Γναθοχειρουργός Dr. Ψωμαδέρης Κωνσταντίνος

︎Dr. Κωνσταντίνος Ψωμαδέρης MD,DDS,PhD

Γναθοχειρουργός – Στοματικός Χειρουργός

Διευθυντής Στοματικής & Γναθοπροσωπικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν
Διδάκτωρ Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

doctor-any-time-logo-350x200
9.9 /10

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ

PikPng4
4,6 / 5

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ

Δευτέρα έως Παρασκευή

Ωράριο : 10:00 – 21:00

 214 4088010

︎Dr. Ψωμαδέρης Κωνσταντίνος  MD,DDS,PhD

Γναθοχειρουργός – Στοματικός Χειρουργός

Σύνδρομο κροταφογναθικής διάρθρωσης

Σύνδρομο κροταφογναθικής διάρθρωσης – τι είναι

Το σύνδρομο κροταφογναθικής διάρθρωσης αποτελεί μια ομάδα παθήσεων με επίκεντρο την κροταφογναθική διάρθρωση και τους μύες που την πλαισιώνουν, με κοινά όμως σημεία και συμπτώματα.

Μπορεί να εμφανιστεί κατά την εφηβεία με πόνο στην άρθρωση και παραγωγή χαρακτηριστικού ήχου («κλίκινγκ»). Πολλές φορές η κατάσταση υποχωρεί χωρίς θεραπεία και δεν υποτροπιάζει. Σε ένα ποσοστό ασθενών όμως, η κατάσταση δεν αυτοϊάται και αναπτύσσεται το σύνδρομο δυσλειτουργίας της κροταφογναθικής διάρθρωσης.

Ποια είναι τα συμπτώματα του συνδρόμου κροταφογναθικής διάρθρωσης;

Το κύριο και σταθερό σύμπτωμα στο Σύνδρομο κροταφογναθικής διάρθρωσης είναι ο πόνος στα πλάγια του προσώπου, ιδιαίτερα μπροστά από το αυτί, αλλά με επέκταση προς το κεφάλι, την κάτω γνάθο και τον αυχένα. Συνήθως, είναι σταθερός όλη την ημέρα αλλά γίνεται εντονότερος τις πρωινές ώρες ή κατά τη μάσηση.

Οι περισσότεροι ασθενείς δηλώνουν αδιευκρίνιστους πονοκεφάλους, πόνο στο αυτί ή στα δόντια. Μερικές φορές ο πόνος συνοδεύεται από περιορισμό στη διάνοιξη του στόματος ή από θορύβους στην περιοχή της άρθρωσης κατά το άνοιγμα και κλείσιμο του στόματος. Ωστόσο, υπάρχουν παθήσεις όπως η νευραλγία του τριδύμου, ημικρανία ή παθήσεις του ωτός με παρόμοια συμπτώματα.

Ποια είναι τα αίτια;

Πολλοί ερευνητές ενοχοποιούν τις διαταραχές της σύγκλεισης, δηλαδή του τρόπου συνάρθρωσης των άνω και κάτω δοντιών για τη δυσαρμονία στην κίνηση των κροταφογναθικών διαρθρώσεων. H κατάσταση επιδεινώνεται από συνθήκες έντονου ψυχολογικού στρες, που προκαλούν αυξημένο μυϊκό πόνο των μυών που κινούν την κάτω γνάθο.

Είναι αποδεδειγμένο ότι ο ψυχολογικός παράγοντας παίζει σημαντικό ρόλο στην επιδείνωση του Σύνδρομο κροταφογναθικής διάρθρωσης, αλλά όχι στη δημιουργία του. Ο πόνος είναι συνέπεια του σπασμού των μασητήριων μυών και επηρεάζεται από στοματικές έξεις, ανωμαλίες σύγκλεισης και το υπερβολικό σφίξιμο ή το τρίξιμο των δοντιών κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Ωστόσο, υπάρχουν συστηματικά νοσήματα που προσβάλουν την κροταφογναθική διάρθρωση όπως είναι η ρευματοειδής ή η ψωριασική αρθρίτιδα.

Υπάρχει θεραπεία για το σύνδρομο κροταφογναθικής διάρθρωσης;

Ναι, η σωστή θεραπεία ξεκινάει από τη σωστή διάγνωση. Επειδή όπως αναφέρθηκε παραπάνω τα αίτια μπορεί να ποικίλουν έτσι και η θεραπεία δεν είναι ίδια για όλες τις περιπτώσεις. Η συντηρητική θεραπεία για το Σύνδρομο κροταφογναθικής διάρθρωσης περιλαμβάνει τη φαρμακευτική αγωγή, τη φυσικοθεραπεία και ειδικούς ενδοστοματικούς νάρθηκες που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Τι είναι n αρθροκέντηση;

Η αρθροκέντηση ανήκει στις ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους και έχει ένδειξη όταν η συντηρητική θεραπεία για το Σύνδρομο κροταφογναθικής διάρθρωσης δεν αποδίδει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, δίνοντας λύσεις στις περισσότερες περιπτώσεις. Πρόκειται για μια πολύ απλή διαδικασία ολίγων λεπτών που μπορεί να γίνει ακόμη και με τοπική αναισθησία και σκοπό έχει να απομακρύνει όλους τους βλαπτικούς παράγοντες μέσα από την προσβεβλημένη άρθρωση. Συνήθως συνοδεύεται, ανάλογα με την περίπτωση, και από την ενδοαρθρική έγχυση φαρμακευτικών ουσιών όπως τα κορτικοστερεοειδή ή το υαλουρονικό οξύ.