Ο φρονιμίτης, γνωστός και ως τρίτος γομφίος, συχνά δημιουργεί προβλήματα λόγω έλλειψης χώρου στη γνάθο. Η ανατολή του μπορεί να συνοδεύεται από πόνο, φλεγμονή, ακόμα και βλάβες σε γειτονικά δόντια. Όταν ο φρονιμίτης αρχίζει να κάνει την εμφάνισή του ή προκαλεί ενοχλήσεις, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι πρέπει να κάνετε.
Πώς αναγνωρίζω τα συμπτώματα που οφείλονται στον φρονιμίτη;
Τα συμπτώματα που υποδηλώνουν πρόβλημα με τον φρονιμίτη μπορεί να ποικίλλουν. Συχνά, περιλαμβάνουν πόνο στην περιοχή πίσω από τα τελευταία δόντια, ο οποίος μπορεί να επεκτείνεται στο αυτί ή στον κρόταφο. Άλλα συμπτώματα είναι το πρήξιμο των ούλων, η δυσκολία στο άνοιγμα του στόματος, η δυσκολία στην κατάποση και η δυσάρεστη αναπνοή. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να εμφανιστεί και πυρετός, ένδειξη μόλυνσης. Εάν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, είναι απαραίτητο να επισκεφθείτε έναν οδοντίατρο.
Γιατί χρειάζεται να αφαιρέσω τον φρονιμίτη;
Η αφαίρεση του φρονιμίτη κρίνεται αναγκαία όταν προκαλεί προβλήματα ή όταν υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει στο μέλλον. Οι πιο συχνοί λόγοι για την εξαγωγή περιλαμβάνουν την περιστεφανίτιδα (φλεγμονή των ούλων γύρω από τον φρονιμίτη), την τερηδόνα που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί, την απορρόφηση των ριζών γειτονικών δοντιών, την κύστη ή τον όγκο, καθώς και την ορθοδοντική ανάγκη για δημιουργία χώρου. Η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση είναι ζωτικής σημασίας για την αποφυγή σοβαρότερων επιπλοκών.
Ποια είναι η διαδικασία εξαγωγής του φρονιμίτη;
Η εξαγωγή του φρονιμίτη διαφέρει από την αφαίρεση άλλων δοντιών, ακόμα κι αν έχει ανατείλει πλήρως. Ο προεγχειρητικός ακτινολογικός έλεγχος είναι απαραίτητος για να προσδιοριστεί η ακριβής θέση των ριζών σε σχέση με τα νεύρα της γνάθου και να αποφευχθούν επιπλοκές. Η διάρκεια και η δυσκολία της επέμβασης εξαρτώνται από παράγοντες όπως ο βαθμός εγκλεισμού του δοντιού, το μέγεθος και σχήμα των ριζών, η γωνία ανατολής και η ηλικία του ασθενούς. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία. Ωστόσο, σε πιο δύσκολες περιπτώσεις, όπως η αφαίρεση πολλαπλών φρονιμιτών ή σε ασθενείς με ειδικές ανάγκες/φοβίες, μπορεί να χρησιμοποιηθεί γενική αναισθησία ή ενδοφλέβια καταστολή (μέθη) σε νοσοκομειακό περιβάλλον.
Η Εξαγωγή Φρονιμίτη, στα χέρια ενός έμπειρου και εξειδικευμένου Γναθοχειρουργού, όπως του Dr. Κωνσταντίνου Ψωμαδέρη, με πάνω από 30.000 αφαιρέσεις φρονιμιτών στο ενεργητικό του, είναι μια επέμβαση απλή, σε μόλις 20 λεπτά και καθόλου επίπονη για τον ασθενή που μπορεί να επιστρέψει την ίδια στιγμή στις δραστηριότητές του.
Η εξαγωγή φρονιμίτη είναι μία συνήθης, αλλά χειρουργικά απαιτητική διαδικασία που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή στην μετεγχειρητική φροντίδα για ομαλή επούλωση. Ένα από τα συχνότερα ερωτήματα των ασθενών είναι: γιατί δεν πρέπει να καταναλώνω γαλακτοκομικά προϊόντα μετά την εξαγωγή δοντιού; Ας δούμε τι ισχύει.
