︎Dr. Κωνσταντίνος Ψωμαδέρης MD,DDS,PhD

Γναθοχειρουργός – Στοματικός Χειρουργός

Διευθυντής Στοματικής & Γναθοπροσωπικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν
Διδάκτωρ Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

doctor-any-time-logo-350x200
9.9 /10

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ

PikPng4
4,6 / 5

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ

Δευτέρα έως Παρασκευή

Ωράριο : 10:00 – 21:00

 214 4088010

︎Dr. Ψωμαδέρης Κωνσταντίνος  MD,DDS,PhD

Γναθοχειρουργός – Στοματικός Χειρουργός

Αυτόλογοι Αυξητικοί Παράγοντες στην Οδοντιατρική

αυτόλογοι αυξητικοί παράγοντες

Ένας πιο γρήγορος τρόπος θεραπείας; Αυτόλογοι αυξητικοί στην οδοντιατρική

Αυτόλογοι αυξητικοί παράγοντες στην οδοντιατρική: Πως δρουν; Το δίκτυο ινικής εµπλουτισµένο µε αιµοπετάλια και ο προκάτοχός του, το πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια, κατηγοριοποιούνται ως αυτόλογα αιμοπεταλιακά συμπυκνώματα, τα οποία παρασκευάζονται με τη χρήση του αίματος του ίδιου του ασθενούς. Ο ιατρός λαμβάνει δείγμα αίματος από τον ασθενή και στη συνέχεια το συμπυκνώνει χρησιμοποιώντας μια συσκευή φυγοκέντρησης για να διαχωρίσει τα διάφορα συστατικά του αίματος σε μεμονωμένα, συμπυκνωμένα στρώματα που μπορεί να χρησιμοποιήσει. Αν και σήμερα υπάρχουν διάφορες παραλλαγές αυτής της τεχνολογίας που δίνουν προτεραιότητα σε διαφορετικά συστατικά του αίματος, η γενική ιδέα στην οδοντιατρική είναι η ίδια – χρησιμοποιώντας το ίδιο το αίμα του ασθενούς ενισχύουμε την επούλωση μετά από χειρουργική επέμβαση στο στόμα.

Αυτόλογοι Αυξητικοί Παράγοντες – Ενδείξεις

Στην οδοντιατρική, η χρήση των αυξητικών παραγόντων
είναι ιδανική για:

  • Ανύψωση και ανάπλαση εδάφους ιγµορείου
  • Μοσχεύµατα µαλακού ιστού
  • Περιοδοντικές θεραπείες
  • ∆ιατήρηση µετεξακτικών φατνίων (διατήρηση του φατνίου μετά από μία εξαγωγή δοντιού) για µελλοντική τοποθέτηση εµφυτευµάτων
  • Βελτίωση της επούλωσης κρηµνών

Πλάσμα πλούσιο σε Ινική – Τι είναι

Το Πλάσμα πλούσιο σε Ινική είναι µια τεχνολογία που βασίζεται στην ενεργοποίηση των αιµοπεταλίων του ασθενή ώστε να δραστηριοποιήσει, να αναγεννήσει και να επιταχύνει την επούλωση των ιστών. Αυτή η τεχνολογία ενθαρρύνει τον οργανισµό να χρησιµοποιήσει τους δικούς του πόρους χωρίς καµιά παρενέργεια. Περιέχει πληθώρα αυξητικών παραγόντων και κυττάρων που δραστηριοποιούν την επούλωση σκληρών και µαλακών ιστών, δραστηριοποιώντας την αγγειογέννεση και ενισχύοντας τη ροή θρεπτικών και επουλωτικών παραγόντων προς την µοσχευµένη περιοχή.

Η µεµβράνη ινώδους εμπλουτισμένη με αιμοπετάλια και αυξητικούς παράγοντες µπορεί να αναµιχθεί µε οστικό µόσχευµα µε σκοπό την ενεργοποίηση της προσκόλλησης των κυττάρων πάνω στα βιο-υλικά ή πάνω στην επιφάνεια τιτανίου των οδοντικών εµφυτευµάτων.

Με αυτή τη τεχνική είναι δυνατή η δηµιουργία συνοχής µεταξύ των κόκκων των µοσχευµάτων ώστε να σχηµατιστεί µια συνεκτική, συµπαγής µάζα, που συνηθίζεται να ονοµάζεται «sticky-bone» που παρέχει ευκολία στην τοποθέτηση και σταθερότητα των µοσχευµάτων.

