• 210 5773779
 • info@psomaderis.gr
 • Κνωσσού 4 & Βασιλέως Αλεξάνδρου 98 Περιστέρι
 • Ωράριο : 10:00 - 21:00, Δευτέρα έως Παρασκευή

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τη χειρουργική εξαγωγή φρονιμίτη;

940 788 natalia natalia

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τη χειρουργική εξαγωγή φρονιμίτη;

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τη χειρουργική εξαγωγή φρονιμίτη;

Για να προχωρήσει σε χειρουργική εξαγωγή φρονιμίτη, ο γναθοπροσωπικός χειρουργός θα λάβει πρώτα ένα πλήρες ιατρικό και οδοντιατρικό ιστορικό του ασθενή και θα αναζητήσει πιθανή αλλεργία σε φάρμακα. Έπειτα, θα σας συστήσει να προχωρήσετε σε μια πανοραμική ακτινογραφία, στην οποία θα μπορέσει να διαπιστώσει τη γενικότερη κατάσταση των δοντιών σας. Επιπλέον, θα αξιολογήσει τη θέση ενός φρονιμίτη και με βάση την κατεύθυνση ανατολής του θα σας ενημερώσει για τον κίνδυνο πρόσκρουσης του στις ρίζες του διπλανού δοντιού. Μάλιστα, πολύ συχνά στο έγκλειστο δόντι διαπιστώνεται και η ύπαρξη πλευρικής κύστης. Σε περίπτωση περιστεφανίτιδας ο γιατρός μπορεί να προτείνει τη χρήση αντισηπτικού στοματοπλύματος ή και τη χορήγηση αντιβιοτικού φαρμάκου.

Πότε προχωρούμε σε χειρουργική εξαγωγή φρονιμίτη;

Η διάρκεια και η δυσκολία της επέμβασης εξαγωγής φρονιμίτη εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, με πιο σημαντικούς τους παρακάτω:

 1. Τον βαθμό εγκλεισμού, δηλαδή πόσο βαθιά κάτω από τα ούλα μέσα στο οστό βρίσκεται το δόντι.
 2. Το μέγεθος και το σχήμα των ριζών του δοντιού.
 3. Τη γωνία με την οποία ανατέλλει ο φρονιμίτης.
 4. Την ηλικία και την κατάσταση υγείας του ασθενή.
 5. Την απόσταση των ριζών του δοντιού από τα νεύρα της γνάθου.

Με άλλα λόγια, όταν η μύλη (το εξωτερικό στρώμα κάθε δοντιού) του φρονιμίτη έχει ανατείλει πλήρως, η εξαγωγή του είναι απλή και ακολουθεί τα στάδια της εξαγωγής οποιουδήποτε δοντιού. Όταν όμως το δόντι είναι κλεισμένο, μερικά ή ολικά, εντός του κοκάλου της γνάθου, τότε επιλέγεται η χειρουργική εξαγωγή του.

Πώς γίνεται η εξαγωγή έγκλειστου φρονιμίτη;

Η επέμβαση αφαίρεσης ενός έγκλειστου φρονιμίτη αποτελεί μια ιδιαίτερα απαιτητική χειρουργική εξαγωγή, η οποία πρέπει να εκτελείται από έναν εξειδικευμένο γναθοχειρουργό. Η διαδικασία εξαγωγής έγκλειστου φρονιμίτη είναι σε γενικές γραμμές η παρακάτω:

 • Ο γναθοχειρουργός, βάσει της θέσης του έγκλειστου φρονιμίτη όπως έχει αποτυπωθεί στις ακτινογραφίες που έχουν ήδη ληφθεί, καθορίζει το πλάνο της επέμβασης.
 • Χορηγείται τοπική αναισθησία (ή γενική αναισθησία σε σπάνιες περιπτώσεις).
 • Πραγματοποιείται τομή στα ούλα για αποκάλυψη του οστού.
 • Απομακρύνεται το στρώμα του οστού που καλύπτει τον έγκλειστο φρονιμίτη για να αποκαλυφθεί το δόντι.
 • Ενδέχεται να κοπεί το δόντι σε μικρότερα τμήματα για να διευκολυνθεί πχ. η αφαίρεση κάθε ρίζας χωριστά.
  Αφου αφαιρεθεί όλο το δόντι και οι ρίζες του, τα ούλα τοποθετούνται εκ νέου στη θέση τους και γίνονται ράμματα.
 • Τέλος παρέχονται οι μετεγχειρητικές οδηγίες στον ασθενή για ταχεία επούλωση και αποφυγή επιπλοκών.
 • Ποια είναι η πιο κατάλληλη ηλικία για την εξαγωγή φρονιμίτη;

Η πρόγνωση της εξαγωγής ενός έγκλειστου φρονιμίτη είναι καλύτερη για τους έφηβους και τα νεαρά άτομα, αφού οι ρίζες των δοντιών τους δεν έχουν διαμορφωθεί ακόμα πλήρως και το κόκαλο που τις περιβάλλει είναι λιγότερο πυκνό. Αντιθέτως, στα ηλικιωμένα άτομα που θα πραγματοποιήσουν εξαγωγή φρονιμίτη, ο χρόνος επούλωσης θα είναι μεγαλύτερος.

Τι πρέπει να κάνει ο ασθενής μετά τη χειρουργική εξαγωγή φρονιμίτη;

Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία εξαγωγής του δοντιού, δίνονται από τον γιατρό οι απαραίτητες οδηγίες. Το πρώτο εικοσιτετράωρο μετά την εξαγωγή του δοντιού μασάμε την τροφή μας από το αντίθετο ημιμόριο των γνάθων και αποφεύγουμε τα ζεστά ροφήματα ή φαγητά καθώς και το κάπνισμα. Το βούρτσισμα θα πρέπει να γίνεται με ήπιες κινήσεις και καλό είναι να αποφεύγεται στα δόντια που βρίσκονται κοντά στη χειρουργημένη περιοχή.

Με το μέτρο αυτό μειώνεται ο κίνδυνος καταστροφής του θρόμβου του αίματος που δημιουργείται τοπικά μετά την εξαγωγή του δοντιού. Ο θρόμβος αυτός συμβάλει στην επούλωση της πληγής. Για να μειωθεί η διόγκωση της περιοχής, ο ασθενής μπορεί να τοποθετηθεί ψυχρό επίθεμα (π.χ. πάγος σε θήκη) εξωτερικά στο μάγουλο. Αν νιώθετε έντονο πόνο μετά τη δράση του αναισθητικού της ένεσης, μπορείτε να πάρετε παυσίπονα φάρμακα, τα οποία θα σας υποδείξει ο θεράπων ιατρός

Ποιες πιθανές επιπλοκές υπάρχουν μετά από μια εξαγωγή φρονιμίτη;

Μετά την εξαγωγή ενός έγκλειστου φρονιμίτη η πιο συνηθισμένη επιπλοκή είναι η εμφάνιση αιμορραγίας, ακόμα και μετά από αρκετές ώρες από την εξαγωγή. Επιρρεπείς στην εμφάνιση αιμορραγίας είναι οι ασθενείς που λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή ή παίρνουν καθημερινά ασπιρίνη. Σε περίπτωση αιμορραγίας, ο ασθενής μπορεί να τοποθετήσει τοπικά ένα κομμάτι καθαρού βαμβακιού ή αποστειρωμένη γάζα και να πιέσει την πληγή με καθαρά χέρια τουλάχιστον για δέκα λεπτά. Αν η αιμορραγία συνεχίζεται θα πρέπει να ενημερωθεί ο γναθοπροσωπικός χειρουργός.

Πώς μειώνονται οι πιθανότητες επιπλοκής;

Η σωστή αφαίρεση του φρονιμίτη από έμπειρο ιατρό είναι πάρα πολύ σημαντική! Η πιθανότητα να συμβεί κάποια από αυτές τις επιπλοκές μειώνεται σημαντικά όταν η επέμβαση εκτελείται από ειδικά εξειδικευμένο Γναθοπροσωπικό Χειρουργό, καθώς εκείνος έχει την απαραίτητη εξειδίκευση ώστε να προλάβει τις παραπάνω επιπλοκές αλλά κυρίως έχει την εμπειρία να τις αντιμετωπίσει με τον καλύτερο τρόπο εάν και εφόσον συμβούν.

ΓΙΑΤΙ ΕΜΑΣ

Πολυετής εμπειρία στα πιο δύσκολα περιστατικά
Εξοπλισμός και μηχανήματα τελευταίας γενιάς και συνεχής ενασχόληση με νέες μεθόδους και τεχνικές
Ανώδυνες τεχνικές ώστε να αισθάνεται άνετα ο ασθενής
Εμπειρία, λεπτομέρεια και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες
Σας δίνουμε πίσω το χαμόγελο σας καθώς και την αυτοπεποίθηση σας, ώστε να βελτιώσετε το επίπεδο ζωής σας
Σας κάνουμε να αισθάνεστε άνετα και φιλικά και δημιουργούμε σχέσεις εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας με τους ασθενείς μας
Λαμβάνουμε υπόψιν την δύσκολη οικονομική συγκυρία ως μια σταθερά και θεωρούμε την ιατρική ως λειτούργημα και όχι ως μέσο πλουτισμού
Στόχος μας είναι να δημιουργούμε σχέσεις ειλικρίνειας με τους ασθενείς μας, αληθινές σχέσεις πέρα από τα στενά όρια της ιατρικής και φυσικά να χαρίζουμε στον κόσμο το πολυτιμότερο αγαθό: ένα ωραίο χαμόγελο. Τίποτα δεν είναι δύσκολο στη σύγχρονη ιατρική.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