Αυτή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, σας παραθέτουμε 5 τρόπους με τους οποίους ο καπνός βλάπτει τα δόντια σας, οι οποίοι θα πρέπει να σας παρακινήσουν να τον κόψετε για την υγεία των δοντιών σας αλλά και τη συνολική σας υγεία.
31 Μαΐου είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος!
Τα δόντια σας και το χαμόγελό σας κάνουν μεγάλη εντύπωση στους ανθρώπους. Ενώ η πλειονότητα των ανθρώπων γνωρίζει ότι το κάπνισμα είναι επιζήμιο για την υγεία τους, είναι εξίσου επιβλαβές και για την υγεία των δοντιών σας. Το κάπνισμα είναι ικανό να προκαλέσει πολλά διαφορετικά ιατρικά προβλήματα, μερικά από τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε απειλητικές για τη ζωή ασθένειες. Αποτελεί κύρια αιτία θανάτου και ασθενειών που μπορούν να προληφθούν και ορισμένων σοβαρών παθήσεων της υγείας. Ωστόσο, ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων αγνοεί το γεγονός ότι ο καπνός βλάπτει πολύ σοβαρά τα δόντια, τα ούλα και το στόμα σας.
5 τρόποι με τους οποίους ο καπνός βλάπτει τα δόντια και τα ούλα σας
1. Η αναπνοή του καπνιστή
Το κάπνισμα παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στην κακή αναπνοή. Πρόκειται για μια δυσάρεστη οσμή που παράγεται από τον καπνό του τσιγάρου, ο οποίος υπάρχει στο λαιμό και τους πνεύμονες και μετά τη διακοπή του καπνίσματος. Εκτός από τον καπνό, ένα τσιγάρο περιέχει ένα σωρό άλλες χημικές ουσίες, ορισμένες από τις οποίες είναι εξαιρετικά επιβλαβείς και συμβάλλουν στην κακοσμία της αναπνοής. Το κάπνισμα αφήνει αυτές τις χημικές ενώσεις στο στόμα σας, οι οποίες όταν συνδυάζονται με το σάλιο, μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα να βγαίνει μια δυσάρεστη μυρωδιά από το στόμα σας. Είναι αρκετά δύσκολο να απαλλαγείτε από τη μυρωδιά, καθώς σχεδόν όλα τα προϊόντα καπνού προκαλούν κακή αναπνοή, αλλά η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να σας βοηθήσει να εξαλείψετε την οσμή.
2. Παθήσεις των ούλων
Οι άνθρωποι που καπνίζουν έχουν περισσότερη οδοντική πλάκα. Οι παθήσεις των ούλων εξελίσσονται ταχύτερα από εκείνους που δεν καπνίζουν. Ο καπνός βλάπτει τα δόντια σας καταστρέφοντας τα ούλα, επειδή εξαντλεί την παροχή οξυγόνου στο αίμα, εμποδίζοντας την επούλωση των μολυσμένων ούλων. Τα προϊόντα καπνού μπορούν να διαταράξουν τη φυσιολογική λειτουργία των κυττάρων του ιστού των ούλων. Ο καπνός καθιστά τα ούλα σας ευάλωτα, προκαλώντας ερυθρότητα, πρήξιμο και πιθανή αιμορραγία.
3. Χρώση των δοντιών
Το χρόνιο κάπνισμα αφήνει στα δόντια λεκέδες που δύσκολα αφαιρούνται. Οι λεκέδες διεισδύουν στο σμάλτο και μερικές φορές στην οδοντίνη. Τα προϊόντα καπνού περιέχουν μεγάλη ποικιλία χημικών ουσιών, συμπεριλαμβανομένης της νικοτίνης και της πίσσας, οι οποίες αποτελούν σημαντικές πηγές αποχρωματισμού. Αυτές οι χημικές ουσίες αφήνουν λεκέδες στις επιφάνειες των δοντιών και κάποιος θα πρέπει να καταφύγει σε μεθόδους λεύκανσης δοντιών.
4. Απώλεια δοντιών
Η νόσος των ούλων είναι μία από τις πιο συχνές αιτίες απώλειας δοντιών και το κάπνισμα είναι ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στην ανάπτυξη της νόσου. Οι χρόνιοι καπνιστές είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν ταχεία εξέλιξη της νόσου των ούλων. Ως συνέπεια αυτού, οι καπνιστές συνήθως όχι μόνο καταλήγουν να χάνουν τα δόντια τους, αλλά και το ποσοστό επιτυχίας των διαδικασιών οδοντικών εμφυτευμάτων είναι χαμηλότερο για τους καπνιστές από ό,τι για τους μη καπνιστές.
Δείτε: Περιοδοντίτιδα και Θεραπεία
Δείτε: Αποτυχία Οδοντικών Εμφυτευμάτων
5. Καρκίνος του στόματος
Το κάπνισμα, αλλά και τα προϊόντα του καπνού που προορίζονται για μάσημα συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου στα μάγουλα, τα ούλα και τα χείλη. Τα προϊόντα καπνού περιέχουν καρκινογόνες χημικές ουσίες, οι οποίες βλάπτουν το DNA ενός ατόμου. Συνήθως, ο Καρκίνος του στόματος εμφανίζεται ως μια πληγή μέσα στο στόμα, η οποία, όσο περνούν οι μέρες, δεν κλείνει. Αντιθέτως, υπάρχουν περιπτώσεις που φαίνεται να μεγαλώνει. Μπορεί επίσης να εμφανίζεται σαν ένα ογκίδιο, το οποίο επίσης δεν υποχωρεί με τις μέρες, ή ακόμα πιο συχνά σαν μια λευκή πλάκα (λευκοπλακία), η οποία δεν ξεκολλάει από τα ούλα, τη γλώσσα ή τον βλεννογόνο του στόματος.
Έχει αποδειχθεί πέραν πάσης αμφιβολίας ότι ο καπνός βλάπτει τα δόντια σας και η χρήση του είναι επιζήμια για τη στοματική υγεία του ατόμου. Ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε τη στοματική σας υγεία είναι να κόψετε το κάπνισμα, καθώς προκαλεί μεγάλη ζημιά στα δόντια σας αλλά και στα εσωτερικά σας όργανα.
Ποια τα μέτρα πρόληψης των νόσων του στόματος;
Προϋπόθεση για έγκαιρη θεραπεία και καλή πρόγνωση αποτελεί η ακριβής και έγκαιρη διάγνωση. Έτσι ο ασθενής προφυλάσσεται από πιθανές περιπέτειες με την υγεία του και από την άσκοπη ψυχική και οικονομική επιβάρυνση.
Μερικά ενδεικτικά μέτρα που μπορεί να λάβει κάθε άτομο είναι:
- Η διατήρηση της καλής στοματικής υγιεινής
- Η διακοπή του καπνίσματος
- Η μη υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
- Η επίσκεψη στον οδοντίατρο κάθε 6 μήνες
- Η αποφυγή εμπειρικών θεραπειών. Δηλαδή συμβουλές κάποιου γνωστού, φαρμακοποιού η ακόμη και ιατρού που δεν εξειδικεύεται στις παθήσεις του στόματος.