• 210 5773779
  • info@psomaderis.gr
  • Κνωσσού 4 & Βασιλέως Αλεξάνδρου 98 Περιστέρι
  • Ωράριο : 10:00 - 21:00, Δευτέρα έως Παρασκευή

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τις προκαρκινικές βλάβες στόματος;

1024 352 natalia natalia

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τις προκαρκινικές βλάβες στόματος;

Πως ορίζουμε τις προκαρκινικές καταστάσεις στο στόμα;

Ως προκαρκινικές βλάβες στο στόμα ορίζουμε τις βλάβες της στοματικής κοιλότητας, στις οποίες υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του στόματος εάν δεν διαγνωσθούν και αντιμετωπιστούν εγκαίρως. Οι πιο συνήθεις δυνητικά κακοήθεις διαταραχές του στόματος είναι η Λευκοπλακία, η Ερυθροπλακία και η Ακτινική Χειλίτιδα. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται μια αυξητική τάση στην εμφάνιση του καρκίνου της στοματικής κοιλότητας. Τα περιστατικά του καρκίνου της στοματικής κοιλότητας αποτελούν το 4-5% επί του συνόλου των ασθενών με καρκίνο, ενώ 25-35% των ασθενών αυτών τελικά θα καταλήξουν από τη νόσο.

Λευκοπλακία

Η πιο συχνή από τις προκαρκινικές βλάβες είναι η λευκοπλακία. Αναφέρεται στην εμφάνιση λευκής πλάκας στον βλεννογόνο του στόματος που δεν αποκολλάται και η οποία ενέχει τον πιθανό κίνδυνο εξαλλαγής σε καρκίνο του στόματος. Η γλώσσα, η παρειά (κοντά στη γωνία του στόματος), το κάτω χείλος, τα ούλα, η υπερώα και το έδαφος του στόματος αποτελούν τα κύρια σημεία στο στόμα όπου εμφανίζεται. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στο έδαφος του στόματος και στα πλάγια χείλη της γλώσσας, μιας και αυτά είναι τα πιο επικίνδυνα σημεία εμφάνισης και υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος εξαλλαγής σε καρκινική βλάβη. Η τακτική κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα, η παράλειψη των μέτρων και κανόνων υγιεινής του στόματος με αποτέλεσμα τη δημιουργία λοιμώξεων, καθώς όμως και γενετικοί παράγοντες αποτελούν τους κυριότερους παράγοντες εμφάνισης λευκοπλακίας.

Η ερυθροπλακία

Eντοπίζεται συνήθως στο έδαφος του στόματος, στη μαλακή υπερώα και στην παρειά και μπορεί να σχετίζεται με λευκές περιοχές (ερυθρολευκοπλακία). Πιο συγκεκριμένα, εμφανίζεται συνήθως με την μορφή αλλοίωσης πάνω στην εσωτερική επιφάνεια του στόματος και κυρίως στο έδαφος του στόματος, στις παρειές (μάγουλα), την κάτω επιφάνεια και τα χείλη της γλώσσας και την πίσω πλευρά της υπερώας. Αν και το αίτιο της ερυθροπλακίας παραμένει άγνωστο, αναφέρεται ότι πιθανό ρόλο παίζουν η κατάχρηση καπνού και οινοπνευματωδών ποτών. Η συγκεκριμένη προκαρκινική βλάβη προσβάλλει συχνότερα τους άνδρες και μάλιστα άτομα από 60 έως 70 χρονών. Η διάγνωση της πραγματοποιείται από την κλινική εικόνα, αλλά πρέπει να επιβεβαιωθεί με κυτταρολογική εξέταση έπειτα από απόξεση, ή ακόμα καλύτερα με βιοψία.

Η ακτινική χειλίτιδα

Είναι μια νόσος των χειλιών που οφείλεται στον ήλιο και αφορά συνήθως το κάτω χείλος. Αποτελεί τη πιο επιθετική μορφή της ακτινικής υπερκεράτωσης και μπορεί να εξελιχθεί σε ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα. Αναπτύσσεται κυρίως στο ερυθρό κράσπεδο του κάτω χείλους, το οποίο καθίσταται λεπτό, ατροφικό-στιλπνό με αυλακώσεις. Το χείλος χάνει το κόκκινο χρώμα του, γίνεται λευκό, φαίνεται ξηρό, και χάνει τις χαρακτηριστικές του γραμμώσεις κυρίως σε ηλικιωμένα άτομα. Το όριο ερυθρού κρασπέδου / δέρματος είναι ασαφές (επιδερμοποίηση του χείλους), ενώ ελκώσεις, λευκές πλάκες και εφελκίδες παρατηρούνται σε χρόνιες περιπτώσεις . Προσβάλλει συνήθως άτομα άνω των 50 ετών, καπνιστές, με ανοιχτόχρωμο τύπο δέρματος, κυρίως άνδρες και έχει το δυναμικό κακοήθους εξαλλαγής. Επιπλέον, σε μεγαλύτερο κίνδυνο βρίσκονται ασθενείς με ανοσοκαταστολή.

Η σημασία της πρόληψης

Η πρόληψη συνίσταται στην αναγνώριση και αποφυγή των διαφόρων αιτιολογικών παραγόντων και στην έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία των προκαρκινικών βλαβών σε πρώιμο στάδιο.  Στη στοματική κοιλότητα αναπτύσσονται πολλές αθώες, Καλοήθεις βλάβες, όπως, ινώματα, κοκκιώματα, επουλίδες, φλεγμονές κ.λπ. Ακολουθώντας, ωστόσο, τη βασική αρχή της προληπτικής ιατρικής, οτιδήποτε παρεκκλίνει της φυσιολογικής όψης και υφής στον βλεννογόνο του στόματος για περισσότερες από 15 ημέρες, θα πρέπει να ελέγχεται, προκειμένου να επιτύχουμε σαφή διάγνωση και πρώιμη θεραπεία.

ΓΙΑΤΙ ΕΜΑΣ

Πολυετής εμπειρία στα πιο δύσκολα περιστατικά
Εξοπλισμός και μηχανήματα τελευταίας γενιάς και συνεχής ενασχόληση με νέες μεθόδους και τεχνικές
Ανώδυνες τεχνικές ώστε να αισθάνεται άνετα ο ασθενής
Εμπειρία, λεπτομέρεια και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες
Σας δίνουμε πίσω το χαμόγελο σας καθώς και την αυτοπεποίθηση σας, ώστε να βελτιώσετε το επίπεδο ζωής σας
Σας κάνουμε να αισθάνεστε άνετα και φιλικά και δημιουργούμε σχέσεις εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας με τους ασθενείς μας
Λαμβάνουμε υπόψιν την δύσκολη οικονομική συγκυρία ως μια σταθερά και θεωρούμε την ιατρική ως λειτούργημα και όχι ως μέσο πλουτισμού
Στόχος μας είναι να δημιουργούμε σχέσεις ειλικρίνειας με τους ασθενείς μας, αληθινές σχέσεις πέρα από τα στενά όρια της ιατρικής και φυσικά να χαρίζουμε στον κόσμο το πολυτιμότερο αγαθό: ένα ωραίο χαμόγελο. Τίποτα δεν είναι δύσκολο στη σύγχρονη ιατρική.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