• 210 5773779
  • info@psomaderis.gr
  • Κνωσσού 4 & Βασιλέως Αλεξάνδρου 98 Περιστέρι
  • Ωράριο : 10:00 - 21:00, Δευτέρα έως Παρασκευή

ΟΔΟΝΤΙΚΑ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ

Κωνσταντίνος Ψωμαδέρης MD, DDS, PhD – Οδοντικά Εμφυτεύματα

Τα οδοντικά εμφυτεύματα, είναι κατασκευές από τιτάνιο που έχουν το σχήμα της ρίζας ενός δοντιού. Αποτελούν το πιο σύγχρονο τρόπο για την αντικατάσταση των δοντιών και βρίσκουν εφαρμογή είτε έχετε χάσει όλα τα δόντια σας ή μόλις ένα. Ξεκίνησαν να εφαρμόζονται το 1950 όταν ερευνητές διαπίστωσαν πως το τιτάνιο σχηματίζει ένα πολύ ισχυρό δεσμό με το οστό που το περιβάλλει, μια διαδικασία που ονομάζεται οστεοενσωμάτωση. Μετά από χρόνια έρευνας και μελέτης δημιουργήθηκαν τα οδοντικά εμφυτεύματα τα οποία σήμερα υπάρχουν σε στόματα ασθενών έως και 30 χρόνια.
Τα συνηθέστερα προβλήματα που δημιουργεί η απώλεια των δοντιών είναι περιορισμένη ικανότητα μάσησης, μετακίνηση των γειτονικών δοντιών, πόνος, μη ελκυστικό χαμόγελο, μειωμένη αυτοπεποίθηση. Επιπλέον, δυσάρεστη συνέπεια από την απώλεια των δοντιών είναι και η απώλεια του οστού που τα στήριζε η οποία οδηγεί σταδιακά σε ατροφία των γνάθων που με τη σειρά της οδηγεί σε αισθητικές αλλαγές στο πρόσωπο.
Η παραδοσιακή οδοντιατρική έχει τρόπους για να αντικαθιστά τα δόντια που χάνονται με γέφυρες, μερικές ή ολικές οδοντοστοιχίες. Καθεμία όμως από αυτές τις λύσεις έχει κάποια μειονεκτήματα. Οι γέφυρες απαιτούν τον τροχισμό των διπλανών δοντιών που θα στηρίξουν την αποκατάσταση, ενώ οι οδοντοστοιχίες είναι κινητές εργασίες που μπορεί να δημιουργούν τραύματα ή δυσκολίες στην ομιλία. Τα εμφυτεύματα αποτελούν μια θαυμάσια εναλλακτική λύση για την αντιμετώπιση της έλλειψης των δοντιών. Τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα τους είναι:

Δεν απαιτούν τροχισμό των διπλανών δοντιών
Στατιστικά έχουν τα υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας σε σχέση με όλες τις εναλλακτικές θεραπευτικές επιλογές
Εμποδίζουν την περαιτέρω απώλεια οστού
Μπορούν να δώσουν σε ασθενείς με οδοντοστοιχίες ανάλογα με τον αριθμό τους είτε μια πιο σταθερή οδοντοστοιχία είτε μια ακίνητη εργασία
Τα δόντια που κατασκευάζονται πάνω τους είναι σαν τα φυσικά
Βελτιώνουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των ανθρώπων που τα φέρουν
.
Τα εμφυτεύματα τοποθετούνται με τοπική αναισθησία συνήθως στο οδοντιατρείο με μια τεχνική ακριβείας που διασφαλίζει τη σωστή τους θέση στο χώρο. Συνήθως καλύπτονται με τα ούλα και παραμένουν στη γνάθο από 3-6 μήνες για να ενωθούν με το οστό που το περιβάλει Στο διάστημα αυτό οι ασθενείς μας χρησιμοποιούν προσωρινές γέφυρες ή οδοντοστοιχίες ώστε να μπορούν να λειτουργούν ικανοποιητικά Μετά την πάροδο της περιόδου αναμονής τα εμφυτεύματα αποκαλύπτονται και αρχίζει η κατασκευή της προσθετικής εργασίας που θα στηρίζουν.
Οι περισσότεροι ασθενείς που έχουν εμφυτεύματα δηλώνουν πως η ενόχληση μετά την τοποθέτηση τους ήτανε πολύ ηπιότερη από αυτή που περιμένανε. Παρά το γεγονός πως η αντοχή στον πόνο είναι διαφορετική για κάθε άνθρωπο οι περισσότεροι ασθενείς ελέγχουν τον πόνο με ένα ήπιο παυσίπονο. Αν ο αριθμός των εμφυτευμάτων που χρειάζονται είναι μεγάλος ή γενικότερα η διαδικασία σας προκαλεί μεγάλη αγωνία η τοποθέτηση είναι δυνατόν να γίνει και σε κλινική με μέθη ή γενική αναισθησία
Όχι. Στην πραγματικότητα είναι δυνατό να αντικαταστήσετε όλα τα κάτω δόντια με μια ολική επένθετη οδοντοστοιχία που στηρίζεται σε 2 έως 4 εμφυτεύματα. Από την άλλη πλευρά είναι προτιμότερο να αντικατασταθούν τα πίσω δόντια με ένα εμφύτευμα για κάθε χαμένο δόντι, έτσι ώστε να μπορούν να αντέξουν στις δυνάμεις που αναπτύσσονται κατά τη μάσηση. Κάθε ασθενής είναι μοναδικός και αντιμετωπίζεται σαν ξεχωριστή οντότητα προκειμένου να αποφασιστεί ο ακριβής αριθμός εμφυτευμάτων που χρειάζονται για να καλυφθούν οι ανάγκες του.
Η γενική υγεία και η επιθυμία να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής είναι περισσότερο σημαντικά από την ηλικία όταν κάποιος προσπαθεί να αποφασίσει αν θέλει να θεραπευτεί με οδοντικά εμφυτεύματα. Άλλωστε όταν τα εμφυτεύματα εφευρέθηκαν χρησιμοποιήθηκαν για τους περισσότερο ηλικιωμένους ασθενείς που είχαν χάσει όλα τα δόντια τους και υπέφεραν από τη χρήση των συμβατικών ολικών οδοντοστοιχιών.
Τεκμηριωμένες επιστημονικές μελέτες δείχνουν πως τα οδοντικά εμφυτεύματα παραμένουν επιτυχημένα ακόμη και μετά από 30 χρόνια χρήσης με ποσοστό επιβίωσης των προσθετικών εργασιών που στηρίζουν πάνω από 95% στα 10 χρόνια. Τα εμφυτεύματα έχουν σχεδιαστεί ώστε να είναι μόνιμα, όπως άλλωστε και τα φυσικά δόντια μας. Παρόλα αυτά πολλοί παράγοντες καθορίζουν την επιτυχία τους με κυριότερους την υγιεινή τους, καθώς και τις τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο για τον έλεγχο τους. Η άσκηση υπερβολικής πίεσης ή το κάπνισμα, σε εμφυτεύματα που τοποθετήθηκαν πρόσφατα, καθώς και το σφίξιμο των δοντιών μπορεί να αποτελέσουν παράγοντες που οδηγούν σε αποτυχία και γι'αυτό θα πρέπει να αποφεύγονται ή να ελέγχονται.
Ο γιατρός σας θα σας εξετάσει για να σας πει αν υπάρχει κατάλληλη ποσότητα οστού ώστε να τοποθετηθεί το εμφύτευμα. Ενδεχομένως να χρειαστεί λεπτομερής ακτινογραφικός έλεγχος με πανοραμικές ή αξονικές τομογραφίες για να εξακριβωθεί η ακριβής ποσότητα του διαθέσιμου οστού
Το κόστος της θεραπείας με εμφυτεύματα ποικίλλει και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως ο αριθμός των δοντιών που θα αντικατασταθούν και ο αριθμός των εμφυτευμάτων που θα τα στηρίζουν. Για να ξέρετε το ακριβές κόστος τους πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό. Στο βάθος του χρόνου η λύση με οδοντικά εμφυτεύματα αποδεικνύεται οικονομικότερη των εναλλακτικών διότι οι εργασίες σε εμφυτεύματα αντέχουν περισσότερο στον χρόνο και δεν χρειάζονται συχνά αντικατάσταση.

