του διπλανού δοντιού, με αποτέλεσμα το δόντι να χαλάει.
 • Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις, ενδέχεται να δημιουργηθεί γύρω από το φρονιμίτη κύστη ή ακόμα και κάποιος όγκος, σε σπάνιες όμως περιπτώσεις.

 

Φρονιμίτης & Πόνος: Πότε είναι αναγκαίο να βγει ένας φρονιμίτης;

Φυσικά, είναι ευνόητο ότι ο φρονιμίτης που έχει κάποιο θέμα ή που προκαλεί θέμα σε διπλανά δόντια και στις γνάθους, χρειάζεται να αφαιρεθεί. Πιο συγκεκριμένα, ο φρονιμίτης αφαιρείται όταν:

 • Παρουσιάζει οποιαδήποτε οδοντική παθολογία, όπως για παράδειγμα τερηδόνα και περιοδοντίτιδα.
 • Εμφανίζει συχνά υποτροπές περιστεφανίτιδας.
 • Δημιουργεί βλάβες σε διπλανά δόντια.
 • Προκαλεί κύστες ή, σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, όγκους.

 

Φυσικά, ένας έμπειρος και άρτια καταρτισμένος Γναθοχειρουργός καθοδηγεί τον ασθενή με τον κατάλληλο τρόπο, καθώς αναγνωρίζει το πότε είναι απαραίτητο να αφαιρεθεί ένας φρονιμίτης που προκαλεί πόνο. Επομένως, ο ασθενής χρειάζεται να επιλέξει σωστά τον Γναθοχειρουργό που θα αναλάβει την περίπτωσή του.

 

Φρονιμίτης & Πόνος

 

Φρονιμίτης & Πόνος: Χρειάζεται να αφαιρεθούν οι φρονιμίτες ακόμα και όταν δεν προκαλούν κάποιο θέμα;

Γενικά, όταν οι φρονιμίτες αναπτύσσονται, λειτουργούν, δεν παρουσιάζουν την παραμικρή νόσο και βρίσκονται σε ένα υγιές περιβάλλον με υγιή ούλα, τότε δεν είναι απαραίτητο να αφαιρεθούν. Ωστόσο, οι ημιέγκλειστοι ή έγκλειστοι φρονιμίτες που δεν συμμετέχουν στη μάσηση είναι καλό να αφαιρεθούν, ακόμα και στις περιπτώσεις που δεν δημιουργούν κάποιο θέμα.

 

Φρονιμίτης & Πόνος: Πόσο εύκολη είναι η χειρουργική εξαγωγή ενός έγκλειστου ή ημιέγκλειστου φρονιμίτη και πόσο ασφαλής είναι η διαδικασία της μέθης;

Φυσικά, για έναν Γναθοχειρουργό με εξειδικευμένη εκπαίδευση, που διαθέτει την απαραίτητη εμπειρία, όπως είναι ο Γναθοχειρουργός Κωνσταντίνος Ψωμαδέρης, η συγκεκριμένη επέμβαση ολοκληρώνεται γρήγορα, ανώδυνα και με ελάχιστη μετεγχειρητική επιβάρυνση για τον ασθενή. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια επέμβαση ρουτίνας, που είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί απλώς με τοπική αναισθησία.

Συχνά, επιλέγεται η μέθη, η οποία πραγματοποιείται με τη βοήθεια εξειδικευμένου αναισθησιολόγου. Αυτό ισχύει περισσότερο στις περιπτώσεις που χρειάζεται να γίνει εξαγωγή 3 ή 4 φρονιμιτών.

Η μέθη χρησιμοποιείται γενικά και για άλλες ιατρικές πράξεις, όπως είναι για παράδειγμα η γαστροσκόπηση. Πρόκειται για μια απολύτως ασφαλή διαδικασία, με την προϋπόθεση ότι εφαρμόζεται σε νοσοκομειακό χώρο παρουσία αναισθησιολόγου. Οι ασθενείς συνήθως δεν θυμούνται καν τη διαδικασία της μέθης μετά την ολοκλήρωση της ιατρικής πράξης που έγινε.

 

Φρονιμίτης & Πόνος: Πόσους φρονιμίτες χρειάζεται να βγάλουμε;

Φυσικά, κάθε φρονιμίτης γίνεται να βγει ξεχωριστά. Ωστόσο, είναι σαφώς καλύτερα για τον ασθενή να πραγματοποιείται είτε σε ζευγάρι, δηλαδή κάθε πλευρά ξεχωριστά, είτε να βγαίνουν όλοι οι φρονιμίτες μαζί. Ενδεχομένως, η αφαίρεση όλων των φρονιμιτών μαζί να μοιάζει αρκετά επιβαρυντική για τον ασθενή. Ωστόσο, χρειάζεται να λάβουμε υπόψιν μας ότι η τελική ταλαιπωρία είναι ιδιαίτερα μειωμένη.

Οι λόγοι είναι οι εξής:

 • Πρόκειται για μια απολύτως ασφαλή και γρήγορη διαδικασία.
 • Οι χειρουργικές συνεδρίες μειώνονται σε 2 ή και σε 1, αντί για 4 που θα είναι αν αφαιρεθεί ο κάθε φρονιμίτης ξεχωριστά.
 • Η φαρμακευτική αγωγή, δηλαδή τα παυσίπονα, αντιφλεγμονώδη, προληπτική αντιβίωση, χορηγείται μόνο 1 ή 2 φορές, και όχι 4.
 • Ο ασθενής δεν χρειάζεται να αλλάξει το καθημερινό του πρόγραμμα 4 φορές για να κάνει την εξαγωγή φρονιμίτη, αλλά 1 ή 2.

 

Φρονιμίτης & Πόνος: Τι ισχύει για την ορθοδοντική θεραπεία σε παιδιά και σε εφήβους;

Όσον αφορά του φρονιμίτες σε παιδιά και εφήβους, πολλοί ειδικοί συμφωνούν ότι η παρουσία εγκλείστων φρονιμιτών αποτελεί έναν από τους παράγοντες που δημιουργούν πιέσεις στα μπροστινά δόντια. Ως αποτέλεσμα, όποια ορθοδοντική θεραπεία έχει προηγηθεί, χάνεται.

Για αυτόν τον λόγο, η πλειοψηφία των ορθοδοντικών συνιστά την εξαγωγή των εγκλείστων φρονιμιτών σε παιδιά και σε εφήβους, μετά την ολοκλήρωση της ορθοδοντικής θεραπείας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η εξαγωγή του συνιστάται στην αρχή της ορθοδοντικής θεραπεία;.