• 210 5773779
  • info@psomaderis.gr
  • Κνωσσού 4 & Βασιλέως Αλεξάνδρου 98 Περιστέρι
  • Ωράριο : 10:00 - 21:00, Δευτέρα έως Παρασκευή

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΣΙΕΛΟΓΟΝΩΝ ΑΔΕΝΩΝ

Για να κατανοήσει κάποιος τις παθήσεις των σιελογόνων αδένων, είναι σημαντικό να εξηγηθεί πρωτίστως η σημασία αυτών. Ο σίελος παράγεται από τα τρία ζεύγη των μειζόνων σιαλογόνων αδένων, την παρωτίδα στην προωτιαία χώρα και τον υπογνάθιο και υπογλώσσιο σιαλογόνο αδένα στο έδαφος του στόματος.

Επιπρόσθετα, υπάρχουν 200 ελάσσονες σιαλογόνοι αδένες στο βλεννογόνο του στόματος, της σκληρής και μαλακής υπερώας, της παρειάς, των χειλιών και του εδάφους του στόματος.

Οι σιαλογόνοι αδένες μπορεί να εμπλακούν σε πολλές παθολογικές καταστάσεις όπως συγγενείς ανωμαλίες, λοιμώξεις και άλλες φλεγμονώδεις καταστάσεις, απόφραξη του εκφορητικού πόρου, όγκοι και εκφυλιστικές αλλοιώσεις.

Τα συνηθέστερα προβλήματα της κλινικής πράξης προκαλούνται από φλεγμονές, λιθίαση του πόρου, καλοήθεις και κακοήθεις όγκους της περιοχής, καθώς και από αυτοάνοσα νοσήματα.
Φλεγμονές σιαλογόνων αδένων: Ο ιός της επιδημικής παρωτίτιδας είναι η συχνότερη αιτία φλεγμονής των σιαλογόνων αδένων. Η μικροβιακή μόλυνση των μειζόνων σιαλογόνων αδένων είναι συνήθως ανιούσα από μικρόβια του στόματος, μέσω του εκφορητικού πόρου.

Συχνά παρουσιάζονται υποτροπές, ιδιαίτερα σε σιαλολιθίαση, σε αδένες που έχουν υποστεί ακτινοβολία και σε ασθενείς με προβλήματα γενικής υγείας.

Καλοήθεις όγκοι σιαλογόνων αδένων: Τόσο οι μείζονες όσο και οι ελάσσονες σιαλογόνοι αδένες μπορούν να προσβληθούν από μια μεγάλη ποικιλία τόσο καλοηθών όσο και κακοήθων όγκων. Οι καλοήθεις αποτελούν την πλειοψηφία τους, μπορούν όμως να μεγαλώσουν πάρα πολύ και να προκαλέσουν διαταραχές στην αισθητική και την λειτουργικότητα του προσώπου.

Εκφυλιστικές νόσοι σιαλογόνων αδένων: Οι σιαλογόνοι και οι δακρυϊκοί αδένες μπορούν να προσβληθούν από ένα αυτοάνοσο νόσημα, το σύνδρομο Sjogren το οποίο προκαλεί ξηροστομία και ξηροφθαλμία. Συχνά, το σύνδρομο συνοδεύεται από ρευματοειδή αρθρίτιδα ή συστηματικό ερυθηματώδη λύκο.

Λόγω της έλλειψης σιέλου, οι ασθενείς με σύνδρομο Sjogren αναπτύσσουν σοβαρά στοματικά προβλήματα και περίπου το 10% από αυτούς αναπτύσσει non-Hodgkin λέμφωμα. Οι ασθενείς αυτοί, λοιπόν, απαιτούν συχνότατη και λεπτομερή παρακολούθηση για την έγκαιρη διάγνωση του λεμφώματος, σε όσο το δυνατόν πιο πρώιμο στάδιο, όταν η θεραπεία είναι αποτελεσματική. Η διάγνωση του συνδρόμου Sjogren τίθεται με τη βιοψία ελασσόνων σιελογόνων αδένων από το κάτω χείλος.
Λιθίαση σιελογόνων αδένων ή Σιαλολιθίαση: Πρόκειται για λίθους που σχηματίζονται μέσα στο παρέγχυμα και τους εκφορητικούς των μειζόνων σιαλογόνων αδένων, με μηχανισμό παρόμοιο με αυτό των χολόλιθων και των λίθων νεφρών και ουρητήρων. Προκαλούν απόφραξη της ροής του σιέλου με αποτέλεσμα να επιφέρουν χαρακτηριστικό πόνο και οίδημα την ώρα των γευμάτων.

Αν η απόφραξη συνεχιστεί, επέρχεται καταστροφή του αδενικού παρεγχύματος με αποτέλεσμα, πολλές φορές, να απαιτείται αφαίρεση του αδένα. Επιπλέον, είναι δυνατόν να συμβεί απόφραξη των ελασσόνων σιαλογόνων αδένων, προκαλώντας βλάβες στα χείλη και τις παρειές που μοιάζουν με κύστες.
Κακοήθεις όγκοι σιαλογόνων αδένων: Αν και οι καλοήθεις όγκοι δείχνουν να εμφανίζονται συχνότερα από τους κακοήθεις, δεν είναι λίγες οι φορές που οι σιαλογόνοι αδένες μπορεί να προσβληθούν από κακοήθεια.

Πιο συγκεκριμένα, οι κακοήθεις όγκοι των σιαλογόνων αδένων αποτελούν το 2% όλων των καρκίνων. Η αντιμετώπιση των όγκων των σιαλογόνων αδένων απαιτεί εξειδικευμένες χειρουργικές ικανότητες λόγω της γειτνίασης των εγκεφαλικών νεύρων και της επιθετικής συχνά φύσης των νεοπλασμάτων. Παρόλα αυτά, τα τελευταία χρόνια, η διεγχειρητική χρήση του νευροδιεγέρτη βοηθά σε σημαντικό βαθμό στην αποφυγή των επιπλοκών.

ΒΑΣΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΓΙΑΤΙ ΕΜΑΣ

Πολυετής εμπειρία στα πιο δύσκολα περιστατικά
Εξοπλισμός και μηχανήματα τελευταίας γενιάς και συνεχής ενασχόληση με νέες μεθόδους και τεχνικές
Ανώδυνες τεχνικές ώστε να αισθάνεται άνετα ο ασθενής
Εμπειρία, λεπτομέρεια και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες
Σας δίνουμε πίσω το χαμόγελο σας καθώς και την αυτοπεποίθηση σας, ώστε να βελτιώσετε το επίπεδο ζωής σας
Σας κάνουμε να αισθάνεστε άνετα και φιλικά και δημιουργούμε σχέσεις εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας με τους ασθενείς μας
Λαμβάνουμε υπόψιν την δύσκολη οικονομική συγκυρία ως μια σταθερά και θεωρούμε την ιατρική ως λειτούργημα και όχι ως μέσο πλουτισμού
Στόχος μας είναι να δημιουργούμε σχέσεις ειλικρίνειας με τους ασθενείς μας, αληθινές σχέσεις πέρα από τα στενά όρια της ιατρικής και φυσικά να χαρίζουμε στον κόσμο το πολυτιμότερο αγαθό: ένα ωραίο χαμόγελο. Τίποτα δεν είναι δύσκολο στη σύγχρονη ιατρική.

ΑΡΘΡΑ

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