• 210 5773779
  • info@psomaderis.gr
  • Κνωσσού 4 & Βασιλέως Αλεξάνδρου 98 Περιστέρι
  • Ωράριο : 10:00 - 21:00, Δευτέρα έως Παρασκευή

ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗ

Όσο κι αν μας φαίνεται παράξενο, η ιστορία της Ορθοδοντικής μετράει χιλιάδες χρόνια.

Οι πρώτες ενδείξεις ότι οι άνθρωποι ήθελαν να διορθώσουν ορθοδοντικά προβλήματα, εντοπίζονται ήδη στην αρχαία Αίγυπτο! Από τότε κύλησε πολύς καιρός, για να φτάσουμε στο σήμερα όπου η Ορθοδοντική και η τεχνολογία της εξελίσσονται με εντυπωσιακούς ρυθμούς.

Ορθοδοντική είναι ο κλάδος της Οδοντιατρικής που ειδικεύεται στη διάγνωση, πρόληψη και θεραπεία προβλημάτων που έχουν να κάνουν με τη θέση των δοντιών και των γνάθων καθώς και με τη σχέση μεταξύ τους.

Τέτοιου είδους προβλήματα προκαλούν ανωμαλίες στη σύγκλειση των δοντιών, δηλαδή στον τρόπο που εφάπτονται τα δόντια της άνω γνάθου με αυτά της κάτω.

Η ορθοδοντική θεραπεία έχει προφανή αισθητικά οφέλη, αφού βελτιώνει σημαντικά την εμφάνιση του προσώπου μας και προσφέρει όμορφα χαμόγελα. Όμως δεν είναι μόνο αυτό.

Η θεραπεία αποκαθιστά και τη λειτουργικότητα του στόματος μας, βοηθά στην πρόληψη τερηδόνας και περιοδοντικών προβλημάτων, στην αποφυγή τραυματισμών σε δόντια και ούλα, ενώ κάποιες φορές είναι απαραίτητη πριν τοποθετήσουμε εμφυτεύματα ή γέφυρες.

Η σύγχρονη Ορθοδοντική δεν απευθύνεται μόνο σε παιδιά και εφήβους. Ολοένα και περισσότεροι ενήλικες επιλέγουν να κάνουν ορθοδοντική θεραπεία, αφού κατανοούν τα πλεονεκτήματά της.

Εξάλλου, η σύγχρονη επιστήμη και τεχνολογία προσφέρει πια πολλές θεραπευτικές λύσεις υψηλής αισθητικής.

Οι ορθοδοντικοί μηχανισμοί διακρίνονται σε ενδοστοματικούς και εξωστοματικούς. Οι ενδοστοματικοί μηχανισμοί είναι είτε κινητοί, δηλαδή μπορούν να αφαιρούνται από τον ίδιο τον ασθενή, είτε ακίνητοι, δηλαδή τοποθετούνται μόνιμα στο στόμα.

Στους ενδοστοματικούς μηχανισμούς εντάσσονται όλα τα «σιδεράκια» (μεταλλικά, κεραμικά, διαφανή, γλωσσικά), οι διαφανείς νάρθηκες Invisalign, οι μηχανισμοί διεύρυνσης, τα λειτουργικά μηχανήματα.

Τα μεταλλικά άγκιστρα, δηλαδή τα γνωστά μας «σιδεράκια», είναι η πιο συνηθισμένη μορφή ορθοδοντικής θεραπείας και απευθύνονται τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες. Στα παιδιά η θεραπεία γίνεται συνήθως στην ηλικία μεταξύ 8 και 14 ετών. Το πότε ακριβώς θα αρχίσει η θεραπεία καθορίζεται πάντα από τον ειδικό.

Τα «σιδεράκια» αποτελούνται από μικρά μεταλλικά τμήματα (άγκιστρα) που τοποθετούνται στην μπροστινή επιφάνεια κάθε δοντιού. Συνδέονται μεταξύ τους με ένα ειδικό ορθοδοντικό σύρμα και με τη βοήθεια ελαστικών ή μεταλλικών προσδέσεων. Η συσκευή μπορεί να συμπληρώνεται και από άλλα μέρη όπως ειδικά ελατήρια, ελαστικές ταινίες κ.ά.

Το σύρμα ασκεί ήπια, διαρκή και σταθερή πίεση στα δόντια και τα καθοδηγεί ώστε να μετακινηθούν στη σωστή τους θέση. Όσο προχωρά η θεραπεία, ρυθμίζουμε την πίεση μέχρι να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Πλεονεκτήματα

- Είναι πολύ ανθεκτικά
- Δίνουν τη δυνατότητα για ακριβείς κλινικούς χειρισμούς
- Ενδείκνυνται για τα περισσότερα ορθοδοντικά προβλήματα
- Είναι πολύ αποτελεσματικά
- Τα σημερινά «σιδεράκια» είναι πιο μικρά και πιο διακριτικά από ποτέ!
Τεχνική τελευταίας τεχνολογίας

Η σύγχρονη τεχνολογία προσφέρει πια στους ενήλικους που ακολουθούν ορθοδοντική θεραπεία, επιλογές υψηλής αισθητικής. Στο ιατρείο μας προσφέρουμε θεραπεία με το αναγνωρισμένο διεθνώς σύστημα Invisalign (Invisible Aligners). Πρόκειται για διαφανείς, αφαιρούμενους νάρθηκες που δεν είναι ευδιάκριτοι όταν τους φοράτε. Δημιουργούνται μετά από μελέτη του εκάστοτε περιστατικού με ειδικό λογισμικό, ώστε να εξασφαλίζεται η άψογη εφαρμογή και η απόλυτη ακρίβεια του θεραπευτικού πλάνου. Τα ζεύγη των aligners ποικίλουν ανάλογα με τη βαρύτητα του περιστατικού. Όπως και τα κλασικά σιδεράκια, ασκούν τις απαιτούμενες πιέσεις στα δόντια για να τα μετακινήσουν. Καθώς η θεραπεία εξελίσσεται, θα πρέπει να αλλάζετε τους νάρθηκες σε τακτά χρονικά διαστήματα. Όσον αφορά τις επισκέψεις στο ιατρείο, θα χρειαστούν μία ανά 6-8 εβδομάδες.

Για καλύτερα και ταχύτερα αποτελέσματα, συνιστάται να φοράτε τους νάρθηκες για 22 ώρες την ημέρα. Μπορείτε φυσικά να τους βγάζετε για την καθημερινή σας στοματική υγιεινή και για να απολαμβάνετε άνετα το φαγητό σας.

Πλεονεκτήματα

- Είναι αόρατοι και πολύ δύσκολα καταλαβαίνει κάποιος ότι τους φοράτε
- Πολύ εύκολοι στη χρήση
- Ελάχιστος χρόνος προσαρμογής
- Δεν προκαλούν ερεθισμό στα ούλα
- Είναι κινητοί μηχανισμοί και μπορούν να αφαιρούνται από τον ίδιο τον ασθενή
- Καθαρίζονται εύκολα
Τα γλωσσικά σιδεράκια είναι ένας ακόμα «αόρατος» τρόπος ορθοδοντικής θεραπείας. Κι αυτό, γιατί τοποθετούνται στην πίσω πλευρά των δοντιών (τη λεγόμενη «γλωσσική») και έτσι δεν φαίνονται καθόλου.
Τα μεταλλικά στοιχεία κατασκευάζονται εξατομικευμένα με τη χρήση ψηφιακής και ρομποτικής τεχνολογίας, ενώ τα άγκιστρα είναι μικρότερα σε σχέση με παλιότερα προσφέροντας μεγαλύτερη άνεση. Η διάρκεια της θεραπείας εξαρτάται από το είδος του προβλήματος και την καλή συνεργασία του ασθενή. Πολύ σημαντικό είναι να καθαρίζετε σχολαστικά τα δόντια σας κατά τη θεραπεία με γλωσσικά σιδεράκια, παρά το γεγονός ότι η διαδικασία της στοματικής υγιεινής δυσκολεύει φορώντας τα.

Στην αρχή θα αισθανθείτε κάποιες ενοχλήσεις, όπως π.χ. ερεθισμό στη γλώσσα, ή να δυσκολευτείτε στο φαγητό. Όμως με λίγη εξάσκηση σύντομα θα προσαρμοστείτε και δεν θα έχετε πρόβλημα στην καθημερινότητά σας
Τα κεραμικά σιδεράκια λειτουργούν όπως και τα μεταλλικά, αλλά χάρη στο υλικό της κατασκευής τους είναι λιγότερο ορατά. Φτιάχνονται από κεραμικό υλικό, είτε διαφανές είτε στο χρώμα του δοντιού. Από το ίδιο υλικό μπορεί να είναι και τα σύρματα της συσκευής, προσφέροντας έτσι ακόμα καλύτερα αισθητικά αποτελέσματα.

Τα σύγχρονα κεραμικά σιδεράκια είναι πολύ ανθεκτικά και πολύ δύσκολα «λεκιάζουν» λόγω της διατροφής. Είναι επίσης πολύ αποτελεσματικά αλλά για κάποια ορθοδοντικά προβλήματα μεγαλύτερης έκτασης μπορεί τα κλασικά σιδεράκια να κριθούν καταλληλότερα. Σε κάθε περίπτωση, θα σας προτείνουμε την καλύτερη λύση ανάλογα με το είδος του προβλήματος.

Όπως και σε κάθε ορθοδοντικό μηχανισμό, χρειάζεται άψογη στοματική υγιεινή ώστε να αποτρέψουμε την τερηδόνα και τα περιοδοντικά προβλήματα που θα έθεταν σε κίνδυνο τη θεραπεία.

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΓΝΑΘΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

ΓΙΑΤΙ ΕΜΑΣ

Πολυετής εμπειρία στα πιο δύσκολα περιστατικά
Εξοπλισμός και μηχανήματα τελευταίας γενιάς και συνεχής ενασχόληση με νέες μεθόδους και τεχνικές
Ανώδυνες τεχνικές ώστε να αισθάνεται άνετα ο ασθενής
Εμπειρία, λεπτομέρεια και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες
Σας δίνουμε πίσω το χαμόγελο σας καθώς και την αυτοπεποίθηση σας, ώστε να βελτιώσετε το επίπεδο ζωής σας
Σας κάνουμε να αισθάνεστε άνετα και φιλικά και δημιουργούμε σχέσεις εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας με τους ασθενείς μας
Λαμβάνουμε υπόψιν την δύσκολη οικονομική συγκυρία ως μια σταθερά και θεωρούμε την ιατρική ως λειτούργημα και όχι ως μέσο πλουτισμού
Στόχος μας είναι να δημιουργούμε σχέσεις ειλικρίνειας με τους ασθενείς μας, αληθινές σχέσεις πέρα από τα στενά όρια της ιατρικής και φυσικά να χαρίζουμε στον κόσμο το πολυτιμότερο αγαθό: ένα ωραίο χαμόγελο. Τίποτα δεν είναι δύσκολο στη σύγχρονη ιατρική.

ΑΡΘΡΑ