Έγκλειστοι φρονιμίτες – Πότε αφαιρούνται;
Γενικά, σε κάθε περίπτωση αν ένα δόντι μπορεί να σωθεί με οδοντιατρικές θεραπείες θα πρέπει να διατηρείται στον οδοντικό φραγμό. Οι έγκλειστοι τρίτοι γομφίοι (έγκλειστοι φρονιμίτες) ωστόσο, είναι τα πιο συχνά δόντια που δεν ανατέλλουν ή ανατέλλουν μερικώς και υπόκεινται σε εξαγωγή. Η αμερικανική επιστημονική εταιρία των γναθοπροσωπικών χειρουργών (ΛΑΟΜ5) συστήνει μάλιστα την προληπτική εξαγωγή ενός φρονιμίτη αμέσως μόλις ανατείλει, πριν προλάβει να δημιουργήσει οποιοδήποτε πρόβλημα. Γενικά, η εξαγωγή τρίτου γομφίου είναι από τις πιο συνήθεις περιπτώσεις εξαγωγών στην ηλικία μεταξύ 20 – 40 ετών.
Έγκλειστοι φρονιμίτες – Πότε απαιτείται η εξαγωγή τους
Οι κυριότερες καταστάσεις που επιβάλλουν την εξαγωγή των έγκλειστων τρίτων γομφίων είναι:
- Όταν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στο ίδιο το δόντι που μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με εξαγωγή.
- Έγκλειστοι φρονιμίτες, που παραμένουν παγιδευμένοι μέσα στη γνάθο και προκαλούν έντονο πόνο.
- Οι ημιέγκλειστοι φρονιμίτες, που έχουν ανατείλει μερικώς από τη γνάθο.
- Περιστεφανίτιδα, μια μορφή περιοδοντικής λοίμωξης συνήθης σε ημιέγκλειστους φρονιμίτες.
- Περιοδοντίτιδα ή τερηδόνα, λόγω της δυσκολίας καθαρισμού και απομάκρυνσης της μικροβιακής πλάκας.
- Οδοντικό ἡ περιοδοντικό απόστημα ή κύστες.
- Βλάβη σε διπλανό δόντι, είτε άμεσα λόγω επαφής είτε έμμεσα λόγω ανάπτυξης περιοδοντίτιδας, αποστήματος, κλπ.
- Τραυματισμοί μαλακών ιστών, όταν ο φρονιμίτης έχει ανατείλει «στραβά» και τραυματίζει το μάγουλο ή τη γλώσσα.
- Ορθοδοντικές ανωμαλίες, λόγω της πίεσης που ασκείται στα υπόλοιπα δόντια.
Όταν εκδηλωθεί κάποιο από αυτά τα προβλήματα ή εκτιμάται ακτινογραφικά ότι θα δημιουργηθεί στο άμεσο μέλλον, ο γιατρός θα επιλέξει την εξαγωγή τους, με στόχο την ανακούφιση του ασθενή από τον έντονο πόνο και τα άλλα συμπτώματα, αλλά και την προστασία των παρακείμενων δοντιών και των περιοδοντικών ιστών. Είναι γεγονός ότι οι τρίτοι γομφίοι είναι πολύ πιο επιρρεπείς στη δημιουργία σοβαρών προβλημάτων στοματικής υγείας από ότι τα υπόλοιπα δόντια. Αυτά μπορεί να επηρεάσουν τον ίδιο τον φρονιμίτη, τα ούλα, το οστό της γνάθου, αλλά και τα διπλανά δόντια.
Γιατί οι έγκλειστοι τρίτοι γομφίοι (φρονιμίτες) μας προκαλούν πόνο;
Η περιοχή όπου βρίσκεται ο φρονιμίτης είναι δύσκολο να καθαριστεί, με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται πιο εύκολα βακτήρια. Κατ’ επέκταση, όταν επικοινωνεί με το στοματικό περιβάλλον, δηλαδή είναι ημιέγκλειστος, αναπτύσσονται μολύνσεις (περιστεφανίτιδα) που εκδηλώνονται με πόνο, οίδημα (πρήξιμο), περιορισμό στο άνοιγμα του στόματος, ερυθρότητα και κακοσμία. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να παραμείνουν τοπικά ή να επεκταθούν και να δημιουργήσουν σοβαρότερα προβλήματα στη στοματική κοιλότητα.
Είναι εύκολη η χειρουργική εξαγωγή ενός έγκλειστου ή ημιέγκλειστου τρίτου γομφίου;
Ναι, για τον γναθοχειρουργό με την εξειδικευμένη εκπαίδευση, όπως και την πείρα για να ολοκληρώσει αυτήν την εξαγωγή φρονιμίτη ανώδυνα, γρήγορα και με τη λιγότερη δυνατή μετεγχειρητική επιβάρυνση για τον ασθενή. Η χειρουργική αφαίρεση είναι για την ομάδα μας μια απλή επέμβαση ρουτίνας, που μπορεί να επιτευχθεί με κλασική τοπική αναισθησία.