Πορεία επούλωσης μετά από εξαγωγή φρονιμίτη
Η επούλωση μετά από εξαγωγή φρονιμίτη χωρίζεται σε στάδια:
1. Δημιουργία θρόμβου (0–24 ώρες)
Μετά την εξαγωγή, σχηματίζεται φυσιολογικά ένας θρόμβος αίματος στο σημείο. Ο ρόλος του είναι προστατευτικός – λειτουργεί σαν “φυσικό κάλυμμα” της πληγής.
2. Αρχική επούλωση μαλακών ιστών (1η–7η ημέρα)
Τα ούλα αρχίζουν να αναπλάθονται. Σε αυτή τη φάση είναι κρίσιμη η διατήρηση της καθαριότητας και η αποφυγή φλεγμονών, όπως το ξηρό φατνίο.
3. Οστική αναδόμηση (3η εβδομάδα – 3ος μήνας)
Η πλήρης αναδόμηση του οστού διαρκεί εβδομάδες ή και μήνες, ανάλογα με την ηλικία, την υγεία και την πολυπλοκότητα της εξαγωγής.
Τι να προσέξετε τις πρώτες ημέρες
Μην ξεπλένετε έντονα το στόμα τις πρώτες 24 ώρες
Αποφύγετε το κάπνισμα για τουλάχιστον 72 ώρες
Τρώτε από την αντίθετη πλευρά
Αποφύγετε το καυτό φαγητό
Ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες του γναθοχειρουργού
Γιατί αποφεύγουμε τα γαλακτοκομικά μετά από εξαγωγή δοντιού
Η αποφυγή γαλακτοκομικών προϊόντων (γάλα, γιαούρτι, τυρί) τις πρώτες ημέρες δεν σχετίζεται με αλλεργία ή τη θερμοκρασία, αλλά με τον κίνδυνο επιμόλυνσης της πληγής.
Πιθανοί λόγοι:
1. Περιέχουν βακτήρια ή προβιοτικά
Ιδιαίτερα το γιαούρτι και τα προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση, περιέχουν “καλά” βακτήρια (π.χ. Lactobacillus) τα οποία σε ανοιχτή πληγή μπορεί να δράσουν ερεθιστικά ή να διαταράξουν την ισορροπία του στοματικού μικροβιώματος.
2. Αναστέλλουν ή επιβαρύνουν την πήξη
Κάποια συστατικά των γαλακτοκομικών έχουν θεωρηθεί ότι επηρεάζουν τη σταθερότητα του θρόμβου τις πρώτες ώρες, αν και τα στοιχεία είναι περιορισμένα.
3. Δυσκολία στον καθαρισμό
Τα υπολείμματα γαλακτοκομικών προϊόντων, ιδίως αν είναι παχύρρευστα (π.χ. γιαούρτι, παγωτό γάλακτος), παγιδεύονται εύκολα στο τραύμα, ειδικά σε εξαγωγές φρονιμιτών με ραφές ή βάθος.
Πόσες ημέρες να αποφεύγετε τα γαλακτοκομικά;
Οι περισσότεροι γναθοχειρουργοί συνιστούν αποφυγή για 3 έως 5 ημέρες μετά την εξαγωγή. Σε εξαγωγές με ραφή ή σημεία δύσκολης πρόσβασης, μπορεί να παραταθεί στις 7 ημέρες, πάντα κατόπιν οδηγιών.
Τι μπορείτε να φάτε αντί γαλακτοκομικών
Πουρές (πατάτας, καρότου, κολοκύθας)
Βραστό ή πολτοποιημένο ρύζι
Μαλακά φρούτα (πολτός μπανάνας ή μήλου)
Σούπες σε θερμοκρασία δωματίου
Αυγά βραστά ή ομελέτα (όχι πολύ ζεστή)
Smoothies χωρίς γάλα (π.χ. με νερό ή φυτικά ροφήματα, εκτός από σόγια τις πρώτες μέρες)
Πότε να επικοινωνήσετε με τον γναθοχειρουργό
Αν παρουσιάσετε:
Έντονο πόνο μετά την 3η ημέρα
Δυσάρεστη οσμή ή γεύση
Πυρετό ή οίδημα που επιδεινώνεται
Απώλεια του θρόμβου (ξηρό φατνίο)
επικοινωνήστε άμεσα με τον θεράποντα ιατρό.
Ο γναθοχειρουργός Κωνσταντίνος Ψωμαδέρης διαθέτει εμπειρία σε χειρουργικές εξαγωγές φρονιμιτών με ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο και εξατομικευμένες οδηγίες επούλωσης.