Γναθοχειρουργός Dr. Ψωμαδέρης Κωνσταντίνος

︎Dr. Κωνσταντίνος Ψωμαδέρης MD,DDS,PhD

Γναθοχειρουργός – Στοματικός Χειρουργός

Διευθυντής Στοματικής & Γναθοπροσωπικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν
Διδάκτωρ Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

doctor-any-time-logo-350x200
9.9 /10

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ

PikPng4
4,6 / 5

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ

Δευτέρα έως Παρασκευή

Ωράριο : 10:00 – 21:00

 214 4088010

︎Dr. Ψωμαδέρης Κωνσταντίνος  MD,DDS,PhD

Γναθοχειρουργός – Στοματικός Χειρουργός

Παρενέργειες στα Εμφυτεύματα Δοντιών

Για μια επιτυχημένη τοποθέτηση εμφυτευμάτων δοντιών, ο ασθενής πρέπει να ακολουθεί πιστά τις οδηγίες του Γναθοχειρουργού, αφού φέρει μέρος της ευθύνης για τυχόν προβλήματα. Παρόλο που το ρίσκο είναι χαμηλό, τα εμφυτεύματα μπορεί να παρουσιάσουν ορισμένες παρενέργειες, χωρίς να προκαλέσουν πόνο στον ασθενή, για αυτό ο τακτικός έλεγχος είναι απαραίτητος. Διαβάστε στη συνέχεια ποιοι είναι οι 5 βασικοί παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν παρενέργειες στα εμφυτεύματα δοντιών:

 

Παρενέργειες στα Εμφυτεύματα Δοντιών – Παράγοντας 1: Επιλογή του Γναθοχειρουργού

Η επιτυχία της χειρουργικής τοποθέτησης εμφυτευμάτων δοντιών ξεκινά από την σωστή επιλογή του Γναθοχειρουργού. Σε αντίθεση με τον γενικό οδοντίατρο, ο Γναθοχειρουργός διαθέτει εξειδικευμένη κατάρτιση στη Γναθοχειρουργική, καθιστώντας τον πιο ικανό για περίπλοκες επεμβάσεις. Στην επιλογή σας, πέρα από την εξειδίκευση, πρέπει να λάβετε υπόψη την εμπειρία του ειδικού και τις προηγούμενες επιτυχίες του. Η εμπειρία και η εξειδίκευση είναι καθοριστικές για ένα εξαιρετικό τελικό αποτέλεσμα για τον ασθενή, μέσα από δυνατότητα και εξατομικευμένων θεραπειών.

 

Παρενέργειες στα Εμφυτεύματα Δοντιών – Παράγοντας 2: Το Κάπνισμα

Το κάπνισμα είναι αποδεδειγμένα βλαβερό για την υγεία της στοματικής κοιλότητας. Όταν πρόκειται για χειρουργική τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων, οι καπνιστές αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο ρίσκο αποτυχίας, καθώς το κάπνισμα μπορεί να εμποδίζει την καλή ροή του αίματος στα ούλα, περιορίζοντας την ικανότητα επούλωσης. Παρόλο που δεν απαγορεύεται στους καπνιστές να κάνουν τέτοια επέμβαση, προτείνεται ιδιαίτερα να αποφεύγουν το κάπνισμα τουλάχιστον 1 εβδομάδα πριν την επέμβαση και για 2 μήνες μετά, ώστε να μεγιστοποιήσουν τις πιθανότητες επιτυχίας της διαδικασίας.

 

Παρενέργειες στα Εμφυτεύματα Δοντιών – Παράγοντας 3: Φροντίδα των Δοντιών μετά την Επέμβαση & Συμμόρφωση με τις Οδηγίες του Γναθοχειρουργού

Η σωστή φροντίδα των δοντιών αποτελεί βασικό παράγοντα για την επιτυχία της επέμβασης τοποθέτησης οδοντικών εμφυτευμάτων. Ο ασθενής, ακολουθώντας σωστές συνήθειες υγιεινής και επισκεπτόμενος τακτικά τον οδοντίατρο ή τον Γναθοχειρουργό, μπορεί να διασφαλίσει ένα μακροχρόνιο και επιτυχημένο αποτέλεσμα στα εμφυτεύματά του.

Εξίσου κρίσιμο είναι να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες του Γναθοχειρουργού μετά την επέμβαση. Αυτό περιλαμβάνει την τήρηση οποιωνδήποτε διατροφικών περιορισμών, την κατάλληλη φροντίδα της στοματικής κοιλότητας, την προσωρινή αποχή από το κάπνισμα και την τήρηση των ιατρικών συμβουλών για τη χρήση φαρμάκων. Όλες αυτές οι πρακτικές συμβάλλουν στο να είναι το αποτέλεσμα της επέμβασης επιτυχημένο και διαρκές.

 

Παρενέργειες στα Εμφυτεύματα Δοντιών

 

Παρενέργειες στα Εμφυτεύματα Δοντιών – Παράγοντας 4: Ασθένειες των Ούλων & Ανεπαρκές Οστό στη Γνάθο

Ο Γναθοχειρουργός, προτού προχωρήσει σε οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση, ελέγχει την υγεία των ούλων του ασθενούς. Εάν υπάρχουν προβλήματα, όπως περιοδοντίτιδα ή ουλίτιδα, πρώτα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν, γιατί μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στη στήριξη των εμφυτευμάτων δοντιών, προκαλώντας ταυτόχρονα προβλήματα στο οστό της γνάθου.

Επίσης, για την επιτυχή τοποθέτηση ενός εμφυτεύματος δοντιού, είναι ζωτικής σημασίας το οστό της γνάθου να είναι υγιές και επαρκές. Η απώλεια οστού, ιδιαίτερα μετά από μακροχρόνια απουσία φυσικών δοντιών, μπορεί να καταστήσει την επέμβαση πιο πολύπλοκη. Σε αυτές τις περιπτώσεις, πρέπει να εφαρμοστούν τεχνικές ανάπλασης του οστού, που απαιτούν εξειδίκευση και εμπειρία. Η ανεπαρκής προετοιμασία ή η έλλειψη της κατάλληλης εμπειρίας μπορεί να οδηγήσουν σε τοποθέτηση του εμφυτεύματος σε λάθος θέση καθώς και σε αποτυχία της επέμβασης.

 

Παρενέργειες στα Εμφυτεύματα Δοντιών – Παράγοντας 5: Ιατρικό Ιστορικό & Παθήσεις

Ορισμένες ιατρικές παθήσεις μπορεί να δημιουργήσουν εμπόδια ή να επηρεάσουν αρνητικά τη χειρουργική επέμβαση σχετικά με τα εμφυτεύματα δοντιών. Παραδείγματα περιλαμβάνουν τα προβλήματα στα ούλα, ο διαβήτης, η ρευματοειδή αρθρίτιδα, σοβαρές περιπτώσεις οστεοπόρωσης και κάποιες αυτοάνοσες παθήσεις, καθώς μπορούν να επηρεάσουν τη διαδικασία επούλωσης και τη σωστή ενσωμάτωση του οστού. Επιπλέον, ασθενείς που έχουν πρόσφατα βιώσει καρδιακό επεισόδιο, έχουν υποβληθεί σε χημειοθεραπεία, καπνίζουν, καταναλώνουν αλκοόλ ή παίρνουν φάρμακα για άλλες παθήσεις, μπορεί να παρουσιάσουν επιβράδυνση στη επούλωση της στοματικής κοιλότητας.

Είναι ουσιώδες οι ασθενείς να παρέχουν στον Γναθοχειρουργό όλες τις σχετικές πληροφορίες σχετικά με το ιατρικό τους ιστορικό, τις οδοντιατρικές παθήσεις και τη φαρμακευτική αγωγή που ακολουθούν, πριν προχωρήσουν σε οποιαδήποτε επέμβαση.