Τα ζυγωματικά εμφυτεύματα είναι μακρύτερα από τα συμβατικά οδοντικά εμφυτεύματα. Συνδέονται ψηλότερα στα οστά του προσώπου για άτομα που έχουν χάσει οστική μάζα γύρω από το στόμα και αντιπροσωπεύουν το βασικό συστατικό της θεραπείας με ζυγωματικά εμφυτεύματα. Για την ακρίβεια, στερεώνονται στο ζυγωματικό οστό. Ένα από τα διακριτικά χαρακτηριστικά του ζυγωματικού οστού είναι ότι, σε αντίθεση με το οστό γύρω από το στόμα, η απώλεια των δοντιών (ή του οδοντικού εμφυτεύματος) δεν του προκαλεί ατροφία. Το ζυγωματικό οστό δεν αποδυναμώνεται ούτε εξαφανίζεται με το πέρασμα του χρόνου. Αυτός ο τύπος εμφυτεύματος αντιπροσωπεύει μια βιώσιμη, ασφαλή και προβλέψιμη εναλλακτική λύση για την αποκατάσταση της σοβαρής ατροφίας των οστών της άνω γνάθου.

Η μέθοδος All–on-4 ή άμεση φόρτιση εμφυτευμάτων είναι μια τεχνική θεραπείας με εμφυτεύματα που εφαρμόζεται για την ακίνητη αποκατάσταση όλων των δοντιών μιας γνάθου, της άνω ή της κάτω, σε 4 μόνο οδοντικά εμφυτεύματα. Αφορά άτομα με ολική νωδότητα (έλλειψη όλων των δοντιών) ή με μεγάλη φθορά στα εναπομείναντα δόντια, την οποία δεν επιθυμούν να αντιμετωπίσουν με εξαγωγή η προσθήκη κινητής ολικής οδοντοστοιχίας (μασέλας). Αυτή η μέθοδος αποτελεί μια καινοτόμα τεχνική η οποία εφαρμόζεται με τη χρήση 4 μόνο εμφυτευμάτων κατασκευασμένα από τιτάνιο, τα οποία τοποθετούνται στρατηγικά στην γνάθο. Με αυτή την τεχνική, ο ασθενής μπορεί να έχει λειτουργικά, ακίνητα και αισθητικά δόντια, όπως μια προσθετική γέφυρα, που σε αρκετές περιπτώσεις μπορούν να κατασκευαστούν και να τοποθετηθούν μέσα σε μία μόνο επίσκεψη. Τα απαιτούμενα οδοντικά 4 εμφυτεύματα τοποθετούνται σε περιοχές της γνάθου ώστε να εξασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή εκμετάλλευση του οστού. Επιπλέον, με αυτή τη μέθοδο δίνεται στον ενδιαφερόμενο η δυνατότητα αποφυγής μιας χρονοβόρας και δαπανηρής διαδικασίας οστικής μεταμόσχευσης, πριν ή κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης των εμφυτευμάτων.

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΟΔΟΝΤΙΚΩΝ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑΤΩΝ