Αποτυχία Οδοντικών Εμφυτευμάτων
Βάση των ερευνών, η αποτυχία ενός οδοντικού εμφυτεύματος κυμαίνεται κοντά στο 3%. Όμως, είναι κάτι που είναι πιθανό να συμβεί ακόμη και αν ο γναθοχειρουργός σας έλαβε κάθε εξαιρετική προφύλαξη και χρησιμοποίησε τις πιο καινοτόμες τεχνικές. Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι αποτυχίες εμφυτευμάτων δοντιών δεν συμβαίνουν λόγω της απόρριψης του εμφυτεύματος, όπως π.χ σε μια μεταμόσχευση οργάνου.
Αντ ‘αυτού, η αποτυχία τοποθέτησης και ενσωμάτωσης ενός εμφυτεύματος συμβαίνει λόγω της γενικής υγείας του ασθενούς καθώς και της διαδικασίας της χειρουργικής επέμβασης από τον θεράποντα οδοντίατρο ή της μετεγχειρητικής φροντίδας.
Δυστυχώς, υπάρχει μια μερίδα ασθενών, οι οποίοι προσέρχονται στην οδοντιατρική μας κλινική, έχοντας “ήδη χάσει” ή κινδυνεύουν να ”χάσουν” τα εμφυτεύματά τους.
Η κλινική μας απαρτίζεται από κορυφαίους συνεργάτες χειρουργούς εξειδικευμένους στη τοποθέτηση εμφυτευμάτων που κατασκευάζονται υπό αυστηρό ποιοτικό έλεγχο για τη μείωση των κινδύνων.
Αποτυχία Οδοντικών Εμφυτευμάτων: Ποια είναι τα σημάδια;
Υπάρχουν δύο κύριοι λόγοι για τους οποίους τα οδοντικά εμφυτεύματα μπορεί να αποτύχουν:
- Η Περιεμφυτευματίτιδα, η οποία εμφανίζεται όταν δεν φροντίζετε επαρκώς τα δόντια σας, συμπεριλαμβανομένου του βουρτσίσματος και του νήματος. Είναι μια μορφή ασθένειας των ούλων όπου η μόλυνση βλάπτει το οστό. Εάν δεν ανιχνευθεί αμέσως, μπορεί να προκαλέσει κινητικότητα αλλά και απώλεια των εμφυτευμάτων σας.
- Η αποτυχία οστεοενσωμάτωσης, η οποία εμφανίζεται όταν το οστό της γνάθου δεν μεγαλώνει γύρω από το εμφύτευμα ώστε να το ασφαλίσει. Μπορεί να σχετίζεται με την ποιότητα του οστού σας, ανεξάρτητα από το εάν καπνίζετε ή όχι, από το εάν ο χειρουργός σας χρησιμοποίησε οστική ανάπλαση και, τέλος, τον τύπο της τεχνικής του χειρουργού. Όταν το εμφύτευμα δεν ενσωματώνεται στο οστό, εμφανίζεται συχνά, στα αρχικά στάδια μετά τη χειρουργική επέμβαση, μια κινητικότητα ή μόλυνση της περιοχής.
Πρώιμες φάσεις αναποτελεσματικών εμφυτευμάτων
Τα πρώτα στάδια στην αποτυχία οδοντικών εμφυτευμάτων εμφανίζονται εντός τριών έως τεσσάρων μηνών μετά τη χειρουργική επέμβαση. Είναι επιτακτική ανάγκη ο γναθοχειρουργός σας να χρησιμοποιεί τα κατάλληλα πρωτόκολλα – συμπεριλαμβανομένης της αποστείρωσης, της πρόληψης της υπερθέρμανσης των οστών, του σωστού σχεδιασμού του σχεδίου θεραπείας, της σταθερής εισαγωγής και τοποθέτησης των εμφυτευμάτων όπου υπάρχει επάρκεια οστού.
Βραχυπρόθεσμα προβλήματα που μπορούν να προκαλέσουν αποτυχία του οδοντικού εμφυτεύματος περιλαμβάνουν:
- Μειωμένη παροχή αίματος στην περιοχή των εμφυτευμάτων
- Υφιστάμενες λοιμώξεις στο στόμα
- Μετακίνηση ή μετατόπιση του εμφυτεύματος κατά τη διάρκεια της επούλωσης
- Δεν δίνουμε στα εμφυτεύματα αρκετό χρόνο για ενσωμάτωση
- Κακή υγεία του ασθενούς
Η επιλογή ενός εξειδικευμένου και εκπαιδευμένου γναθοχειρουργού μπορεί να εξαλείψει ορισμένους από τους παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε αποτυχία οδοντικών εμφυτευμάτων. Η διαφάνεια σχετικά με τα φάρμακά σας, τις ασθένειες και άλλους παράγοντες σχετικά με την κατάσταση της υγείας σας μπορεί επίσης να δημιουργήσει υψηλότερο ποσοστό επιτυχίας.
Καθυστερημένες φάσεις αναποτελεσματικών εμφυτευμάτων
Η καθυστερημένη αποτυχία οδοντικών εμφυτευμάτων μπορεί να προκύψει μετά από ένα έως 10 χρόνια μετά τη χειρουργική επέμβαση και μπορεί να περιλαμβάνει:
- Βακτηριακές λοιμώξεις
- Υπερβολικό στρες στα εμφυτεύματα
- Τρίξιμο και σφίξιμο των δοντιών
- Έλλειψη οστού
- Έλλειψη ιστού των ούλων
- Κακή στοματική υγιεινή
- Ακτινοβολία στις περιοχές της κεφαλής και του τραχήλου
- Φαγητό που εγκλωβίζεται μεταξύ των εμφυτευμάτων
- Λεπτομερείς πτυχές που επηρεάζουν τα οδοντικά εμφυτεύματα
Άλλοι παράγοντες αποτυχίας οδοντικών εμφυτευμάτων
Ενώ η περιεμφυτευματίτιδα και η αποτυχημένη οστεοενσωμάτωση είναι δύο κύριοι παράγοντες, άλλοι λόγοι για αποτυχία είναι οι εξής:
- Αρρύθμιστος Σακχαρώδης Διαβήτης
- Φλεγμονή των ούλων
- Ανεπαρκές οστό
- Φτωχή στοματική υγιεινή
- Φάρμακα
- Κακή τοποθέτηση εμφυτεύματος
- Υφιστάμενες ιατρικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου
- Κάπνισμα
- Σφίξιμο ή τρίξιμο δοντιών
Τα άτομα που πάσχουν από χρόνια προβλήματα υγείας όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, οι αυτοάνοσες διαταραχές, ο καρκίνος και η οστεοπόρωση διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης απώλειας ενός εμφυτεύματος. Ακόμη και κάποιος με περιοδοντίτιδα μπορεί να είναι πιο ευαίσθητος στην περιεμφυτευτίτιδα, η οποία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο απώλειας οστού και των μετεχειρουργικών λοιμώξεων.
Η φλεγμονή των ούλων μπορεί να προκαλέσει φθορά των δοντιών ή αποτυχία ενός εμφυτεύματος και άλλες νόσους των ούλων. Γι ‘αυτό είναι απαραίτητη η καλή στοματική υγιεινή. Επιπλέον, αποτυχίες εμφυτευμάτων ενδέχεται να συμβούν εάν έχετε ανεπαρκές οστό της γνάθου για να διατηρηθεί το εμφύτευμα. Επειδή το οστό υποστηρίζει το δόντι και το εμφύτευμα, ένας γναθοχειρουργός πρέπει να σας αξιολογήσει εκ των προτέρων. Τις περισσότερες φορές, χρειάζεται να γίνει αναγέννηση του οστού πριν από τη χειρουργική επέμβαση εάν δεν υπάρχει αρκετό οστό.
Εάν δεν βουρτσίζετε και δεν χρησιμοποιείται οδοντικό νήμα σε καθημερινή βάση, μπορεί να οδηγηθείτε σε περιεμφυτευματίτιδα και άλλες παθήσεις των ούλων. Επίσης, η θέση του εμφυτεύματος στη στοματική σας κοιλότητα μπορεί να επηρεάσει το ποσοστό επιτυχίας, καθώς τα δόντια στο πίσω μέρος του στόματος υφίστανται περισσότερη πίεση κατά τη μάσηση, το οποίο μπορεί να προκαλέσει γρηγορότερη αποτυχία, αν δεν έχει τηρηθεί ένα σωστό σχέδιο θεραπείας και δεν έχει πραγματοποιηθεί η σωστή τοποθέτηση του εμφυτεύματος.
Η κακή τοποθέτηση από έναν χειρουργό μπορεί επίσης να επηρεάσει το αποτέλεσμα. Η επέμβαση απαιτεί έναν έμπειρο και εκπαιδευμένο γναθοχειρουργό, ο οποίος χρειάζεται χρόνο για να γνωρίζει τις ιδιαιτερότητές σας αλλά και να λαμβάνει προφυλάξεις καθ ‘όλη τη διάρκεια του χειρουργείου.
Πώς να καταλάβετε αν το εμφύτευμα σας είναι σε κακή κατάσταση;
Υπάρχουν αρκετές ενδείξεις που μπορούν να σας βοηθήσουν να καταλάβετε πότε το οδοντικό εμφύτευμα δεν εξυπηρετεί πλέον τον σκοπό του. Είτε από χρόνια φλεγμονή, είτε από ασυνεπείς πρακτικές στοματικής υγιεινής ή από άλλους παράγοντες, μπορεί να αισθανθείτε έντονο πόνο μέσα ή γύρω από τα εμφυτεύματά σας και τα ούλα σας μπορεί να είναι πρησμένα ή φλεγμαίνοντα ή ακόμη να υπάρχει κινητικότητα αυτών..
Θεραπεία μιας αποτυχίας του οδοντικού εμφυτεύματος
Οι αποτυχημένες επιλογές οδοντικών εμφυτευμάτων εξαρτώνται από τον τύπο που αντιμετωπίζετε. Για παράδειγμα, μπορείτε να θεραπεύσετε την περιεμφυτευματίτιδα καθαρίζοντας το εμφύτευμα. Εάν αρχίσετε να αναπτύσσετε την φλεγμονή, φροντίστε να επικεντρωθείτε στην αυστηρή τήρηση των κανόνων στοματικής υγιεινής. Εάν εμφανίσετε βλάβη ή στρες στο οστό σας, το πρώτο βήμα είναι να αφαιρέσετε τον φλεγμονώδη ιστό γύρω από το εμφύτευμα. Από εκεί, μπορεί να είναι απαραίτητο ένα μόσχευμα οστού. Ανάλογα με το επίπεδο βλάβης στο στόμα σας, μπορεί να χρειαστείτε αφαίρεση και αντικατάσταση της στεφάνης (θήκης). Όλα αυτά όμως θα σας τα εξηγήσει και θα τα κάνει ένας ενημερωμένος και εξειδικευμένος γναθοχειρουργός.
Επισκεφτείτε μας για περισσότερες πληροφορίες.
Πολλοί άνθρωποι ρωτούν, “Μπορούν τα οδοντικά εμφυτεύματα να αποτύχουν;” ή “Μπορεί να αντικατασταθεί ένα αποτυχημένο οδοντικό εμφύτευμα;” Η απάντηση είναι «Ναι». Ωστόσο, η λήψη κατάλληλων μέτρων για τη διατήρηση της στοματικής υγιεινής καθώς και της γενικής υγείας σας μπορεί να σας βοηθήσει να διασφαλίσετε ότι η θεραπεία σας είναι επιτυχημένη.
Τα εμφυτεύματα δοντιών αποτελούν τη πιο ενδεδειγμένη και αμεσότερη λύση για την απώλεια δοντιών και εγγυώνται μόνιμο αποτέλεσμα. Τα εμφυτεύματα δοντιών υπερτερούν έναντι οποιασδήποτε άλλης προσθετικής εργασίας που προτείνεται για την απώλεια ή την καταστροφή των δοντιών.