Αυξητικοί Παράγοντες και βιολογικές μεμβράνες – Ποια είναι η διαφορά μεταξύ τους;

Παρομοίως με το ινώδες, το πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια χρησιμοποιεί επίσης το αίμα του ασθενούς για τη δημιουργία ενός δείγματος που έχει περιστραφεί ώστε να έχει υψηλότερη συγκέντρωση αιμοπεταλίων. Αντί να δημιουργεί ένα ινώδες υλικό, το πλούσιο σε αιμοπετάλια πλάσμα δημιουργεί ένα υγρό δείγμα που διαχωρίζεται σε ερυθρά αιμοσφαίρια, λευκά αιμοσφαίρια και πλάσμα. Το τελευταίο μπορεί  να χρησιμοποιηθεί για ένα ευρύ φάσμα ιατρικών διαδικασιών. Το πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια είναι γνωστό για την αξιοσημείωτη ικανότητά του να ξεκινά και να προωθεί την επούλωση στο σώμα και έχει χρησιμοποιηθεί σε μια ποικιλία ιατρικών, αισθητικών και οδοντιατρικών διαδικασιών για τις εξαιρετικές θεραπευτικές του ιδιότητες. Ουσιαστικά, η μεμβράνη ινώδους αποτελεί την εξέλιξή του πλάσματος και, λόγω της ανθεκτικότητάς του, χρησιμοποιείται στην τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων και στις αναπλάσεις των γνάθων με οστικά μοσχεύματα αυξάνοντας τα ποσοστά επιτυχίας τους. 

Τι είναι το οδοντικό οστικό μόσχευμα;

Όταν ένας ασθενής δεν έχει επαρκή πυκνότητα οστού στη γνάθο για την τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων, ένα οστικό μόσχευμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποκατάσταση ή την αναγέννηση της οστικής πυκνότητας στη γνάθο.  Τα οδοντιατρικά οστικά μοσχεύματα επιτρέπουν στον γναθοχειρουργό να τα τοποθετήσει προσεκτικά σε περιοχές με χαμηλή οστική πυκνότητα γνάθου, προωθώντας την οστική αναγέννηση. Μετά την τοποθέτηση ενός επιτυχημένου οστικού μοσχεύματος, το οστό είναι συνήθως σε θέση να υποστηρίξει σωστά τα οδοντικά εμφυτεύματα. Το υλικό που χρησιμοποιείται για ένα οστικό μόσχευμα ποικίλλει σε κάθε μεμονωμένη περίπτωση. Για ορισμένα άτομα, ο γναθοχειρουργός μπορεί να χρησιμοποιήσει το ίδιο το οστό του ασθενούς από άλλο σημείο του σώματος ως υλικό οστικού μοσχεύματος για τη γνάθο (αυτομόσχευμα). Σε άλλες περιπτώσεις, το υλικό οστικού μοσχεύματος μπορεί να είναι βόειας προέλευσης ή να δημιουργηθεί με τη χρήση συνθετικών υλικών.

Δείτε περισσότερα Οστική ανάπλαση: Τι είναι τα οστικά μοσχεύματα;

Πλεονεκτήματα

Τα πλεονεκτήματα της χρήσης αυτόλογων αιμοπεταλιακών συμπυκνωμάτων στην οδοντιατρική είναι: 

  • Εύκολη, γρήγορη και οικονομική διαδικασία
  • Προάγουν την ανάπλαση
    Συμβάλλουν στην αναγέννηση των ιστών
  • Επιταχύνουν την επούλωση
  • Βελτιστοποιούν τα αποτελέσματα και την προβλεψιμότητα των μοσχευμάτων
  • Μειώνουν τον πόνο και τις πιθανές λοιμώξεις
  • Αυξάνουν την επιτυχία των οδοντικών μοσχευμάτων και εμφυτευμάτων

Στην Κλινική μας χρησιμοποιούμε τις πιο πρωτοποριακές μεθόδους και η έμπειρη ιατρική μας ομάδα ενημερώνεται συνεχώς για όλες τις τελευταίες εξελίξεις στην Οδοντιατρική έτσι ώστε να σας προσφέρουν το καλύτερο δυνατό σχέδιο θεραπείας, προσαρμοσμένο στα δικά σας δεδομένα.

αυτόλογοι αυξητικοί παράγοντες

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ GOOGLE REVIEWS

4,6 /5

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ DOCTOR
ANYTIME REVIEWS

9.9 /10