Είδη και τύποι εμφυτευμάτων
Είδη και τύποι εμφυτευμάτων. Υπάρχει μια μεγάλη γκάμα εμφυτευμάτων, τα οποία διαφέρουν αναλόγως το σχήμα τους, τον τρόπο που συνδέονται με την προσθετική εργασία και την μορφολογία της επιφάνειάς τους. Ο Γναθοχειρουργός επιλέγει ποια είδη και τύποι εμφυτευμάτων δοντιών είναι οι ιδανικότεροι για χρήση, αναλόγως τις ανάγκες του εκάστοτε ασθενούς. Υπάρχουν πέντε βασικοί παράγοντες που διαφοροποιούν τα Είδη και τύποι εμφυτευμάτων, οι οποίοι αναφέρονται παρακάτω.
Είδη και τύποι εμφυτευμάτων- Το Υλικό Του Εμφυτεύματος Δοντιών
Το υλικό που επιλέγεται για την κατασκευή των εμφυτευμάτων δοντιών είναι το τιτάνιο, το οποίο χρησιμοποιείται είτε στην καθαρή του μορφή είτε ως κράμα. Έχει άριστη συμβατότητα με το οστό των γνάθων και αυξάνει την λειτουργικότητα στο μέγιστο. Η επιφάνεια του εμφυτεύματος καλύπτεται από ένα στρώμα οξειδίων που εμποδίζει τα σωματικά υγρά να περάσουν μέσα στο οδοντικό εμφύτευμα. Αυτό το κάνει ανθεκτικό, καθώς δεν επηρεάζεται από τους ιστούς που το περιβάλλουν και συμβάλλει στο να πραγματοποιηθεί μια μόνιμη εργασία με μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.
Η Μορφολογία Του Εμφυτεύματος
Τα κυλινδρόμορφα εμφυτεύματα και τα ριζόμορφα εμφυτεύματα αποτελούν τις δύο βασικές σχεδιαστικές προσεγγίσεις που χρησιμοποιούνται περισσότερο τη σύγχρονη εποχή. Η σπειρωτή επιφάνεια των εμφυτευμάτων επηρεάζει την οστεοενσωμάτωση. Ενώ τα εμφυτεύματα με λεία επιφάνεια δεν χρησιμοποιούνται πλέον. Ένας έμπειρος Γναθοχειρουργός, όπως ο Dr. Κωνσταντίνος Ψωμαδέρης, επιλέγει διαφορετικά εμφυτεύματα αναλόγως με την περιοχή του στόματος, ενώ ο σκοπός είναι η άριστη εφαρμογή και λειτουργικότητα.
Το Μέγεθος Του Εμφυτεύματος
Πλέον, οι περισσότερες εταιρείες προσφέρουν όλα τα Ειδη εμφυτευματων προκειμένου να υπάρχει προσαρμοσμένη και εξατομικευμένη εφαρμογή, καθώς και ποικιλία στην μορφολογία και το μέγεθος. Το μήκος και η διάμετρος του εμφυτεύματος ποικίλει αναλόγως με την την ανατομία της περιοχής, ενώ σκοπός είναι να καλύπτονται όλες οι περιπτώσεις και η ανάγκες του εκάστοτε ασθενούς.
Η Επιφάνεια Οδοντικών Εμφυτευμάτων
Στις μέρες μας, εκτός από μηχανική επεξεργασία στην επιφάνεια εμφυτευμάτων γίνεται και ειδική επεξεργασία, με σκοπό την αύξηση της επιφάνειας επαφής με το οστό. Η επεξεργασία της επιφάνειας εμφυτευμάτων μπορεί να γίνει μόνο με απολύτως εξειδικευμένο μηχανολογικό εξοπλισμό σε συνδυασμό με τις κατάλληλες “χειρουργικές” συνθήκες παραγωγής, ενώ το αποτέλεσμα αυξάνει σε τεράστιο βαθμό την επιφάνεια του εμφυτεύματος που έρχεται σε επαφή με το οστό των γνάθων. Σκοπός είναι πάντα η καθαρότερη δυνατή επιφάνεια και η άψογη εφαρμογή του εμφυτεύματος, ώστε να υπάρχει μακροχρόνιο και πλήρως λειτουργικό αποτέλεσμα.
Η Σύνδεση του Οδοντικού Εμφυτεύματος με την Προσθετική Εργασία
Προκειμένου να επιτευχθεί η απόλυτη ακρίβεια και η μέγιστη αντοχή, απαιτείται η άψογη σύνδεση μεταξύ των προσθετικών εξαρτημάτων και του οδοντικού εμφυτεύματος. Συγκεκριμένα, η άρτια σύνδεση μεταξύ των δύο απαιτεί ακρίβεια εκατομμυριοστού του μέτρου προκειμένου να υπάρξει ένα αποτέλεσμα που θα μιμείται πλήρως τη φυσική οδοντοστοιχία. Αυτό, φυσικά, προϋποθέτει εξαρτήματα της βιομηχανικής παραγωγής υψηλών απαιτήσεων, καθώς κάποιο σπασμένο τμήμα οδοντικού εμφυτεύματος και προσθετικού εξαρτήματος αποτελούν απαιτητικές συνθήκες στην όλη διαδικασία. Η σύνδεση του οδοντικού εμφυτεύματος με την προσθετική εργασία παίζει τεράστιο ρόλο στην άρτια ολοκλήρωση της χειρουργικής τοποθέτησης.
Συνοψίζοντας
Τεκμηριωμένες επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν ότι τα οδοντικά εμφυτεύματα παραμένουν επιτυχημένα ακόμη και μετά από 30 χρόνια χρήσης με ποσοστό επιβίωσης των προσθετικών εργασιών που στηρίζουν πάνω από 95% στα 10 χρόνια. Διάφορα Είδη και τύποι εμφυτευμάτων έχουν σχεδιαστεί ώστε να είναι μόνιμα, όπως άλλωστε και τα φυσικά μας δόντια.